Πανελλαδική απεργία γιατρών και νοσηλευτών στα Δημόσια νοσοκομεία

Σε 24 ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν σήμερα οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία,, που έχουν προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

 

Οι Ομοσπονδίες έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 9.30 στο υπουργείο Υγείας.

 

Αναλυτικά τα αιτήματα:

 

■ Διπλασιασμός των απολαβών των νοσοκομειακών γιατρών: 20% αύξηση του βασικού μισθού και διπλασιασμός του ωρομισθίου της εφημερίας άμεσα για όλες τις βαθμίδες. Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού και επιδόματος αδείας. Οι πρόσθετες (υπεράριθμες) εφημερίες να μη φορολογούνται. Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

■ Μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ανοιχτή προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων μέχρι την κάλυψή τους. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ικανοποίηση των αιτημάτων της ΟΕΝΓΕ για τις άγονες και προβληματικές περιοχές.

■ Αποκλειστική και επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας. Δωρεάν υγεία για όλο τον λαό.

■ Καμία υπέρβαση του 48ωρου. Καμία μετακίνηση γιατρού. Κανένας αγροτικός, κανένας ειδικευόμενος να μην εφημερεύει χωρίς την παρουσία ειδικευμένου γιατρού.

 

«Για να έχει μέλλον η Δημόσια Υγεία πρέπει να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

 

Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι οι πολίτες έχουν πληρώσει από την τσέπη τους 5,9 δισ. ευρώ και τα φάρμακα αυξήθηκαν έως 480%.

 

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ στα Νοσοκομεία υπάρχουν 45.000 κενές οργανικές θέσεις.

 

Η ΟΕΝΓΕ από την πλευρά της περιγράφει την κατάσταση στα νοσοκομεία ως εξής: «Συνεχή «εντέλλεσθε» για μετακινήσεις για να καλύπτονται όπως όπως τα κενά, υπερεφημέρευση, απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες, αγροτικοί και ειδικευόμενοι σε burnout πριν καν ξεκινήσουν να εργάζονται. Tριτοκοσμικές συνθήκες μετά από κάθε γενική εφημερία σε μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου και αλλού».

 

«Δεν υπάρχει διαθέσιμη συνταγή που μπορεί να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα του ΕΣΥ εάν δεν αντιμετωπισθεί η γενεσιουργός αιτία που είναι το χαμηλότατο ύψος των Δημοσίων δαπανών υγείας το οποίο βρίσκεται στο 5,5% του ΑΕΠ, την ώρα που ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

 

«Τα άκουσε» και από τους εργαζόμενους στον Ευαγγελισμό ο Άδωνις

 

Αδωνις Γεωργιάδης

 

Οι εργαζόμενοι υπενθυμίζουν στον Άδωνι Γεωργιάδη «ότι μόλις χθες κατά την “υποδοχή” του, τον περίμεναν πάνω από 150 υγειονομικοί, τους οποίους και απέφυγε να συναντήσει, μπαίνοντας από άλλη είσοδο στο αμφιθέατρο που ήρθε να εγκαινιάσει και για το οποίο το υπουργείο του δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ»

 

Απανωτές είναι οι αντιδράσεις από τον χώρο της δημόσιας υγείας, που έχει βαλθεί να εξαφανίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ανοίγοντας την κερκόπορτα των ιδιωτικοποιήσεων, με πρώτο βιολί τον αρμόδιο υπουργό, γνωστό για τις διεκπεραιωτικές του ικανότητες στη διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα του κράτους και από τις προηγούμενες θητείες του, τόσο στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο, όσο και σε αυτά της Ανάπτυξης και της Εργασίας.

 

Μετά τα χθεσινά πυρά από το υγειονομικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ήταν σήμερα η σειρά των εργαζομένων του μεγαλύτερου ίσως γενικού νοσοκομείου της χώρας να βάλει στη θέση του τον Άδωνι Γεωργιάδη για τις χωρίς ντροπή και ουσία φλυαρίες του, που διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, προκαλούν το κοινό αίσθημα και τη λαϊκή οργή.

 

Με ανάρτησή του στο Facebook και ενόψει της αυριανής πανυγειονομικής κινητοποίησης, το Σωματείο Εργαζομένων του Ευαγγελισμού κατακεραυνώνει τον υπουργό Υγείας, για τη μέθοδο «Γκαίμπελς» με το «πες, πες, κάτι θα μείνει» και του επισημαίνει ότι «χέρια να κόβουν κορδέλες έχουμε κ. Γεωργιάδη, μας λείπουν όμως 1.000, τεχνικοί, καθαριστές, τραπεζοκόμοι για να λειτουργεί ο Ευαγγελισμός όπως αξίζει στους ασθενείς του και τους εργαζόμενους που τον κρατάνε όρθιο ακόμα» τονίζουν οι εργαζόμενοι, σχολιάζοντας ότι «μιζέρια είναι να μην κάνεις τίποτα για αυτό».

 

Το Σωματείο δίνει μάλιστα ραντεβού στον κ. Γεωργιάδη για σήμερα, στο υπουργείο του και διερωτάται: «Εμείς θα είμαστε εκεί. Εσείς;».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ