Αμερικανοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πολυάριθμα γονίδια που επηρεάζουν τις επιδόσεις στο πανεπιστήμιο.
Αν αναρωτιέστε γιατί δεν καταφέρατε να τελειώσετε το πανεπιστήμιο, ίσως πρέπει να αναζητήσετε την αιτία στα γονίδιά σας.
Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως εντόπισαν σχεδόν 1.300 γενετικές μεταλλαγές οι οποίες σχετίζονται με την επιτυχία (ή αποτυχία) στις σπουδές.
Το εύρημα αυτό «βοηθά τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την γενετική αρχιτεκτονική ενός πολύπλοκου χαρακτηριστικού, όπως είναι οι ακαδημαϊκές επιδόσεις», δήλωσε ο ερευνητής Robbee Wedow, από το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.
Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι από 15 χώρες του κόσμου.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, 1.271 γενετικές μεταλλαγές εξηγούν το 4% της διαφοράς στις ακαδημαϊκές επιδόσεις μεταξύ των ανθρώπων.
Επιπλέον, εξηγούν το 11-13% της διαφοράς στα χρόνια που κάθεται κάποιος στα θρανία. Η διαφορά αυτή είναι εξίσου σημαντική με εκείνην παραγόντων όπως το εισόδημα μιας οικογένειας και το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας, λένε οι ερευνητές.
Πολύπλοκη αλληλεπίδραση
Ωστόσο δεν χρειάζεται να αποθαρρύνεται κανείς, σπεύδουν να προσθέσουν. Παράγοντες όπως οι προσωπικές φιλοδοξίες και η κατάσταση της οικογένειας επηρεάζουν περισσότερο απ’ τα γονίδια το αν θα πάει κάποιος στο πανεπιστήμιο.
Το ίδιο και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση του ατόμου και της οικογένειάς του.
«Η επιτυχία ή η αποτυχία στις σπουδές φαίνεται ότι καθορίζεται από την πολύπλοκη αλληλεπίδραση γονιδίων και περιβάλλοντος», τόνισε ο Dr. Wedow.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Genetics.
Πηγή: iatropedia.gr