Πέντε µεγάλες κατηγορίες φορολογουµένων έχουν σοβαρό λόγο να υποβάλουν αµέσως τη φορολογική τους δήλωση. Πρόκειται για φορολογούµενους οι οποίοι δικαιούνται µετά την εκκαθάριση επιστροφή φόρου εισοδήµατος, την οποία και θα εισπράξουν ακόµη και πριν από το Πάσχα.
Ο αριθµός των φορολογουµένων που δικαιούνται επιστροφή φόρου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει φέτος το ένα εκατοµµύριο και στον αριθµό αυτόν περιλαµβάνονται και πολλές γυναίκες φορολογούµενοι-σύζυγοι, που φέτος για πρώτη φορά θα λάβουν το δικό τους, ξεχωριστό, εκκαθαριστικό. Για πρώτη φορά τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια η εφαρµογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων άνοιξε πριν εκπνεύσει ο Μάρτιος, ενώ πέρυσι είχε ανοίξει τον Απρίλιο και τα προηγούµενα χρόνια άνοιγε αργότερα, δηλαδή τον Μάιο.
Συµφέρον να υποβάλουν αµέσως τη φορολογική δήλωση έχουν οι φορολογούµενοι που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:
1. Οι φορολογούµενοι που έχουν εισόδηµα από έκτακτη και περιστασιακή απασχόληση και αµείφθηκαν το 2018 µε τον λεγόµενο τίτλο κτήσης (πρώην απόδειξη δαπάνης). Με δεδοµένο ότι στην αµοιβή από τίτλο κτήσης γίνεται παρακράτηση φόρου εισοδήµατος ύψους 20% και η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης γίνεται µε βάση την κλίµακα µισθωτών και συνταξιούχων, δηλαδή µε αφορολόγητο όριο, προκύπτει επιστροφή σχεδόν του συνόλου του ποσού φόρου εισοδήµατος που παρακρατήθηκε από τον φορολογούµενο. Εφόσον ο φορολογούµενος έχει ετήσιο εισόδηµα από µισθωτές υπηρεσίες από άλλες πηγές, τότε το ποσό που θα του επιστραφεί από τον φόρο του τίτλου κτήσης εξαρτάται από το ύψος του συνολικού του εισοδήµατος. Για παράδειγµα, ένας άνεργος παρείχε εκτάκτως υπηρεσίες το 2018 σε µια επιχείρηση και έλαβε συνολική αµοιβή ύψους 3.000 ευρώ. Πληρώθηκε µε τίτλο κτήσης και του παρακρατήθηκε φόρος εισοδήµατος 20%, δηλαδή 600 ευρώ. Με δεδοµένο ότι δικαιούται έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ ως φορολογούµενος µε εισόδηµα από µισθωτές υπηρεσίες, το σύνολο των 600 ευρώ που του παρακρατήθηκε θα του επιστραφεί λίγες εβδοµάδες µετά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης.
2. Οι µισθωτοί που αµείβονται µε δελτίο παροχής υπηρεσιών, το λεγόµενο και µπλοκάκι. Πρόκειται για «ελεύθερους επαγγελµατίες» µε έως και τρεις πελάτες ή που τουλάχιστον το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από έναν πελάτη µε τον οποίο διαθέτουν και έγγραφη σύµβαση και δεν έχουν άλλο εισόδηµα από µισθωτές υπηρεσίες. Επίσης προϋπόθεση για να φορολογηθεί ως µισθωτός ο παραπάνω φορολογούµενος, είναι να έχει ως επαγγελµατική έδρα την κατοικία του. Στους φορολογούµενους που εργάζονται ως µισθωτοί µε µπλοκάκι γίνεται από τους εργοδότες τους παρακράτηση φόρου 20% από το πρώτο ευρώ εισοδήµατος. Επειδή όµως φορολογούνται ως µισθωτοί, δηλαδή δικαιούνται την έκπτωση φόρου των µισθωτών που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο, κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης τους επιστρέφεται µέρος ή και το σύνολο του φόρου που τους παρακρατήθηκε. Συγκεκριµένα για ετήσιο καθαρό εισόδηµα (µε αφαιρεµένες τις ασφαλιστικές εισφορές) έως περίπου 8.500 ευρώ, τους επιστρέφεται το σύνολο του φόρου που τους παρακρατήθηκε. Το ποσό που τους επιστρέφεται περιορίζεται όσο αυξάνεται το εισόδηµα από το µπλοκάκι και µηδενίζεται περίπου στα 31.000 ευρώ εισόδηµα.
3. Οι φορολογούµενοι που εµφανίζουν αναπηρία άνω του 67%. Οι φορολογούµενοι της συγκεκριµένης κατηγορίας δικαιούνται έκπτωση φόρου 200 ευρώ. Ετσι εφόσον τους έχει παρακρατηθεί φόρος εισοδήµατος µισθωτών υπηρεσιών ή είναι συνταξιούχοι που τους παρακρατήθηκε φόρος, τότε λαµβάνουν επιστροφή φόρου ύψους 200 ευρώ.
4. Οι γυναίκες σύζυγοι που είναι µισθωτές και στις οποίες µε την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης προκύπτει συνήθως επιστρεφόµενο ποσό µερικών δεκάδων ευρώ λόγω τεχνικής διαφοράς µεταξύ του ποσού του φόρου εισοδήµατος που τους παρακρατήθηκε και του φόρου εισοδήµατος που τους αναλογεί. Με δεδοµένο ότι από φέτος κάθε σύζυγος θα λάβει το δικό του εκκαθαριστικό, το επιστρεφόµενο ποσό θα φανεί στον τραπεζικό λογαριασµό που θα δηλώσει κάθε σύζυγος στη φορολογική δήλωση. Μάλιστα, συµφέρει αυτή την κατηγορία φορολογουµένων η υποβολή της φορολογικής νωρίς, καθώς ακόµη και στην περίπτωση που για τον σύζυγο προκύπτει οφειλή φόρου, αυτή ούτως ή άλλως θα εξοφληθεί σε τρεις διµηνιαίες δόσεις, τους µήνες Ιούλιο, Σεπτέµβριο και Νοέµβριο.
5. Οσοι φορολογούµενοι έχουν πραγµατοποιήσει δαπάνες που εκπίπτουν από τον φόρο, όπως είναι οι δωρεές και χορηγίες προς το ∆ηµόσιο. Προσφέρει έκπτωση φόρου 10% επί της δαπάνης.
ethnos.gr