Το ντιμπέιτ υπό το πρίσμα των «ειδικών»


Η αποτίμηση της τηλεοπτικής μονομαχίας των έξι υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ ● Πώς είδαν και πώς αποκωδικοποιούν τα όσα ειπώθηκαν την επόμενη ημέρα, και πώς θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, οι Μαρία Καρακλιούμη, πολιτική αναλύτρια, Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς, και Τάσος Βασιλείου, διευθυντής Prorata ● Τα ποσοστά της τηλεθέασης και οι ηλικίες που το παρακολούθησαν.

 

Ντιμπέιτ ήταν και πέρασε για τους έξι υποψήφιους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τον προεκλογικό τους αγώνα εν όψει της κάλπης της 6ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, η τηλεμαχία εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης σε πολιτικά και δημοσιογραφικά πηγαδάκια, έχοντας καταφέρει κάτι μάλλον απρόσμενο για τα ειωθότα. Κι αυτή η «κατάκτηση», όπως συνηγορούν πολιτικά στελέχη, άνθρωποι της επικοινωνίας αλλά και όσοι παρακολούθησαν μέρος ή το σύνολό του, δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι μπόρεσε να διαφοροποιηθεί από τη μονοτονία παρόμοιων αναμετρήσεων του παρελθόντος.

 

Είχε ζωντάνια, ατάκες, σκληρές αντιπαραθέσεις, όχι όμως συντροφικά μαχαιρώματα ή χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, διαμορφώνοντας εν τέλει ένα τηλεοπτικό προϊόν που για τα δεδομένα του, όπως π.χ. ότι είχε πολλούς υποψηφίους και πολλές θεματικές, δεν ήταν αυτό που στην αργκό αποκαλούμε «σούπα».

 

Τα μηνύματα

 

Από την άλλη πλευρά, το ενδιαφέρον που προκάλεσε δεν ισοδυναμεί απαραίτητα και με αυξημένη προσέλκυση ψηφοφόρων στις εκλογές ούτε με ανατροπές ή εκπλήξεις σε σχέση με τις επιδόσεις των διεκδικητών της ηγεσίας, οι οποίοι έστειλαν τα δικά τους μηνύματα στο κοινό, κάποια με μεγαλύτερη και άλλα με μικρότερη επιτυχία. Τα παραπάνω αποτελούν ένα γενικότερο απόσταγμα ορισμένων συμπερασμάτων από ειδικούς του χώρου της πολιτικής ανάλυσης, επικοινωνιολόγους και δημοσκόπους, με τους οποίους συνομίλησε η «Εφ.Συν.», στο πλαίσιο μιας αποτίμησης της επόμενης ημέρας του «πράσινου» ντιμπέιτ.

 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την πολιτική αναλύτρια Μαρία Καρακλιούμη, αποτελεί κέρδος για το ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι έδειξε πως διαθέτει 5-6 στελέχη που μπορούν να μιλήσουν για ένα εύρος θεμάτων. «Είναι ένα συντεταγμένο κόμμα με δομή που λειτουργεί», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το εμπεδώσει και η κοινωνία σε επίπεδο ψήφου. Η ίδια εκτιμά ότι το αποτέλεσμα δεν θα κριθεί από την τηλεμαχία, παρ’ όλα αυτά έκανε λόγο για μια διαδικασία που θα ενισχύσει την πολιτική την ώρα που το κομματικό φαινόμενο υποχωρεί. Η κ. Καρακλιούμη διέκρινε ξεχωριστές στρατηγικές από τον κάθε υποψήφιο, διευκρινίζοντας ότι αυτό οφείλεται στο ότι όλοι τους απευθύνονται grosso mondo στο ίδιο ακροατήριο.

 

«Κάποιοι έχαναν τον χρόνο, κάποιοι ήταν γενικόλογοι», είπε, ενώ για τον β’ γύρο σχολίασε ότι οι «συνεννοήσεις» δεν θα γίνουν μόνο από τους υποψηφίους αλλά και από τους ανθρώπους που τους περιβάλλουν. «Θα μετρήσει πολύ το πρόσωπο που θα εκλεγεί την επόμενη ημέρα, το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα με ιστορία αλλά δίνει την αίσθηση κλειστού κόμματος, το στοίχημα είναι να ανοίξει στην κοινωνία», κατέληξε η κ. Καρακλιούμη, θεωρώντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είναι εντελώς ακέφαλο, αλλά διαθέτει πρόεδρο, έστω κι αν μετά τις εκλογές το πρόσωπο αλλάξει.

 

Για τον Γιάννη Κωνσταντινίδη, αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Συμπεριφοράς και Μεθοδολογίας Πολιτικής Ερευνας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στην τηλεμαχία «υπήρχε έντονο πολιτικό ενδιαφέρον διότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και έχει έναν μεγάλο αριθμό υποψηφίων που αναζωπυρώνει και την αλληλεπίδραση». Οπως εξήγησε, το ΠΑΣΟΚ αποκτά μια «νέα θέση δικομματικού παίκτη και όχι ως τρίτο κόμμα», ενώ υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών παραμένει ανοιχτό. Από εκεί και πέρα, εξίσου αβέβαιο θεωρεί αν η ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταφραστεί και σε μεγάλη προσέλευση στην κάλπη. Κατά τον ίδιο, καθένας και καθεμία από τους συμμετέχοντες θα μπορούσε να εντάξει τον εαυτό του στους νικητές, «για τον λόγο ότι προσέρχονται με διαφορετικούς στόχους».

 

Εξειδικεύοντας ανά υποψήφιο υπογράμμισε ως πιο ταιριαστούς τίτλους τις φράσεις: Για τον κ. Ανδρουλάκη: «Πήγα το κόμμα πιο ψηλά εκλογικά. Είμαι αρχηγός και ξέρω τα θέματα». Για τον κ. Δούκα: «Ξέρω τα θέματα. Δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ». Για τον κ. Γερουλάνο: «Εχω δουλέψει πολιτικές προτάσεις. Είμαι μέσα στη Βουλή». Για την κ. Διαμαντοπούλου: «Είμαι έμπειρη. Δεν πήγα ποτέ με τον Μητσοτάκη». Για τον κ. Κατρίνη: «Είμαι λαϊκός και είμαι πατριώτης» και για την κ. Γιαννακοπούλου: «Υπάρχω και εγώ». Καταλήγοντας, ο κ. Κωνσταντινίδης συμπέρανε ότι το ζήτημα δεν είναι ποιος ήταν ο «πραγματικός νικητής», αλλά ποιον ήθελε ο κάθε τηλεθεατής να δει ως νικητή.

 

Κατά την άποψη του διευθυντή της εταιρείας ερευνών Prorata, Τάσου Βασιλείου, το ντιμπέιτ του ΠΑΣΟΚ έβαλε «νέα στάνταρντ» και για το εθνικό επίπεδο, εξέλιξη που πιστώνεται στον Νίκο Ανδρουλάκη που πρότεινε την πιο ελεύθερη μορφή διαλόγου. Σε ό,τι αφορά το αν θα παίξει ρόλο στην επιλογή του υποψηφίου, συμφώνησε ότι δεν επηρεάζεται η συμμετοχή ούτε η ψήφος από το ντιμπέιτ, ενώ στην ίδια λογική ήταν η απάντησή του για την «τεράστια διαφορά στον τρόπο που διεξάγεται ο εσωκομματικός διάλογος ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μάχη σε πολιτισμένο σκηνικό από τη μια, πολεμικές συγκρούσεις από την άλλη». Ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι ο κ. Ανδρουλάκης πέρασε το μήνυμά του, ήταν σαφής, υπερασπίστηκε το έργο του και ήταν ενωτικός και παραταξιακός.

 

Για την Αννα Διαμαντοπούλου παρατήρησε ότι «έπαιξε άμυνα στις επιθέσεις», ήταν προετοιμασμένη και υπερασπίστηκε την πολιτική κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ με την ερώτηση στον κ. Δούκα για τον Δήμο Αθηναίων. Για τον Παύλο Γερουλάνο σχολίασε ότι «προσπάθησε παραπάνω να κρατήσει μετριοπάθεια αλλά ήταν άνευρος», ενώ για τον κ. Δούκα ότι «ήταν αγχωμένος, διάβαζε από μέσα, αν και παρουσίασε το αφήγημά του και το κατάφερε ώς έναν βαθμό». Τέλος, ο Μιχάλης Κατρίνης έστειλε «ξεκάθαρο μήνυμα υποψηφιότητας», υποστήριξε το έργο του ΠΑΣΟΚ και σήκωσε το θέμα της ηθικής, ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου, που ήθελε να δείξει δυναμισμό, «δεν πέτυχε τον στόχο της, περιοριζόμενη στην αντιπαράθεση με τον κ. Ανδρουλάκη».

 

Τηλεθέαση

 

Περισσότεροι από 600.000 τηλεθεατές παρακολούθησαν τουλάχιστον για ένα λεπτό, ενώ η μέση τηλεθέαση ανήλθε σε 300.000, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen που επεξεργάστηκε το τμήμα Ερευνας και Ανάλυσης της ΕΡΤ. To μερίδιο της τηλεθέασης στο σύνολο του κοινού έκανε μέσο όρο 8%, ενώ στο ανδρικό κοινό άνω των 55 ετών έφτασε στο 15,8%. Στα ποσοστά σε επίπεδο λεπτού, το σύνολο του κοινού άγγιξε το 10,7% και το ανδρικό κοινό άνω των 55 ετών έφτασε το 20,7%.

 

Στην προαναφερόμενη τηλεοπτική κάλυψη προστίθενται και άλλες 29.335 θεάσεις που έγιναν μέσω του ΕΡΤNews της ψηφιακής πλατφόρμας ERTFLIX, αλλά και του ΕΡΤNews1 που μετέδιδε την τηλεμαχία με παράλληλη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 67% των θεάσεων αυτών προήλθε από PC και τάμπλετ.

 

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

 

ΠΑΣΟΚ: Οι μεγάλοι νικητές και οι χαμένοι του debate - Η ανάλυση του Δημήτρη Μαύρου στο OPEN

 

ΠΑΣΟΚ: «Δύο ντιμπέιτ για τις εσωκομματικές εκλογές» - Συνεχίζουν τις ...

 

Πως σχολίασε τις επιδόσεις των έξι υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος ο Διευύνων Σύμβουλος της MRB

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN τις επιδόσεις των έξι υποψήφιων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ στο debate της Τρίτης (24/09).

 

Για τον νύν πρόεδρο του κόμματος, ο κ. Μαύρος σημείωσε πως, . «Ο κ. Ανδρουλάκης, επειδή ξεκίνησε με όχι μεγάλη εμπειρία το 2021 και άρχισε να βελτιώνεται, έφτασε χθες να περάσει πάνω από τον πήχη έστω και λίγο».

 

Αναφερόμενος στην Άννα Διαμαντοπούλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της MRB τόνισε πως «πολύ καλά διαβασμένη», ωστόσο υπήρξαν δύο σημεία, «όταν την ζόρισε ο κ. Παύλος Γερουλάνος έπαθε αυτό που συνήθως παθαίνουν οι άνθρωποι όταν εκτίθενται σε μια δύσκολη ερώτηση την οποία φοβούνται και τότε τους έρχεται στο μυαλό ένα σύνολο παραγράφων, όχι μόνο μία συγκεκριμένη, και βγαίνει λίγο περίεργα το πράγμα».

 

Ο κ. Μαύρος αναφέρθηκε στον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, τονίζοντας πως, είχε καταγράψει μια πολύ καλή τοποθέτηση στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, την οποία βέβαια δεν είχε δει και πολύς κόσμος. «Είχε δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες και πέρασε φαλτσαριστά από κάτω», είπε και πρόσθεσε πως, «μένει να καλύψει την διαφορά μέχρι την Κυριακή των εκλογών, μόνο που τώρα θα παίζει... εντός έδρας, αφού θα κάνει συνεντεύξεις, στις οποίες είναι μάλλον καλύτερος από τα debate».

 

Τον Παύλο Γερουλάνο, ο Δημήτρης Μαύρος χαρακτήρισε «συνεπή και προσεγμένο», ενώ τόνισε πως, ο υποψήφιος, πέρασε «ένα χιλιοστό πιο πάνω από τον πήχη των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει».

 

Πώς χαρακτήρισε Γιαννακοπούλου και Κατρίνη

 

Για τους Νάντια Γιαννακοπούλου και Μιχάλη Κατρίνη, ο δημοσκόπος είπε ότι, ο λόγος τους είχε μία «πολιτική δροσιά». Ο ίδιος εκτίμησε ότι, οι δύο τους, «πέρασαν πολύ πάνω από τον πήχη των προσδοκιών». Ο κ. Μαύρος υπενθύμισε ότι, ο Μιχάλης Κατρίνης, έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στη Βουλή και ξέρει να αντιμετωπίζει αιφνιδιαστικές καταστάσεις. Αυτός είναι ο λόγος που έβγαζε, κατά τον ίδιο, μία «αυτοπεποίθηση»- που τον χαρακτήρισε στο χθεσινό debate.

 

Για την Νάντια Γιαννακοπούλου, πάλι, ο κ. Μαύρος προτίμησε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «πάθος» αφού, όπως είπε, η υποψήφια έδειξε πως θέλει «να τα πει όλα με το όνομά τους ή τουλάχιστον εκείνα που πιστεύει εκείνη με το όνομα τους».

 

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της MRB είπε ότι το χθεσινό debate παρακολούθησαν 300.000 τηλεθεατές. Συνολικά, έστω και για λίγο κάνοντας ζάπινγκ στους τηλεοπτικούς δέκτες τους, το debate είδαν 600.000 πολίτες.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ