Oxfam: Το Ισραήλ χρησιμοποιεί το νερό ως όπλο πολέμου

Μια νέα έκθεση της Oxfam αποκαλύπτει πως το Ισραήλ χρησιμοποιεί συστηματικά το νερό ως όπλο κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, αδιαφορώντας για την ανθρώπινη ζωή και το διεθνές δίκαιο. 

 

Η έκθεση με τίτλο «Εγκλήματα πολέμου για το νερό» διαπιστώνει ότι η διακοπή της εξωτερικής παροχής νερού από το Ισραήλ, η συστηματική καταστροφή των εγκαταστάσεων ύδρευσης και η σκόπιμη παρεμπόδιση της παροχής βοήθειας έχουν μειώσει την ποσότητα του διαθέσιμου νερού στη Γάζα κατά 94% σε 4,74 λίτρα την ημέρα ανά άτομο – λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο του συνιστώμενου ελάχιστου ποσού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και λιγότερο από ένα καζανάκι τουαλέτας.

 

Η ανάλυση της Oxfam διαπίστωσε επίσης ότι κάθε τρεις ημέρες από την έναρξη του πολέμου οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις προκαλούν ζημιές ή καταστρέφουν πέντε εγκαταστάσεις υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης. Η καταστροφή των υποδομών ύδρευσης και ηλεκτρισμού και οι περιορισμοί στην είσοδο ανταλλακτικών και καυσίμων (κατά μέσο όρο επιτρέπεται η είσοδος στο ένα πέμπτο της απαιτούμενης ποσότητας) οδήγησαν την παραγωγή νερού να μειωθεί κατά 84% στη Γάζα. Η εξωτερική προμήθεια από την εθνική εταιρεία ύδρευσης του Ισραήλ Mekorot μειώθηκε κατά 78%.

 

 

Το Ισραήλ κατέστρεψε το 70% όλων των αντλιών αποχέτευσης και το 100% όλων των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, καθώς και τα κύρια εργαστήρια ελέγχου της ποιότητας του νερού στη Γάζα, και περιόρισε την είσοδο του εξοπλισμού της Oxfam για τον έλεγχο του νερού. Η πόλη της Γάζας έχει χάσει σχεδόν όλη την παραγωγική της ικανότητα σε νερό, με το 88% των πηγών της και το 100% των μονάδων αφαλάτωσης να έχουν καταστραφεί. Η έκθεση υπογράμμισε επίσης τον τρομερό αντίκτυπο αυτής της ακραίας έλλειψης καθαρού νερού και αποχέτευσης στην υγεία των Παλαιστινίων, με περισσότερο από το ένα τέταρτο (26%) του πληθυσμού της Γάζας να νοσεί σοβαρά από ασθένειες που μπορούσαν εύκολα να προληφθούν.

 

Η Oxfam καταγγέλλει πως έχει γίνει από πρώτο χέρι μάρτυρας παρεμπόδισης από το Ισραήλ μιας ουσιαστικής ανθρωπιστικής ανταπόκρισης, παρά το γεγονός πως τον Ιανουάριο, το Διεθνές Δικαστήριο απαίτησε να βελτιώσει άμεσα την ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα. Συγκεκριμένα, ο ειδικός της Oxfam σε θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης Λάμα Αμπντούλ Σαμάντ δήλωσε ότι είναι σαφές ότι το Ισραήλ δημιούργησε μια καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν Παλαιστίνιοι άμαχοι.  «Έχουμε ήδη δει τη χρήση συλλογικής τιμωρίας από το Ισραήλ και τη χρήση της πείνας ως όπλο πολέμου. Τώρα γινόμαστε μάρτυρες της οπλοποίησης του νερού, η οποία έχει ήδη θανατηφόρες συνέπειες.

 

«Αλλά ο σκόπιμος περιορισμός της πρόσβασης στο νερό δεν είναι μια νέα τακτική. Η ισραηλινή κυβέρνηση στερεί από τους Παλαιστίνιους σε όλη τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα ασφαλές και επαρκές νερό εδώ και πολλά χρόνια», είπε.   «Η εκτεταμένη καταστροφή και οι σημαντικοί περιορισμοί στην παράδοση βοήθειας στη Γάζα που επηρεάζουν την πρόσβαση στο νερό και σε άλλα βασικά αγαθά για την επιβίωση, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη η διεθνής κοινότητα να αναλάβει αποφασιστική δράση για να αποτρέψει περαιτέρω δεινά, υποστηρίζοντας τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατοχυρώνονται στις Συμβάσεις της Γενεύης και της Γενοκτονίας».

 

Ο Monther Shoblak, γενικός διευθυντής της εταιρείας ύδρευσης CMWU της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε:   «Οι συνάδελφοί μου και εγώ ζούμε έναν εφιάλτη τους τελευταίους εννέα μήνες, αλλά εξακολουθούμε να αισθανόμαστε ότι είναι ευθύνη και καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι όλοι στη Γάζα θα έχουν το ελάχιστο δικαίωμά τους σε καθαρό πόσιμο νερό. Ήταν πολύ δύσκολο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προσπαθούμε – ακόμη και όταν βλέπουμε τους συναδέλφους μας να στοχοποιούνται και να σκοτώνονται από το Ισραήλ ενώ εκτελούν την εργασία τους».

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ