Από τις πλέον “παρεξηγημένες” εκφράσεις των Ελλήνων είναι η έκφραση “πράσσειν άλογα», δεδομένου ότι αρκετοί θεωρούν πως γράφεται ως «πράσινα άλογα», κάτι που δεν υφίσταται, φυσικά. Πρόκειται για αρχαιοελληνική έκφραση, η οποία έχει κρατηθεί αυτούσια.
Σημαίνει: Να κάνει κάποιος κάτι εκτός της λογικής (πράσσειν = απαρέμφατο του πράττω, δεδομένου πως ότι γράφεται με δυο “σ” γράφεται και με δυο “τ”, όπως και η θάλασσα (ή θάλαττα) και άλογα = όσα δεν έχουν λογική, δηλαδή "α" στερητικό + λόγος).
Χρησιμοποιείται: Όπως σχεδόν χρησιμοποιείται από τους περισσότερους, αφού το λάθος δεν βρίσκεται στην ερμηνεία ή τη χρήση. Όταν δηλαδή, θέλουμε να υπογραμμίσουμε, ότι κάποιος άνθρωπος κάνει ή μια κατάσταση βρίσκεται, εκτός λογικής.
Παράδειγμα: «Μας υπόσχεται λεφτά και πράσσειν άλογα», δηλαδή η υπόσχεσή του ότι θα μπορέσουμε να αποκομίσουμε οικονομικά οφέλη είναι εκτός λογικής (ή μας κοροϊδεύει)!
*Στις παρεμβάσεις με τον τίτλο “Ομιλείτε ελληνικά”, το loutraki365 θα δημοσιεύει την προέλευση, ερμηνεία και ορθή χρήση διαφόρων λόγιων, αρχαίων, βιβλικών, βυζαντινών φράσεων, τις οποίες χρησιμοποιούμε και σήμερα στην καθημερινότητά μας, προκειμένου να βοηθηθούμε για την ορθή χρήση τους και την καλύτερη γνώση μας στην πάμπλουτη ελληνική γλώσσα.