Κλειδώνουν τα επόμενα ταξίδια Μητσοτάκη

Χθες ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης σημείωσε πως «στις 4 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο»

 

Διπλωματικό σπριντ θέλει να κάνει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση με μια σειρά επαφών να κλειδώνουν και από την Αθήνα να τονίζεται ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.  Τον Απρίλιο  φαίνεται πως- αν δεν υπάρξει κάποια απρόοπτη εξέλιξη -  θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Λευκό Οίκο, ενώ το Μάιο θα υπάρξει τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Χθες ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης  σημείωσε πως «στις 4 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο ”Μπάιντενόπουλο”». Σημειώνεται εδώ πως στις 4 Απριλίου είναι προγραμματισμένη και η εκδήλωση που διοργανώνεται παραδοσιακά στον Λευκό Οίκο για την επέτειο της Ελληνικής  Επανάστασης του 1821.

 

«Αν δεχθούμε πρόσκληση, θα ανταποκριθούμε» υπογράμμισε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους και επεσήμανε ότι μόνο για διμερή συνάντηση θα πήγαινε στην Ουάσινγκτον. Αν και δεν μπήκε σε συζήτηση για ημερομηνίες τόνισε  πως «το σίγουρο είναι ότι θα είμαι εδώ για το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας», το οποίο θα γίνει από τις 5 έως τις 7 Απριλίου.

 

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το Μάιο του 2022 συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον και μάλιστα στη συνέχεια έκανε ομιλία στο Κογκρέσο. Σε μια νέα συνάντηση των δυο ηγετών αναμένεται να συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η κρίση στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία (όπου βρέθηκε πρόσφατα ο Κ Μητσοτάκης ) κ.α.

 

Όπως είναι βέβαια φυσικό - εφόσον δεν υπάρξει κάποια απρόοπτο και οριστικοποιηθεί  το τετ α τετ  - στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο ηγετών θα βρεθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ( έχει γίνει επανειλημμένα αναφορά τόσο από την Αθήνα όσο και από την Ουάσινγκτον στο εξαιρετικά υψηλό επίπεδο που βρίσκονται αυτές οι σχέσεις). Η στενότερη συνεργασία σε μια σειρά από τομείς (και στον αμυντικό τομέα) ενδιαφέρει τις δύο πλευρές, με την κυβέρνηση να δίνει έμφαση και στην αλλαγή σελίδας που έχει επιτευχθεί στο πεδίο της οικονομίας γεγονός που κάνει την χώρα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

 

Να σημειωθεί  πως ο πρωθυπουργός αρχικά ήταν να μεταβεί στην Αμερική τον Ιανουάριο για να συμμετάσχει στο ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan, ωστόσο επιστρέφοντας από το Νταβός είχε νοσήσει  με Η1Ν1 και έτσι αυτό το ταξίδι δεν έγινε. Στη συνέχεια υπήρξαν πληροφορίες πως θα μπορούσε να υπάρξει επίσκεψη στις ΗΠΑ αμέσως μετά το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά σε 10 μέρες. Τώρα όπως φαίνεται  το τετ α τετ θα γίνει - εκτός απροόπτου -   στις αρχές Απριλίου.

 

Η φετινή  χρονιά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πολιτικά όσον αφορά στις ΗΠΑ καθώς θα πραγματοποιηθούν εκλογές. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει επισημάνει «όποιον  επιλέξει ο αμερικανικός λαός, θα σεβαστούμε την επιλογή του προφανώς. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι τόσο ισχυρές αυτή την περίοδο που δεν πιστεύω ότι θα ξεφύγουν από τις ράγες στις οποίες έχουν μπει, ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος»

 

Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα

 

Να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θέλει η Αθήνα και στόχος είναι οι όποιες  διαφωνίες  υπάρχουν να μην παράγουν εντάσεις. Οι δίαυλοι επικοινωνίας που έχουν δημιουργηθεί διατηρούνται ανοιχτοί  και το Μάιο θα υπάρξει συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

 

Ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη του  αναφέρθηκε και στο μεγάλο αγκάθι, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και σημείωσε «αλλά και να μην το λύσουμε αυτό το θέμα, 40 χρόνια δεν έχουμε μπορέσει να το λύσουμε, μπορούμε τουλάχιστον να συμφωνήσουμε πολιτισμένα ότι διαφωνούμε..». Παράλληλα βέβαια επεσήμανε πως η χώρα εξακολουθεί να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα.

 

Το πρόγραμμα των επόμενων εβδομάδων είναι πυκνό όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ειδικότερα το ραντεβού για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 22 Απριλίου, ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα- στις 15 Απριλίου- στην Άγκυρα θα γίνει το τετ α τετ  των υφυπουργών Εξωτερικών για την θετική ατζέντα.

 

Υπενθυμίζεται πως την Δευτέρα έγινε συνάντηση της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου με τον Τούρκο ομόλογό της πρέσβη Μπουράκ Ακτσαπάρ στην Άγκυρα, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου. Κατά την δίωρη συνάντηση- που έγινε σε θετικό κλίμα - δεν ετέθησαν τα λεγόμενα «δύσκολα θέματα», όπως εκείνα που αφορούν στην οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Ωστόσο, κοινή ήταν η εκτίμηση ότι πρέπει να αποφεύγονται οι δηλώσεις που δυναμιτίζουν το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την επίσκεψη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα. Να σημειωθεί εδώ πως στις 30 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Visa express» σε Τούρκους πολίτες για πέντε ελληνικά νησιά.

 

Στην Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά και τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κρίση στη Μέση Ανατολή. Να σημειωθεί πως με στόχο μια ενισχυμένη εταιρική σχέση μεταξύ της Ε.Ε. και της Αίγυπτο μεταβαίνουν την Κυριακή στο Κάιρο  η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου.

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ