Πιο κοντά από κάθε άλλη φορά η συνάντηση


Για την άλλη εβδομάδα αναμένεται το πρώτο -μετά από τρία χρόνια- τετ α τετ Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη, εφόσον διευθετηθούν ορισμένες βασικές διαδικαστικές και πολιτικές λεπτομέρειες ● Το θετικό κλίμα στο τηλεφώνημα της Κυριακής, οι προϋποθέσεις που θέτουν Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη και οι λόγοι που τα δύο επιτελεία κρίνουν τη συγκυρία ως την κατάλληλη για να γίνει η συνάντηση.

 

Θα γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη; Αυτό που πριν από τρία χρόνια έμοιαζε απίθανο -κυρίως λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών- και μέχρι την Κυριακή μακρινό ως ενδεχόμενο, φαίνεται ότι στην παρούσα συγκυρία έρχεται ως πιθανότητα πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν. Απομένουν βέβαια να διευθετηθούν κάποιες κρίσιμες διαδικαστικές και πολιτικές λεπτομέρειες, ώστε να μπορεί να γίνει λόγος για «κλειδωμένο ραντεβού». Παρ’ όλα αυτά, η αίσθηση που δίνεται από Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι -υπό προϋποθέσεις- το τετ α τετ θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί. Ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα…

 

Η πρόταση για διά ζώσης συνάντηση ανήκει στον πρωθυπουργό, ο οποίος την Κυριακή πληκτρολόγησε στο τηλέφωνό του τον αριθμό του Νίκου Ανδρουλάκη προκειμένου να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ. «Να τα πούμε και από κοντά, πρέπει να συζητάμε», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης, με τον κ. Ανδρουλάκη να συμφωνεί με ένα γενικό και κοφτό «ναι, βεβαίως». Αμφότερες πλευρές μεταδίδουν ένα καλό κλίμα στο τηλεφώνημα, το οποίο όμως ήταν σύντομης διάρκειας και έμεινε στα τυπικά των συγχαρητήριων ευχών για «καλή δύναμη» στη νέα θητεία του κ. Ανδρουλάκη.

 

Η συγκρατημένα θετική διάθεση που εκπέμπεται συναρτάται άμεσα με τη χρονική στιγμή, που παρουσιάζεται ως μάλλον ευνοϊκή και κατάλληλη για τη συνάντηση και για τους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σύννεφα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των παράνομων παρακολουθήσεων έχουν διαλυθεί. Τα επιτελεία τους μετρούν τα δεδομένα, εκτιμώντας ότι τα πλεονεκτήματα από μια επαφή είναι περισσότερα από τυχόν κινδύνους ή παγίδες που θα προκαλούσαν επικοινωνιακή και πολιτική ζημιά.

 

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να σηματοδοτήσει το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις ψυχρές θεσμικές του σχέσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, για τον οποίο είναι σαφές ότι ζήτημα υποκλοπών εξακολουθεί να υφίσταται και η κηλίδα του θα συνεχίσει αμαυρώνει την υπόσταση του κ. Μητσοτάκη, επιθυμεί να κερδίσει πόντους αντιπολιτευτικά.

 

Με δεδομένα τα βαθιά εσωκομματικά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι το κόμμα δεν έχει πρόεδρο, θέλει να υποδηλώσει ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος είναι οι πολιτικοί αντίπαλοι που και ο πρωθυπουργός αναζητούσε… Κατόπιν όλων των παραπάνω, δύο είναι οι εκκρεμότητες που πρέπει να επιλυθούν. Ποιος θα πάρει την πρωτοβουλία να σηκώσει εκ νέου το τηλέφωνο για να βρεθεί η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης. Αυτό είθισται να γίνεται από τους διευθυντές των πολιτικών γραφείων ή τον γ.γ. του πρωθυπουργού. Προς το παρόν, η μία πλευρά ζητά από την άλλη να κάνει την κίνηση…

 

Δεύτερον, να καθοριστεί μια θεσμική ατζέντα, ένα πλαίσιο δηλαδή για τα όσα θα συζητήσουν. Η πολιτική βούληση υπάρχει, οπότε τα διαδικαστικά δεν φαντάζουν ανυπέρβλητο εμπόδιο, κάτι που γίνεται αντιληπτό στις δημόσιες τοποθετήσεις των εκπροσώπων κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ. «Αναμένουμε από τους συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη για να οριστεί αυτό το ραντεβού, το οποίο θεωρώ ότι είναι σημαντικό να γίνει, γιατί μιλάμε για τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του κόμματος που αυτή τη στιγμή φαίνεται δημοσκοπικά ότι είναι το επόμενο τη τάξει κόμμα», δήλωσε χθες («Πρώτο Πρόγραμμα») ο Παύλος Μαρινάκης.

 

«Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αρνείται τις συζητήσεις, αρκεί να έχουν θεσμικό περιεχόμενο», είπε σε συνομιλία του με την «Εφ.Συν.» ο Θανάσης Γλαβίνας, εκ μέρους της Χαριλάου Τρικούπη. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη («Παραπολιτικά») πρόσθεσε ότι είναι «καλό να γίνονται τέτοιες συναντήσεις και αναμένουμε τα διαδικαστικά».

 

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

 

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένη για τη μη αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης των «Σπαρτιατών»

 

Το ΠΑΣΟΚ, ως δύναμη υπεύθυνης αντιπολίτευσης, είχε επισημάνει προ πολλού την ανάγκη να ληφθεί πρωτοβουλία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στους Σπαρτιάτες.

 

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης με δήλωσή του αναφέρεται στην ευθύνη της κυβέρνησης για τη μη αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης των Σπαρτιατών, παρά τον αποκλεισμό τους από τις ευρωεκλογές

 

Η ανακοίνωση του Νίκου Ανδρουλάκη

 

Το ΠΑΣΟΚ, ως δύναμη υπεύθυνης αντιπολίτευσης, είχε επισημάνει προ πολλού την ανάγκη να ληφθεί πρωτοβουλία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στους Σπαρτιάτες καταθέτοντας τροπολογία στη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2023.

 

Ωστόσο, η κυβέρνηση επέλεξε να μας αγνοήσει. Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της «αδράνειας»; Οι Σπαρτιάτες να λάβουν ποσό 788.067,18 ευρώ ως μέρος της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης τον Σεπτέμβριο του 2024, ενώ είχε προηγηθεί η καταβολή των ποσών των 59.998,58 ευρώ και 25.898 ευρώ ως εκλογική χρηματοδότηση για τις ευρωεκλογές, παρά τον αποκλεισμό τους από τον Άρειο Πάγο!

 

Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει εκ νέου σήμερα την τροπολογία, ώστε άμεσα να ανασταλεί η χρηματοδότηση του κόμματος, του οποίου ο πραγματικός αρχηγός κατά την κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου είναι καταδικασμένος εγκληματίας.

 

Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένη.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ