Έχει γίνει μόδα, σε αρκετές περιπτώσεις να αλλάζουμε τη γλώσσα λόγω άγνοιας, αμάθειας ή και απλής συνήθειας του λάθους. Η ορθή χρήση της λέξης για να ορίσουμε πως κάτι θα συμβεί το έτος που διανύουμε είναι εφέτος ή επέτος. Για να μην το παρακάνουμε όμως, ας αρκεστούμε στο εφέτος. Η λέξη προέρχεται από τη σύντμηση των λέξεων επί + έτος, δηλαδή επί του έτους (που διανύουμε). Το γεγονός ότι αρκετοί (οι περισσότεροι) προφέρουν ή γράφουν λανθασμένα τη λέξη επ’ ουδενί επιτρέπει ή δικαιολογεί τη συνέχιση του λάθους.
Όσοι θέλουν να συνεχίσουν το λάθος: Τότε, θα πρέπει όταν αναφέρονται στην επέτειο (π.χ. του γάμου τους) να λένε «έχουμε εφέτειο», αλλά μπορεί να μπερδεύονται και να νομίζουν ότι έχουν… Δικαστήριο! Όπως επίσης και σε ένα αναμνηστικό (π.χ. μια έκδοση) αντί να τη χαρακτηρίζουν «επετειακή» να τη χαρακτηρίζουν «εφετειακή», αλλά θα πρέπει να διευκρινίζουν αν πρόκειται για έκδοση του Εφετείου Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ναυπλίου ή άλλου…
Ορθό παράδειγμα: Εφέτος έχουμε καλή σοδειά ή Την εφετινή Άνοιξη έχει περισσότερη ζεστή.
*Στις παρεμβάσεις με τον τίτλο “Ομιλείτε ελληνικά”, το loutraki365 θα δημοσιεύει την προέλευση, ερμηνεία και ορθή χρήση διαφόρων λόγιων, αρχαίων, βιβλικών, βυζαντινών φράσεων ή και λανθασμένων χρήσεων λέξεων, τονισμού λέξεων ή εκφράσεων, τις οποίες χρησιμοποιούμε και σήμερα στην καθημερινότητά μας, προκειμένου να βοηθηθούμε για την ορθή χρήση τους και την καλύτερη γνώση μας στην πάμπλουτη και άρτια ελληνική γλώσσα. Με την ελπίδα να διασώσουμε τη γλώσσα μας, μήπως καταφέρουμε να διασωθούμε και οι ίδιοι…
**Ζητώ την κατανόηση όλων για τον τίτλο. Διευκρινίζω ότι είναι καθαρά χιουμοριστικός και μόνο!