Με ορίζοντα το 2027 εξακολουθεί να κινείται η κυβέρνηση αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ, ενώ για τον επανακαθορισμό του μετά από τον συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα θα επιστρατευθεί «αλγόριθμος», βάζοντας επί της ουσίας «ταφόπλακα» στην προοπτική επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής την οποία συνέστησε το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να προετοιμάσει τη διαδικασία εφαρμογής σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα καθορίζεται από μαθηματικό τύπο που θα στηρίζεται στους εξής δείκτες:
- την αγοραστική δύναμη των μισθών, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος διαβίωσης.
- το γενικό επίπεδο και η κατανομή των μισθών.
- τον ρυθμό αύξησης των μισθών.
- τα μακροπρόθεσμα τα επίπεδα παραγωγικότητας.
Κατώτατος μισθός: «Θα λαμβάνεται υπόψη η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» λέει η Κεραμέως
Από τη μεριά της, η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, σημείωσε σε τηλεοπτική της συνέντευξη ότι αυτό το οποίο εξετάζεται αφορά το πόσο και το πώς ο κατώτατος μισθός θα αυξάνει μετά το 2027, καθώς μέχρι εκείνη τη χρονιά έχει ήδη χαραχθεί ο οδικός άξονας από τον πρωθυπουργό, με τον κατώτατο μισθό να κυμαίνεται στα 950 ευρώ.
«Τώρα είμαστε στα 830 ευρώ, θα έχουμε μια νέα αύξηση την άνοιξη που μας έρχεται και το 2027 φτάνουμε στα 950, δηλαδή 46% παραπάνω από τα 650 ευρώ που παραλάβαμε το 2019».
Όπως ανέφερε: «Ήρθε μια επιστημονική επιτροπή η οποία πρότεινε τη χρήση ενός μαθηματικού τύπου που θα λαμβάνει υπόψιν αφενός τις αυξήσεις στις τιμές, δηλαδή όσο αυξάνονται οι τιμές τόσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, αφετέρου την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή την παραγωγικότητα, τους μισθούς γενικά και ούτω καθεξής. Άρα όσο το πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, τόσο θα ανεβαίνει ο μισθός, ενώ αν πηγαίνουν χειρότερα δεν θα μπορεί να μειωθεί. Και αυτό θα προβλέπεται ρητά στο νομοθέτημα που θα κατατεθεί στη Βουλή».
Σημειώνεται πως η υπουργός Εργασίας ολοκλήρωσε σήμερα Δευτέρα (21/10) τον γύρο των σχετικών διαβουλεύσεών της με τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς είχε συνάντηση με εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Κατώτατος μισθός: «Αναπροσαρμογή σημαίνει μόνο αύξηση» σύμφωνα με τον Παύλο Μαρινάκη
Στο ζήτημα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και ο κυβερνητικός Παύλος Μαρινάκης υποστηρίζοντας ότι «αναπροσαρμογή σημαίνει μόνο αύξηση. Ρητά η οδηγία προβλέπει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού. Τα 950 ευρώ θα είναι η βάση το 2027. Αυτό που συζητάμε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας είναι το πώς και πόσο θα αυξάνεται μετά το 2027 ο κατώτατος μισθός».
Είπε επίσης πως «στο πόρισμά της η επιστημονική Επιτροπή προτείνει τη χρήση ενός μαθηματικού τύπου, όπως συμβαίνει και σε άλλες οκτώ χώρες της Ε.Ε., για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, όσο αυξάνονται οι τιμές στην αγορά και η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, θα αυξάνεται και ο κατώτατος μισθός».
Κατώτατος μισθός: «Η κυβέρνηση υπονομεύει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Για υπονόμευση της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας κατηγόρησε την κυβέρνηση από την δική του πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Σε ανακοίνωση του σημειώνει πως «η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού χωρίς ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση, συνιστά απαράδεκτη απόρριψη ενός δικαιώματος των εργαζομένων, το οποίο υποτίθεται ότι αναιρέθηκε προσωρινά στο πλαίσιο των μνημονιακών ρυθμίσεων, ενώ «επιλέγοντας τον ορισμό του κατώτατου μισθού με απόφαση της κυβέρνησης, η υπουργός Εργασίας κ. Κεραμέως, υπονομεύει εξαρχής τον όποιο ”διάλογο” ισχυρίζεται ότι θέλει να ξεκινήσει στη συνέχεια για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».
Προσθέτει δε ότι «η κυβέρνηση αρνείται να επαναφέρει το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως αυτό ίσχυε πριν από το 2012».
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η ΕΕ στοχεύει το 80% των εργαζομένων να καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας μέσα από ελεύθερες διαπραγματεύσεις» και πως «η χώρα μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 24,7%, υπολειπόμενη κατά πολύ του μέσου όρου της ΕΕ», για να τονίσει ότι «είναι άμεση κοινωνική αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στήριξης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των ελεύθερων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους κοινωνικούς φορείς και η κυβέρνηση οφείλει να τη σεβαστεί».