Κοινωνικό μέρισμα: Δέκα SOS για να μην το χάσετε

Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος και να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για την καταβολή του, που θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου και πιο συγκεκριμένα στις 14 του τρέχοντος μηνός.

 

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή και μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας, σε μία προσπάθεια να μην χάσει κανείς το βοήθημα, που θα φτάνει έως και τα 710 ευρώ το μήνα.

 

Να σημειωθεί πως όπως και το 2017 οι πολίτες άνω των 70 ετών, που πληρούν τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα δεν χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση, καθώς το σύστημα θα τους εντοπίσει αυτόματα.

 

Παρακάτω ακολουθούν τα δέκα SOS που πρέπει να γνωρίζουν όσοι πληρούν τα κριτήρια, έτσι ώστε να μην χάσουν το κοινωνικό μέρισμα.

 

  1. Θα πρέπει να ελέγχουν τα στοιχεία που έχει ανακτήσει το σύστημα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το ασφαλιστικό ταμείο των δικαιούχων, κατόπιν εξουσιοδότησής των ιδίων. Αν παρατηρηθούν λάθη, όμως λάθος ΑΦΜ ή διεύθυνση κατοικίας, θα πρέπει να αλλαχθούν με μία επίσκεψη στα ΚΕΠ.
  2. Η πρόβλεψη περί φιλοξενουμένων (που ανεβάζει το καταβληθέν ποσό) καθιστά αναγκαίο τον έλεγχο της οικογενειακής κατάστασης του αιτούντα, όπως αυτή αναγράφεται στο Ε1 για τα εισοδήματα του 2017. Σε περίπτωση που κάποια από τα αναγραφόμενα στοιχεία έχουν αλλάξει, θα πρέπει ο δικαιούχος να συμπληρώσει στους σχετικούς πίνακες όλα τα μέλη του νοικοκυριού. Να σημειωθεί πως σημειώνει και τους συγγενείς εξ αίματος και τους απλούς φιλοξενουμένους.
  3. Οι σπουδαστές, έως και την ηλικία των 25 ετών, λογίζονται ως προστατευόμενα μέλη και συμπεριλαμβάνονται στην φορολογική δήλωση των γονέων τους, είτε ζουν είτε δεν ζουν μαζί τους. Άρα, δεν μπορούν να υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση. Πρέπει, επίσης, να υπογραμμισθεί πως τα παιδιά που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2018 ενδέχεται να μην είναι αναγραμμένα στη δήλωση των γονέων τους, θα πρέπει, όμως, να προστεθούν στα μέλη του νοικοκυριού. Η κίνηση αυτή θα αυξήσει το τελικό καταβληθέν ποσό.
  4. Όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, σημειώνεται πως το εισόδημα που θα ληφθεί υπόψινγια να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην λήψη του κοινωνικού μερίσματος είναι το οικογενειακό. Ως οικογενειακό εισόδημα λογίζονται τα συνολικά ποσά, είτε φορολογούνται, είτε απαλλάσσονται από την φορολογία, είτε φορολογούνται με ειδικό τρόπο, αλλά και το σύνολο των επιδομάτων που λαμβάνουν όλα τα μέλη του νοικοκυριού, όπως και κάθε μορφή χρηματικής μεταβίβασης. Ο υπολογισμός γίνεται αφού έχουν αφαιρεθεί οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και προ των φόρων.
  5. Όσον αφορά τα επιδόματα αναπηρίας, συμπεριλαμβάνονται και αυτά στον υπολογισμό του εισοδήματος. Βέβαια, οι υψηλότερες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία υπολογίζονται και σε περίπτωση που δύο νοικοκυριά έχουν την ίδια σύνθεση, εκείνο που θα περιλαμβάνει και κάποιο μέλος με προβλήματα αναπηρίας θα είναι το ευνοημένο.
  6. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος έχει παντρευτεί ή χωρίσει εντός του 2018 μετά την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης όμως, οι αρμόδιοι θα λάβουν υπόψιν τα στοιχεία για την οικογενειακή κατάσταση που υπάρχουν στη δήλωση.
  7. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι και όσοι έχουν φύγει στο εξωτερικό, έχουν υποβάλλει κανονικά τη φορολογική δήλωση του 2018 και πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια.
  8. Να υπογραμμιστεί πως το κοινωνικό μέρισμα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί πως δεν θα υπολογιστεί στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα με αποτέλεσμα να χαθούν – πιθανώς – άλλα επιδόματα που δικαιούται το νοικοκυριό (π.χ. επίδομα θέρμανσης)
  9. Η περιουσιακή κατάσταση του αιτούντα θα προκύπτει από την τελευταία του φορολογική δήλωση. Άρα, οποιαδήποτε αγοροπωλησία ακινήτων έχει γίνει μετά την υποβολή της δήλωση δεν θα ληφθεί υπόψιν.
  10. Τέλος, οι δικαιούχοι πρέπει να είναι προσεκτικοί αναφορικά με τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού, όπου θα κατατεθεί το ποσό. Σε περίπτωση που δεν έχει δηλώσει τον συγκεκριμένο λογαριασμό ως ακατάσχετο, καλό θα ήταν να το κάνουν.

 

 

 

πηγή: cnn.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ