Σταθερή στις 5,5 μονάδες παραμένει η διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ, συγκριτικά με τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία πραγματοποιήθηκε από 1 έως 4 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, στο αποτέλεσμα αντανακλάται η πόλωση της περιόδου, αφού το άθροισμα των δύο κομμάτων έχει αυξηθεί κατά έντεκα μονάδες (από το 43,5% στο 54,5%).
Παράλληλα, οι πολίτες επικροτούν με πολύ υψηλά ποσοστά τις κινήσεις της κυβέρνησης στον εργασιακό τομέα -χωρίς όμως αυτό να αποδίδει δημοσκοπικά κέρδη- και ζητούν ενίσχυση του Δημοσίου σε κρίσιμους τομείς παροχής υπηρεσιών (όπως η Υγεία και η Παιδεία).
Οι πολίτες θεωρούν πλειοψηφικά ότι το δίπολο που θα κυριαρχήσει στις επόμενες εκλογές -όποτε κι αν γίνουν αυτές- θα είναι το «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ», ενώ φαίνεται ότι το θέμα των Πρεσπών, παρότι κυριάρχησε στην επικαιρότητα, δεν επηρεάζει -επί του παρόντος- την πρόθεση ψήφου. Σύμφωνα με την έρευνα, η Βουλή, από οκτακομματική σήμερα, γίνεται πλέον πεντακομματική, καταγράφοντας έτσι την συρρίκνωση και εξαφάνιση αρκετών από τα νέα κόμματα που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση, ευαγγελιζόμενα έναν διαφορετικό τρόπο να πολιτεύονται.
Στην πρόθεση ψήφου, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 24,5%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 7%, Κίνημα Αλλαγής με 6%, ΚΚΕ με 5,5%, το Ποτάμι με 0,5%, οι ΑΝ.ΕΛΛ. με 0%, η Ενωση Κεντρώων με 1,5%, η ΛΑ.Ε. με 0,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 1%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%, το ΜέΡΑ25 με 0,5% και η Ελληνική Λύση με 2,5%. «Αλλο» κόμμα λέει το 2%, «αποχή/άκυρο/λευκό» 8% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» 9,5%.
Ο ένας στους δύο (53%) απ’ όσους ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 δηλώνει ότι σε ποσοστό 80% και άνω θα τον ξαναψηφίσει, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Ν.Δ. είναι 76%, κάτι που δείχνει και τη μεγαλύτερη συσπείρωση του χώρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την ηλικιακή τους κατηγορία, οι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ το 23% των 17-34 ετών, το 24% των 35-54 ετών και το 26% των άνω των 55 ετών. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τη Ν.Δ. είναι: 28%, 25% και 36%.
Στο κρίσιμο θέμα των συνεργασιών, το οποίο κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο με αφορμή και τις εξελίξεις στα λεγόμενα μικρά κόμματα, αλλά και τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, στο ερώτημα για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά, οι ερωτώμενοι απαντούν: «συμφωνώ» και «μάλλον συμφωνώ» 36%, «διαφωνώ» και «μάλλον διαφωνώ» 48%, «δεν ξέρω/δεν απαντώ» 16%. Απ’ όσους προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί το 65% και διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί το 26%.
Ως προς το δίπολο που θα καθρεφτίζει το διακύβευμα των εκλογών, το 29% εκτιμά ότι θα είναι το «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ», κάτι που μάλλον δείχνει να περνά το επικοινωνιακό μήνυμα της Ν.Δ. Το 21% λέει το «ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΔΕΞΙΑ», το 21% το «ΠΡΟΟΔΟΣ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ» και το 29% λέει «Δεν ξέρω/δεν απαντώ». Βάσει του κόμματος που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν, το 35% του ΣΥΡΙΖΑ και το 32% της Ν.Δ. λένε «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ».
Στην εκτίμηση για το ποιος ωφελείται από το σύνολο των παρεμβάσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, το 38% απαντά «τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα», το 21% «όλοι επηρεάζονται το ίδιο», το 20% «τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα», το 8% «τα μεσαία στρώματα» και το 13% «δεν ξέρω/δεν απαντώ».
Στις επιμέρους ρυθμίσεις για τον εργασιακό τομέα, τα ποσοστά αποδοχής είναι: 73% για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων (82% με πρόθεση ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ και 67% στη Ν.Δ.), 67% για την αύξηση του κατώτατου μισθού (77% ΣΥΡΙΖΑ και 55% Ν.Δ.), 72% για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού (82% ΣΥΡΙΖΑ και 62% Ν.Δ.), ενώ σε ποσοστό 57% θεωρούν ότι δεν είναι «ξεπερασμένο το 8ωρο» (59% ΣΥΡΙΖΑ και 57% Ν.Δ.).
Το 75% θεωρεί «σωστή απόφαση» τις προσλήψεις και τις μονιμοποιήσεις σε δομές του Δημοσίου όπως η Υγεία και η Παιδεία (79% ΣΥΡΙΖΑ και 70% Ν.Δ.). Εδώ φαίνεται πως παρά τη συκοφάντηση και την προπαγάνδα κατά κρίσιμων τομέων για τους πολίτες, αυτοί συνεχίζουν να τους στηρίζουν και να ζητούν ενίσχυσή τους.
efsyn.gr