Ομιλίες προέδρων κομμάτων: Μητσοτάκης - Ανδρουλάκης - Φάμελλος

Ομολογία Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων

 

Προσπάθησε να αντιστρέψει τα γεγονότα, ωστόσο ομολόγησε ανοιχτά ότι η κυβέρνησή δεν έκανε όσα έπρεπε για τον εκσυγχρονισμό σε επίπεδο υποδομών και προσωπικού • Ζήτησε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη • Επανέφερε το αφήγημα περί «θεωριών συνωμοσίας» και «τερατουργημάτων» • «Υπήρχαν διαδηλωτές που ζήτησαν να πέσει η κυβέρνηση, όμως η μεγάλη πλειοψηφία είχε το αντίθετο αίτημα: να ανέβει ψηλά η Ελλάδα», ισχυρίστηκε.

 

Ασφυκτικά στριμωγμένος και υπό την λαϊκή οργή των μαζικών κινητοποιήσεων για το έγκλημα στα Τέμπη, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στη Βουλή και κλήθηκε να απαντήσει στην σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης, κατά την προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, έπειτα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΚΚΕ. 

 

Είχε προηγηθεί χθες, η συντριπτική υπερψήφιση της πρότασης σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον υπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, αναφορικά με την εμπλοκή του στο «μπάζωμα» των Τεμπών. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απείχε από τη χθεσινή κοινοβουλευτική συζήτηση. 

 

«Δεν αξίζει στους συγγενείς να γίνουν ένα γρανάζι, σε μία θλιβερή προσπάθεια εργαλειοποίησης μία στιγμής που συγκλόνισε την Ελλάδα», σχολίασε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός. «Μία οδυνηρή αφορμή που ορισμένοι κάνουν πολιορκητικό κλοιό για να αναβιώσουν τον διχασμό και την τοξικότητα, με μόνο στόχο το πισωγύρισμα της χώρας», ισχυρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

 

 

«Δηλώνω την προσήλωσή μας στην Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση. «Καθόλου δεν σας ενδιαφέρει η Αλήθεια. Λόγο ύπαρξης ζητάτε. Έχετε καταρρεύσει δημοσκοπικά και ζητάτε λόγο ύπαρξης», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλο..... 

 

Ανδρουλάκης: «Λέτε ωμά ψέματα, εδώ είναι κοινοβούλιο όχι υπόγα της Πειραιώς»

 

«Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν μνημείο υποκρισίας και αλαζονείας» • Θα κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας μετά το πέρας των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών

 

Ως έλλειψη στοιχειώδους ενσυναίσθησης χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού, στη Βουλή, ο Νίκος Ανδρουλάκης, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά την προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών. 

 

«Σήμερα περίμενα, μετά τη διαμαρτυρία εκατομμυρίων Ελλήνων που ζητούσαν αλήθεια και δικαιοσύνη, να έρθετε εδώ με μια στοιχειώδη ενσυναίσθηση. Περίμενα έναν Πρωθυπουργό που θα ζητούσε συγγνώμη για τα ψέματα που είπε στον ελληνικό λαό, για την στρατηγική παραπλάνηση των πολιτών και την προπαγάνδα που στήθηκε πάνω στην τραγωδία. Να ζητήσει συγγνώμη για το γεγονός ότι ως άλλος πραγματογνώμονας έβγαλε ψεύτικο «πόρισμα» για την έκρηξη επιχειρώντας να καθοδηγήσει τη δικαιοσύνη», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

 

«Να ζητήσει συγγνώμη για την ασπίδα προστασίας που προκλητικά άπλωσε στους υπουργούς του. Να σκύψει το κεφάλι μπροστά στην κραυγή της κοινωνίας για ένα επιτέλους αποτελεσματικό και σύγχρονο κράτος, που ο ίδιος απέτυχε παταγωδώς να προσφέρει», πρόσθεσε ο N. Ανδρουλάκης.

 

Σημείωσε ότι η ομιλία του K. Μητσοτάκη ήταν μνημείο υποκρισίας και αλαζονείας και πως εμφανίστηκε ως υπερασπιστής της αλήθειας βομβαρδίζοντας τη Βουλή με fake news. «Mας είπε ότι δεν υπήρξε μονταζιέρα για τα ηχητικά του σταθμάρχη που διέρρευσαν σε φιλικά μέσα ενημέρωσης λίγες ώρες μετά την τραγωδία. Είπατε ψέματα για τη δικογραφία ότι δεν ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια τον Αύγουστο. Λέτε ωμά ψέματα παρουσιάζοντας ως βίντεο του Αυγούστου, το βίντεο ανακοίνωσης της πρώτης δικογραφίας του Μαΐου. Σταματήστε να αναπαράγετε τις προβοκάτσιες της ομάδας αλήθειας, εδώ είναι το κοινοβούλιο όχι η υπόγα της Πειραιώς», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

 

 

«Πήγατε με το manual της συγκάλυψης των υποκλοπών να κάνετε τα ίδιο και στην τραγωδία των Τεμπών» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 

Επιπλέον πρόσθεσε ότι « Χωρίς προανακριτική με το παρόν καθεστώς που υπάρχει για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, δεν μπορεί κανείς να πάει στο φυσικό δικαστή. Γι’ αυτό λοιπόν έχουμε δεσμευτεί στον ελληνικό λαό ότι όποιο πόρισμα της Δικαιοσύνης έρχεται στη Βουλή των Ελλήνων θα παίρνουμε ανάλογες θεσμικές πρωτοβουλίες. Χωρίς περιστροφές και χωρίς πονηριές κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Και επειδή ακούω τα περί πλημμελήματος, η Προανακριτική Επιτροπή θα κάνει έρευνα, θα κάνει έλεγχο και στο τέλος της θα δούμε ποια είναι η πραγματική διάσταση της έρευνας και των αποφάσεων. Έτσι πρέπει να λειτουργεί το ελληνικό Κοινοβούλιο. Και όχι όπως εσείς θέλετε για τα μάτια του κόσμου: ψηφίζουμε αλλά μέσα θα κάνουμε ότι κάναμε και στην εξεταστική. Ντροπή λοιπόν με αυτή την αντίληψη και αυτή την προσβλητική παλαιοκομματική φιλοσοφία».....

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλέσει τον Μητσοτάκη στην προανακριτική για το μπάζωμα

 

«Είστε η κυβέρνηση των Τεμπών και υποκλοπών, των καρτέλ και της ακρίβειας, της υποβάθμισης των δημόσιων υποδομών» • «Η δικαιοσύνη λειτουργεί ως βραχίονας της κυβέρνησης»

 

«Κύριε πρωθυπουργέ σας καλωσορίζω στη Βουλή μετά από 40 ημέρες που κάναμε να σας δούμε», ανέφερε εισαγωγικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή έπειτα από αίτημα του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ «με αντικείμενο το έγκλημα των Τεμπών». 

«Σήμερα ήρθατε με περισσή αλαζονεία και θράσος, χωρίς ενσυναίσθηση, κυριολεκτικά αμετανόητος», σημείωσε ο Σ. Φάμελλος σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού. 

 

«Εσείς κάνατε σύγκριση στρεμμάτων με φέρετρα. Σήμερα, θα έρθετε στην προανακριτική επιτροπή να καταθέσετε για τις ευθύνες του μπαζώματος; Απαντήστε. Δεν απαντάει!», είπε εμφατικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. 

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα καλέσει τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Γεραπετρίτη στην προανακριτική για το μπάζωμα. Το αίτημα κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα έρθετε; Όπως βλέπετε, δεν μπορεί να απαντήσει σε ένα θεσμικό αίτημα. Είναι ατόπημα Δημοκρατίας αυτό που κάνει ο κ. Μητσοτάκης», επέμεινε ο Σωκράτης Φάμελλος. 

 

«Θα κόψετε μάρτυρες από την προκαταρκτική επιτροπή, όπως κόψατε μάρτυρες από την εξεταστική επιτροπή; Θα δεχθείτε η προκαταρκτική να γίνει χωρίς κανένα περιορισμό; Είναι προφανές το αδιέξοδο της Νέας Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνουν το σχέδιό τους που είναι η συγκάλυψη της αλήθειας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

 

 

«Λαϊκισμός είναι να ζητάς να εφαρμοστεί ο κανονισμός της Βουλής;», αντέδρασε όταν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τον κατηγόρησαν πως είναι «λαϊκισμός» αυτό που κάνει.

 

«Η δικαιοσύνη λειτουργεί ως βραχίονας της κυβέρνησης»

 

«Θα πρέπει να έρθει ο κ. Μητσοτάκης να μας απαντήσει για το πάρα πολύ απλό και συγκεκριμένο: O κ. Τριαντόπουλος ήταν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Δεχόταν εντολές μόνο από τον πρωθυπουργό», σημείωσε με νόημα. 

 

«Τώρα, για τη συγκάλυψη έχετε χάσει στα λόγια σας; Ποιος έχει την ευθύνη; Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τη σύγκρουση των τρένων, την έκρηξη που ακολούθησε. Έχει προσωπικά την ευθύνη για την συγκάλυψη των ευθυνών. Έχουμε αποδείξεις για ενέργειες πολλών υπουργών στη συγκάλυψη. 

 

«Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι "Μητσοτάκης ή χάος", αλλά αν θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη να δημιουργήσει το χάος. Σε μια χώρα που η δικαιοσύνη λειτουργεί ως βραχίονας της κυβέρνησης», ισχυρίστηκε. 

 

«Επιδίωξη ήταν να παραπλανήσει την κοινωνία για να κερδίσει τις εκλογές του 2023. Αυτή ήταν η σκοπιμότητα της συγκάλυψης, η αιτιώδης σχέση. Είστε η κυβέρνηση των Τεμπών και υποκλοπών, των καρτέλ και της ακρίβειας, της υποβάθμισης των δημόσιων υποδομών», κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.....

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ