Την εργοδοσία του εργοστασίου της «Fulgor», του ομίλου Στασινόπουλου, να αποκρύψει από τις αρχές και τους εργαζόμενους του εργοστασίου την εύρεση άκρως καρκινογόνου υλικού σε αναλώσιμα μέρη μηχανήματος στην παραγωγή καταγγέλλουν τα Συνδικάτα Μετάλλου Κορινθίας «Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ», Μετάλλου Αττικής, Μετάλλου Πάτρας, Μετάλλου Φθιώτιδας και Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας».
Σε κοινή τους ανακοίνωση σημειώνουν ότι:
«Σύμφωνα με αναφορές που έγιναν στα συνδικάτα μας, διαπιστώθηκε ότι σε μηχάνημα που διαθέτει τακάκια, αυτά περιέχουν αμίαντο υλικό που έχει αποδεδειγμένα χαρακτηριστεί καρκινογόνο και έχει απαγορευτεί η χρήση του από το 2005. Πολύ περισσότερο που τα τακάκια από τη φύση της χρήσης τους φθείρονται, απελευθερώνοντας στον αέρα ίνες αμιάντου, ρυπαίνοντας το χώρο εκθέτοντας σε κίνδυνο όποιον εργάζεται στον παρακείμενο χώρο ή απλά περνάει από εκεί.
Το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά τη γνωστή υπόθεση στο επισκευαζόμενο πλοίο "MOBY LOVE" στο Πέραμα όπου δεκάδες εργαζόμενοι εκτέθηκαν στο επικίνδυνο υλικό του αμιάντου με ευθύνη του εφοπλιστή και των εργολάβων, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες τους, σπρώχνοντας τους εργαζόμενους να δουλέψουν απροστάτευτοι.
Η διεύθυνση της "Fulgor" αντικατέστησε κρυφά τα τακάκια από τις μηχανές χωρίς να πάρει τα κατάλληλα μέτρα, αναθέτοντας δηλαδή την αντικατάσταση σε εξειδικευμένο πιστοποιημένο συνεργείο για αυτή τη δουλειά, εκθέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο κι άλλους εργαζόμενος.
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται με το χειρότερο τρόπο ότι οι εργοδότες υπολογίζουν τα μέτρα προστασίας την ζωής και της υγείας των εργαζομένων ως κόστος και προκειμένου να γλιτώσουν χρήματα δεν διστάζουν να επιβαρύνουν την υγεία των εργαζομένων.
Καλούμε τους εργάτες της "Fulgor" να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης της υγείας και της ζωής τους στα δικά τους χέρια, διεκδικώντας μέτρα προστασίας στο χώρο δουλειάς. Το επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων πρέπει να πάρει θέση πάνω σε αυτό το σοβαρό ζήτημα.
Απαιτούμε, με γνώμονα την προστασία της υγείας των εργαζομένων που εργάζονταν το προηγούμενο διάστημα και εκτέθηκαν (ή ενδεχομένως περνώντας από το συγκεκριμένο τμήμα να εκτέθηκαν) σε ίνες αμιάντου, αφού πρώτα η διεύθυνση της επιχείρησης τους καταγράψει ενημερώνοντας το υπουργείο Υγείας, να ενταχθούν με ευθύνη της κυβέρνησης σε πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου και παρακολούθησης λόγω της πιθανής έκθεσής τους σε βλαπτικούς παράγοντες.
Τα συνδικάτα μας μετά από πολλές κινητοποιήσεις και πιέσεις κατάφεραν στο παρελθόν όπως έγινε και πρόσφατα με τη σημερινή κυβέρνηση να δημιουργηθεί ανάλογο πρόγραμμα και να εντάξει όλους όσοι εργάστηκαν στο πλοίο “MOBY LOVE” στο Τμήμα Ιατρικής της Εργασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας “Θριάσιο” χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση».
902.gr