Το δημοσίευμα της Le Monde επικρίνει την απόφαση του Αρείου Πάγου να απαλλάξει την ελληνική κυβέρνηση και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών από τις κατηγορίες για τις υποκλοπές, αποδίδοντας τις ευθύνες αποκλειστικά σε ιδιώτες.
Μετά το Politico και η γαλλική Le Monde με εκτενές δημοσίευμα, αναφέρεται στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην Ελλάδα η απόφαση του Αρείου Πάγου να απαλλάξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών από τις κατηγορίες για τις υποκλοπές και να αναγνωρίσει ευθύνες για το «Ελληνικό Watergate» αποκλειστικά σε ιδιώτες.
Η ανταποκρίτρια της Le Monde στην Αθήνα, Marina Rafenberg, αναφέρει πως η απόφαση του Αρείου Πάγου στις 30 Ιουλίου να απαλλάξει τις υπηρεσίες πληροφοριών και την κυβέρνηση Μητσοτάκη από την υπόθεση των υποκλοπών, την οποία οι δημοσιογράφοι αποκαλούν «Ελληνικό Watergate», αναζωπύρωσε την πολιτική αντιπαράθεσή.
Η Le Monde υπογραμμίζει την ανησυχία των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την αθώωση της υπηρεσίας πληροφοριών, καθώς και τις αντιδράσεις πολιτικών ηγετών όπως ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο τελευταίος, ο οποίος ήταν ο ίδιος θύμα παρακολούθησης, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μολύνει τόσο τις μυστικές υπηρεσίες όσο και το δικαστικό σύστημα.
Η εφημερίδα αναφέρει επίσης τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις της κυβέρνησης με την εταιρεία Intellexa και τον ρόλο της στην υπόθεση των υποκλοπών. Παρά τις σοβαρές κατηγορίες και αποκαλύψεις, η δικαστική έρευνα φαίνεται να παραμένει ατελής, σύμφωνα με την Le Monde, προκαλώντας ανησυχίες για την απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση.
Yποκλοπές: Οι αποκαλύψεις για τον Άδωνη προκαλούν αντιδράσεις και ερωτηματικά – Είναι εκβιαζόμενος από ποιους και γιατί;
Πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ
Νέα εύλογα ερωτήματα προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις που περιλαμβάνουν μία εξαιρετικά σημαντική αποκάλυψη από τους Reporters United, καθώς και εκτενές δημοσίευμα του Politico, όπου δείχνουν ότι ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης έπεσε 11 φορές θύμα απόπειρας παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου.
Όπως σημειώνεται, ο υπουργός όχι μόνο δεν κινήθηκε νομικά –όπως όφειλε–, αλλά όλο το προηγούμενο διάστημα υπερασπιζόταν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τον τρόπο που έχει χειριστεί την υπόθεση.
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Είναι εκβιαζόμενος ο Άδωνις Γεωργιάδης, από ποιους και γιατί; Η διαχρονική συμμετοχή του στις κυβερνήσεις Μητσοτάκη σχετίζεται ή όχι με την…καλή του διαγωγή και τη μη προσφυγή του στη Δικαιοσύνη;», είναι τα βασικά ερωτήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ μετά την αποκάλυψη των Reporters United για τον Άδωνι Γεωργιάδη που έπεσε έντεκα φορές θύμα απόπειρας παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου όταν ήταν υπουργός Ανάπτυξης το 2021 και δεν κινήθηκε ουδέποτε νομικά.
Στη συνέχεια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστιάζει σε τέσσερα καίρια ερωτήματα:
- Γιατί ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν προέβη σε καμία νομική ενέργεια εναντίον αυτών που τον παρακολουθούσαν; Κατέχοντας ένα υψηλό δημόσιο αξίωμα, αν δεν θεωρούσε ότι όφειλε να προστατεύσει τον εαυτό του, δεν όφειλε τουλάχιστον να προστατεύσει το αξίωμά του;
- Όντας ο ίδιος στόχος υποκλοπών γιατί έσπευσε να δηλώσει ότι δεν υπήρχε σκάνδαλο; Έδινε “συγχωροχάρτι” σε κάποιους; Και αν, γιατί;
- Πώς συνδέεται με την παρακολούθηση του η πρόσφατη δήλωση του ότι «πρέπει να ζητήσουμε συγνώμη από τον Γρηγόρη Δημητριάδη» που είχε στήσει μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου κέντρο παρακολουθήσεων της ΕΥΠ με κοινούς στόχους με το Predator;
- Τέλος, για ποιον λόγο πιστεύει ότι τον είχαν στοχοποιήσει τόσες πολλές φορές με το Predator; Είχε να κάνει με το “έργο” του στο Υπουργείο Ανάπτυξης; Αυτοί που τον ήθελαν υπό παρακολούθηση, ήθελαν να μάθουν ή να επιβεβαιώσουν/ επαληθεύσουν κάτι;