Πλημμύρες στην Ισπανία: Ψάχνουν τους δικούς τους με κάθε μέσο - Αγωνία για τους αγνοούμενους

Ο απολογισμός παραμένει ακόμη προσωρινός, 205 νεκροί και άγνωστος αριθμός αγνοουμένων.

 

Στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και, ως έσχατη λύση, στα αυτοσχέδια νεκροτομεία της Βαλένθιας: καθώς δεν έχουν νέα από τους δικούς τους ανθρώπους, πολλοί κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να βρουν κάποια πληροφορία για την τύχη τους, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη νοτιοανατολική Ισπανία.

 

Ο απολογισμός παραμένει ακόμη προσωρινός, 205 νεκροί και άγνωστος αριθμός αγνοουμένων.

 

«Ονομάζεται Ραμόν Γκαρθία Χίσμπερτ. Ζει στο Αλμπάλ. Είναι ο αδελφός του. Το τηλέφωνό του είναι κλειστό από την Τρίτη. Σας παρακαλώ, μοιραστείτε αυτό το μήνυμα για να τον ξαναβρούμε». Το μήνυμα συνοδεύεται από μια φωτογραφία και είναι ένα από τα δεκάδες που αναρτήθηκαν στον λογαριασμό @dana.desaparecidos στο Instagram. Η λέξη dana προέρχεται από την ονομασία του καιρικού φαινομένου που σάρωσε τη Βαλένθια, το desapararecidos σημαίνει «αγνοούμενοι» στα ισπανικά. Τη σελίδα την διαχειρίζεται από την Ίμπιζα η 38χρονη Βανέσα Μολίνα.

 

Πλημμύρες στη Βαλένθια/AP
Πλημμύρες στη Βαλένθια

«Η ιδέα ήταν να προσπαθήσω να βοηθήσω όπως μπορούσα», εξήγησε η Μολίνα στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η 38χρονη έχει σπουδάσει μάρκετινγκ και προσπαθεί με τις αναρτήσεις της στα κοινωνικά δίκτυα «να φτάσουν τα μηνύματα στον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων».

 

Οι οικογένειες της στέλνουν φωτογραφίες, την ακριβή περιγραφή των ρούχων που φορούσαν οι αγνοούμενοι, έναν αριθμό τηλεφώνου και, συνήθως, έναν αριθμό κυκλοφορίας, καθώς πάρα πολλοί άνθρωποι παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους που παρασύρθηκαν από τα νερά.

 

Στην Παϊπόρτα, στα προάστια της Βαλένθιας, εκτός από τους 62 νεκρούς, δεκάδες κάτοικοι αγνοούνται ακόμη. Επί δύο ημέρες, ο θείος της Τσαΐμα Μπουτσάφρα «είχε χαθεί», αφηγήθηκε η ίδια στην πλατφόρμα Χ. Δεν υπήρχε τρόπος να επικοινωνήσει μαζί του, το τηλεφωνικό δίκτυο και το Ίντερνετ ήταν εν μέρει εκτός λειτουργίας. Έτσι στράφηκε για βοήθεια στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Το μήνυμά της το είδαν 216.000 άνθρωποι και, μέσα σε 24 ώρες, έφερε καρπούς αφού το θείος Αζίζ Μπουτσάφρα «εντοπίστηκε».

 

Στον Cadena Ser, ένας από τους μεγαλύτερους ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας και στη δημόσια τηλεόραση TVE, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανακοινώσεις για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

 

Εξανεμίζονται οι ελπίδες

 

Όμως, τρεις ημέρες μετά την τραγωδία, οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί εξανεμίζονται.

 

Στη Βαλένθια, οι αρχές έχουν αποκλείσει τα δύο προσωρινά νεκροτομεία και ζητούν από τους συγγενείς αγνοουμένων να μην πηγαίνουν εκεί γιατί «δεν θα μπορούν να λάβουν την απαιτούμενη προσοχή και τις πληροφορίες» που αναζητούν από τους ιατροδικαστές.

 

Λόγω της έλλειψης επικοινωνίας, η αλληλεγγύη στο διαδίκτυο αποκτά νέα σημασία. Εθελοντές πηγαίνουν σε πλημμυρισμένες κοινότητες και παρέχουν πληροφορίες στους διαχειριστές των σελίδων. «Νοσηλεύτριες που πήγαν στο Μπενετούσερ (σ.σ. στην επαρχία της Βαλένθιας) με ενημέρωσαν απευθείας», είπε η Βανέσα Μολίνα, που ανανεώνει τη σελίδα της στο Instagram μόλις βρεθεί κάποιος. «Είχαμε δεκάδες καλές ειδήσεις», πρόσθεσε.

 

Εκατοντάδες άνθρωποι μοιράζονται επίσης φωτογραφίες των ζώων τους και, κάποιες φορές, η κατάληξη είναι ευτυχής: ένα μπουλ τεριέ, ένας σκύλος, ελαφρά τραυματισμένος στη μουσούδα, βρέθηκε απόψε στο Μπενετούσερ, σύμφωνα με τον λογαριασμό @danadesaparecidos Valencia όπου αναγράφεται και το τηλέφωνο του ανθρώπου που τον διέσωσε.

 

 

Άνθρωποι ζουν με πτώματα

 

Σε προάστια της Βαλένθια δήμαρχοι και πολίτες καταγγέλλουν ότι άνθρωποι ζουν με πτώματα, καθώς παραμένουν παγιδευμένοι, αλλά και ότι δεν υπάρχουν φάρμακα και τρόφιμα.

 

Οι ελλείψεις σε κάποιες περιοχές είναι τόσο δραματικές, που πυροσβέστες αντλούν βενζίνη από τα αυτοκίνητα που παρέσυραν οι χείμαρροι, προκειμένου να λειτουργήσουν οι γεννήτριες.

 

Απεγκλωβίστηκαν 4.500 άνθρωποι

 

Στις πληγείσες περιοχές, οι δρόμοι είναι γεμάτοι στοιβαγμένα αυτοκίνητα και συντρίμμια, με συνέπεια πολλοί να παραμένουν παγιδευμένοι στα σπίτια τους. Έως τώρα, τα σωστικά συνεργεία έχουν απεγκλωβίσει περισσότερους από 4.500 ανθρώπους. Χιλιάδες πολίτες ακόμα δεν έχουν ηλεκτρικό ή τρεχούμενο νερό.

 

«Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν με πτώματα στο σπίτι. Είμαστε εντελώς ξεχασμένοι», δήλωσε ο Χουάν Ραμόν Αντσουάρα, δήμαρχος του Αλφαφάρ, του τρίτου μεγαλύτερου προαστίου της Βαλένθια.  Κάτοικος του Αλφαφάρ είπε πως «Είναι καταστροφή. Υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι που δεν έχουν φάρμακα, παιδιά που δεν έχουν φαγητό. Δεν έχουμε γάλα, νερό. Δεν έχουμε πρόσβαση σε τίποτα».

 

 

 «Χρειαζόμαστε βοήθεια, ψωμί και νερό» 

 

Παράλληλα ένας άλλος κάτοικος χαρακτήρισε την κατάσταση τραγική ζητώντας απεγνωσμένα ψωμί και νερό. «Η κατάσταση είναι απίστευτη. Είναι μια καταστροφή και υπάρχει ελάχιστη βοήθεια.Χρειαζόμαστε μηχανήματα, γερανούς, ώστε να αποκτήσουμε πρόσβαση. Χρειαζόμαστε βοήθεια, ψωμί και νερό» δήλωσε ο Εμίλιο Κουαρτέρο, κάτοικος της Μασάνασα, στα περίχωρα της Βαλένθια.

 

Στην Τσίβα οι κάτοικοι καθαρίζουν τους δρόμους από τα συντρίμμια και τη λάσπη. «Ολόκληρα σπίτια εξαφανίστηκαν. Δεν ξέρουμε αν μέσα υπήρχαν άνθρωποι», δήλωσε ο δήμαρχος Αμπάρο Φορτ.

 

«Μας άφησαν να παλεύουμε μόνοι μας» - Ξεχειλίζει η οργή στην Ισπανία μετά τις φονικές πλημμύρες

 

Οργή και κύμα αλληλεγγύης

 

Την ίδια ώρα, το σοκ στην Ισπανία μετατρέπεται σε κύμα οργής, αλλά και αλληλεγγύης. Πολλοί κατηγορούν τις αρχές ότι όταν οι πολίτες ειδοποιήθηκαν για τις πλημμύρες, ήταν ήδη αργά, καθώς χείμαρροι σάρωναν πόλεις και χωριά. Πολλοί από τους θανάτους μπορούσαν να αποφευχθούν, καταγγέλλουν.

 

Εκατοντάδες πολίτες φτάνουν ακόμα και περπατώντας στις περιοχές που επλήγησαν σφοδρότερα, κουβαλώντας νερό, είδη πρώτης ανάγκης, φτυάρια και σκούπες, για να βοηθήσουν στον καθαρισμό.

 

Ο αριθμός των εθελοντών είναι τόσο μεγάλος, που οι αρχές τους ζήτησαν να μην πηγαίνουν οδικώς ή πεζή, γιατί μπλοκάρουν οι δρόμοι, που πρέπει να μένουν ανοιχτοί για τα συνεργεία διάσωσης.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ