«Ανάσα» για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, που εργάζονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών είναι η απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε πως σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή επαγγέλματος ισχύει νέα πενταετής απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος.
Συγκεκριμένα οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι σε περίπτωση που γίνει διακοπή της άσκησης επαγγέλματος πριν την συμπλήρωση της 5ετίας και στην συνέχεια γίνει νέα έναρξη εργασιών στο ίδιο όμως επάγγελμα, ο χρόνος διακοπής δεν συνυπολογίζεται για την συμπλήρωση της πενταετίας.
Τι ισχύει σήμερα, τι αλλάζει
Αυτό που μέχρι σήμερα ισχύει είναι ότι η Εφορία παρέχει πενταετή απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος μόνο στους νέους επαγγελματίες, δηλαδή σε όσους κάνουν για πρώτη φορά έναρξη εργασιών. Σε όσους κλείσουν τα βιβλία τους και μετά από λίγο καιρό υποβάλλουν στη Δ.Ο.Υ. δήλωση έναρξης εργασιών με διαφορετική δραστηριότητα από αυτή που ασκούσαν κατά το παρελθόν η Εφορία τους επιβάλλει κανονικά το τέλος επιτηδεύματος. Και αυτό γιατί θεωρεί ότι ο επαγγελματίες έχει ωφεληθεί από την πενταετή απαλλαγή.
Σύμφωνα με το ΣτΕ, «ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν μεν προβεί, κατά το παρελθόν, σε έναρξη εργασιών, πλην όμως σε επάγγελμα διαφορετικό του ενεστώτος επαγγέλματός τους, εν συνεχεία, όμως, διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εξαιρούνται επί πενταετία από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για την άσκηση του νέου επαγγέλματός τους».
Αυτό σημαίνει πώς αν κάποιος είχε απαλλαγεί ως νέος σύμβουλος επιχειρήσεων από το Τέλος Επιτηδεύματος, αλλά εν συνεχεία διέκοψε την δραστηριότητα αυτή και ξεκίνησε νέα, δικαιούται εκ νέου την απαλλαγή από το Τέλος Επιτηδεύματος για την προσεχή 5ετία.
Ωστόσο η πρακτική της Φορολογικής Διοίκησης εδώ και χρόνια ήταν διαφορετική, καθώς αντιμετώπιζε τον ελεύθερο επαγγελματία ως «παλαιό» υπόχρεο, επιβάλλοντας Τέλος Επιτηδεύματος ακόμα και μετά την αλλαγή στην δραστηριότητά του.
Η εγκύκλιος ΠΟΛ 1223/2011 όριζε ότι «όσον αφορά την εξαίρεση των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων κατά τα πέντε πρώτα έτη από την πρώτη τους έναρξη, διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις που ο επιτηδευματίας έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν και άλλη έναρξη, δεν εξαιρείται».
Εν αναμονή της σχετικής απόφασης
Οι φοροτεχνικοί επισημαίνουν πως όσοι στα χρόνια της κρίσης άλλαξαν επάγγελμα και έχουν ήδη πληρώσει τέλος επιτηδεύματος για τη νέα δραστηριότητα έχουν περιορισμένες δυνατότητες διεκδίκησης επιστροφής των επιβαρύνσεων και αυτό γιατί, αν για παράδειγμα ένας επαγγελματίας είχε χρεωθεί με τέλος επιτηδεύματος το 2016, η προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών θα έπρεπε να έχει ασκηθεί μέσα σε 30 ημέρες από την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος. Το ίδιο ισχύει και για τα επόμενα έτη.
Ο μοναδικός δρόμος για να διεκδικήσουν ελεύθεροι επαγγελματίες αυτής της κατηγορίας διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος είναι μέσω προσφυγής στη Δικαιοσύνη.
Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, οι λογιστές περιμένουν από την ΑΑΔΕ την έκδοση της σχετικής απόφασης και της εγκυκλίου με την οποία θα δίνονται εντολές στις εφορίες να πάψουν να χρεώνουν τέλος επιτηδεύματος σε τέτοιες περιπτώσεις.
Τι γίνεται στις φετινές φορολογικές δηλώσεις
Στην περίπτωση που με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων εκδοθεί εκκαθαριστικό που θα ενσωματώνει το τέλος επιτηδεύματος το οποίο στη βάση της απόφασης του ΣτΕ δεν θα έπρεπε να επιβληθεί, ο φορολογούμενος εντός 30 ημερών από τη βεβαίωση του φόρου μπορεί να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.
iefimerida.gr