Όπως γνωρίζουμε, την περασμένη εβδομάδα (1.8.2018), μετά την ανείπωτη εθνική τραγωδία στο Μάτι, πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των Συλλόγων της Περαχώρας, αλλά και Συλλόγων του Λουτρακίου, στο νέο Πνευματικό Κέντρο Περαχώρας, για συγκρότηση εθελοντικής ομάδας πυρανίχνευσης.
Γράφει ο Γιάννης Β. Καραπανάγος
Στη συγκεκριμένη συνάντηση παρέστησαν και εκπρόσωποι του Κυνηγετικού Συλλόγου Λουτρακίου, ενός δραστήριου Συλλόγου με δράσεις που αποσκοπούν, μεταξύ των άλλων και στην προστασία του φυσικού πλούτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στον Δήμο μας, έχουν τοποθετηθεί επτά πυροφυλάκια, από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Λουτρακίου, σε ζωτικής σημασίας θέσεις για την αποτελεσματική κατόπτευση του χώρου.
Έκτοτε, όσοι δήλωσαν, εθελοντική συμμετοχή μεταβαίνουν σε δύο πυροφυλάκια της περιοχής μας: Στο πυροφυλάκιο της Λίμνης Ηραίου και στο πυροφυλάκιο που βρίσκεται στην περιοχή ''Πετρίτα''.
Η κατάσταση του πρώτου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική ενώ η κατάσταση στο δεύτερο προκαλεί μεγάλη απογοήτευση, λόγω της εγκατάλειψής του. Σχετικά με τα υπόλοιπα πέντε δεν έχω σαφή εικόνα, για να κάνω μνεία.
Η φθορά του χρόνου έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της στο πυροφυλάκιο της Πετρίτας, με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικό. Επιπλέον, δεν υπάρχουν δέντρα, γύρω από το πυροφυλάκιο, ώστε να μπορεί ο παρατηρητής να βρίσκεται υπό σκιάν.
Οι φωτογραφίες και το βίντεο αποτυπώνουν την όλη θλιβερή πραγματικότητα και γεννούν εύλογα ερωτήματα, όπως:
- Ποιος θα έπρεπε να έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συντήρηση του πυροφυλακίου και ποιος θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει τη συντήρησή του;
- Η επάνδρωση των πυροφυλακίων προβλέπεται σε εθελοντική βάση από Σύλλογο ή Συλλόγους ή ανήκει σε Δημόσια Υπηρεσία;
- Ο Δήμος μας, έχει ενεργό συμμετοχή στη συντήρηση και επάνδρωση; Και ανεξάρτητα σε ποιον ανήκει η συντήρηση, ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Παντελέου θα μπορούσε να παρέμβει, έστω και τώρα, επισκευάζοντας το πυροφυλάκιο;
Ανεξάρτητα με τις απαντήσεις, η φετινή σεζόν είναι στο ζενίθ, ο Αύγουστος καλά κρατεί και το "κακό δεν αργεί"... Επιβάλλονται άμεσες ενέργειες.
Επειδή ''όλοι γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα όλα τα κάνουμε στο παρά πέντε ή έστω στο και πέντε'', όπως έγραψε και στο άρθρο του ο νευροχειρουργός κ. Δημήτρης Βασιλείου, ενδείκνυται, επιτέλους, να κινηθούμε οργανωμένα, συστηματικά και έγκαιρα, έστω και σε εθελοντική βάση, ατομική ή συλλογική, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή και τις αρμόδιες Υπηρεσίες, για να προλάβουμε, κατά το δυνατόν, επικίνδυνες και καταστροφικές καταστάσεις.
Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο, πριν η φύση μάς δείξει, εκ νέου, το σκληρό της πρόσωπο, για να διαπιστώσει αν καταφέραμε να μάθουμε από την, κατά καιρούς, επανάληψη τραγικών γεγονότων.
Πηγη: karapanagos.blogspot.com