Εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά μείωσης των θανατηφόρων τροχαίων στο τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου και συγκεκριμένα στο τμήμα από τα διόδια της Ελευσίνας εως την Κόρινθο, ευθύνης του Α’ Τμήματος της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Αττικής (Βόρειος παράδρομος Ν.Ε.Ο.Α.Κ).
Συγκεκριμένα, στο παρελθόν τα άτομα που έχαναν τη ζωή τους στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου, έφταναν και τα 100, σε ετήσια βάση, ενώ το 2019 μόλις ένα άτομο έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα στην Αθηνών – Κορίνθου. Τα προηγούμενα δυο χρόνια τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους δεν ξεπέρασαν το μονοψήφιο νούμερο.
Το γεγονός αυτό κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, όπως τονίζει στο Caroto o Γεώργιος Γιασεράνης, διοικητής του Α’ Τμήματος της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Αττικής. Μετά από ενδελεχή μελέτη και επεξεργασία υφιστάμενων ατυχημάτων η τροχαία επεμβαίνει με ελέγχους ακριβείας στον αυτοκινητόδρομο. Ο κ. Γιασεράνης εξηγεί, μεταξύ άλλων, ότι η κύρια αιτία των θανατηφόρων τροχαίων είναι η απουσία της ζώνης ασφαλείας.
Ναι, υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας που δεν κάνουν χρήση της ζώνης ασφαλείας. Με αφορμή αυτό, αναφέρει ο κ.διοικητής, τα οχήματα της τροχαίας, διενεργούν ελέγχους σε συγκεκριμένα σημεία του αυτοκινητοδρόμου προκειμένου να συνετίσουν και όχι να εκδικηθούν τους απείθαρχους οδηγούς. Για τον κ. Γιασεράνη η μάχη με τα τροχαία δεν σταματά ποτέ, αφού στόχος είναι να μην γίνεται κανένα τροχαίο με δυσσάρεστα αποτελέσματα.
Την ίδια στιγμή οχήματα χωρίς τα διακριτικά της αστυνομίας διενεργούν τακτικούς ελέγχους καθ όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου. Στα σχόλια ότι η αστυνομία περιμένει στη γωνία τους απείθαρχους οδηγούς, ο κ. Γιασεράνης εξηγεί ότι μετά από την μελέτη των τροχαίων ατυχημάτων, τα συνεργεία που διενεργούν τους ελέγχους είναι ακριβώς σε αυτά τα σημεία που έχουν γίνει τα τροχαία. “Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε τους οδηγούς”. Η τροχαία είναι εκεί που ο απείθαρχος οδηγός ξεπερνά τα όρια ταχύτητας και φυσικά θα υποστεί τις συνέπειες της παράβασης.
Ο κ. Διοικητής εξηγεί ότι τα συνεργεία της τροχαίας διενεργούν συντονισμένους ελέγχους, με το σύνολο της δυναμικότητας σε οχήματα που διαθέτει. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάθε “ντου” της τροχαίας βεβαιώνονται 1000 παραβάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται με την αποφυγή των πιθανών τροχαίων ατυχημάτων.
Για τον κ. Γιασεράνη οι έλεγχοι που διενεργούνται με τρόπο συστηματικό, μετά από μελέτη των συμβάντων, κρίνονται ως πολύ σημαντικοί για την διασφάλιση της ασφαλούς μετακίνησης. Τέτοιοι έλεγχοι είναι αυτοί που έχουν μειώσει και τα συμβάντα με φορτηγά στην Αθηνών-Κορίνθου. Ανα τακτά χρονικά διαστήματα στα διόδια της Ελευσίνας ελέγχονται τα φορτηγά ακόμα και για τη χρήση σωστών ελαστικών. Πλέον όσοι οδηγοί φορτηγών περνάνε τα διόδια της Ελευσίνας γνωρίζουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να πιαστούν στη φάκα της τροχαίας, ακόμα και για φθαρμέμα ελαστικά.
Σε κάθε περίπτωση η ασφαλής οδήγηση περνάει πρώτα από τον οδηγό, την κατάσταση του οχήματος και φυσικά την κατάσταση του οδοστρώματος. Δυστηχώς πολλοί οδηγοί ξεπερνάνει τα όρια του οχήματος αλλά και των δυνατοτήτων τους ως χρήστες του οχήματος τους, με άσχημα αποτελέσματα. Σίγουρα η τροχαία μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών που διαθέτει συμβάλλει τα μέγιστα, όπως είδαμε στην αποτροπή των θανατηφόρων τροχαίων, ωστόσο ας θυμόμαστε ότι κάθε μετακίνηση δεν είναι αγώνας δρόμου, αλλά μια απλή μετάβαση από το ένα σημείο στο άλλο. Ας γίνεται λοιπόν με σεβασμό στον συνάνθρωπο μας και στους εαυτούς μας σε δεύτερο επίπεδο.