Πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο – Η επιπλοκή της Covid που απειλεί τα παιδιά

Ο κίνδυνος «πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου» (MIS) σε παιδιά με κοροναϊό ήταν ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε το Ισραήλ για να επεκτείνει τον εμβολιασμό στις ηλικίες 5-11 ετών.

 

Πρόκειται για σπάνια και εν πολλοίς μυστηριώδη πάθηση που εκδηλώνεται ως υψηλός πυρετός και φλεγμονή οργάνων όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος, το δέρμα και το πεπτικό σύστημα.

 

Τα περισσότερα παιδιά που εμφανίζουν MIS χρειάζονται νοσηλεία στην εντατική και το 1-2% τελικά πεθαίνει.

 

Σπάνια επιπλοκή

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνώρισε το σύνδρομο μόλις τον Μάιο του 2020 και μέχρι σήμερα η συχνότητά του παραμένει άγνωστη.

 

Σύμφωνα πάντως με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, περίπου ένα στα 3.500 παιδιά που προσβάλλονται από κοροναϊό θα εμφανίσουν αργότερα MIS.

 

Περίπου 230 κρούσματα είχαν καταγραφεί στην Ευρώπη μέχρι τον Μάιο του 2020, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), σύμφωνα με το οποίο ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι «χαμηλός».

 

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν το σύνδρομο επηρεάσει μόνο παιδιά ή και ενήλικες.

Σύμφωνα με το ECDC, τα περισσότερα, όχι όμως όλα, τα παιδιά που εκδηλώνουν το σύνδρομο είχαν προηγουμένως νοσήσει από Covid-19.

 

 

«Μέχρι σήμερα, η σύνδεση ανάμεσα στη λοίμωξη με SARS-CoV και αυτή τη νέα κλινική οντότητα δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί, αν και η σύνδεση αυτή δείχνει εύλογη» αναφέρουν τα ECDC.

 

Συμπτώματα

 

Το MIS προκαλεί μια πληθώρα συμπτωμάτων που παραπέμπουν σε συνδυασμό της νόσου του Καβασάκι (φλεγμονή των αγγείων) και του συνδρόμου τοξικού σοκ (το οποίο οφείλεται σε βακτηριακές τοξίνες).

 

Όλα τα παιδιά που προσβάλλονται από MIS εκδηλώνουν πυρετό, σύμφωνα με μελέτη του 2020.

 

Άλλα συμπτώματα είναι πόνος στην κοιλιά, διάρροια, έμετος, μυαλγία, κόπωση και πτώση της αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή αιμάτωση του οργανισμού, κατάσταση γνωστή ως σοκ.

 

Ακόμα, το σύνδρομο συχνά προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια και ανευρύσματα των στεφανιαίων αγγείων, ενώ άλλα πιθανά συμπτώματα είναι πρήξιμο των λεμφαδένων και των άκρων, εξανθήματα και επιπεφυκίτιδα.

 

To σύνδρομο αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενώ ο ΠΟΥ εξέδωσε την Τρίτη νέες κατευθυντήριες γραμμές που προβλέπουν και τη χορήγηση κορτιζόνης.