«Κανένας μόνος του» στη ΛΑΡΚΟ


Υποδειγματική αυτοοργάνωση του σωματείου στη Λάρυμνα για να βοηθηθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι σε κάθε πρακτικό πρόβλημα, αλλά και συγχύσεις, προβοκάτσιες ή απειλές από την Ειδική Διαχείριση ● Νέα ασφαλιστικά μέτρα εκδικάζονται σήμερα ● Συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για τα ασαφή προγράμματα απασχόλησης

 

Τα σωματεία των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, με πρωταγωνιστή αυτό της Λάρυμνας, έχουν γίνει το επίκεντρο αυτοοργάνωσης μιας ολόκληρης τοπικής κοινωνίας που συγκροτείται από τους απολυθέντες εργαζόμενους, τις οικογένειές τους που μένουν στους οικισμούς της μεταλλουργίας και τα γύρω χωριά, τα «λαρκοχώρια». Δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την κυβερνητική σπουδή να τους διώξει από τις δουλειές τους και την περιοχή και τη σπουδή του ειδικού διαχειριστή να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση και να «ανακαταλάβει» τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ αποδίδοντας την επιτήρησή τους σε άγνωστης προέλευσης και εμπειρίας εργολαβικούς. Τα σωματεία έχουν να διαχειριστούν και τη σύγχυση, την απελπισία, τον πανικό μερικές φορές, ακόμη και την άγνοια μεταξύ των εργαζομένων για το πώς και πότε θα πάρουν τα επιδόματα ανεργίας, πώς και πότε θα μπουν στα προγράμματα απασχόλησης που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση με θέσεις εργασίας σε δήμους, κέντρα υγείας, υπηρεσίες ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ της περιοχής.

 

Και σε αυτό το Σωματείο Εργαζομένων της Λάρυμνας έχει επιδείξει μια υποδειγματική οργάνωση. Με συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας στη διάρκεια του οποίου οι εργαζόμενοι που δυσκολεύονται βοηθούνται να υποβάλουν σωστά τις αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας που δικαιούνται. Με υποδείξεις προς τους εργαζόμενους να μη βιαστούν να υποβάλουν αιτήσεις για τις θέσεις εργασίας πριν δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις από το υπουργείο Εργασίας σε συνάντηση που θα έχει αντιπροσωπεία του σωματείου σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο. Με την εγκαινίαση και λειτουργία από την Παρασκευή στη Μαλεσίνα στεκιού του σωματείου για ενημέρωση των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής. Και -δυστυχώς- με την απόκριση σε προβοκατόρικες φήμες ότι δήθεν το σωματείο έσπασε και επέτρεψε να περάσουν εργολαβικοί στο εργοστάσιο, που επί εφτά ημέρες περιφρουρείται από μέλη του.

 

Τη σύγχυση μεταξύ των εργαζομένων προσπάθησε να διασπείρει και μια «απειλητική» ανακοίνωση της Ειδικής Διαχείρισης την περασμένη Παρασκευή, που απαιτούσε να σταματήσει οποιαδήποτε ενέργεια αποκλεισμού των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ από «πρώην εργαζομένους ή /και μέλη των σωματείων» η οποία «είναι παράνομη και επισύρει αστικές και ποινικές κυρώσεις».

 

«Μη σας πιάνει πανικός... όλοι μαζί θα αποφασίσουμε» είναι το μήνυμα που μεταδίδει διαρκώς το «κέντρο ενημέρωσης» του σωματείου, που έχει δρομολογήσει τις εξής επόμενες κινήσεις:

 

● Σήμερα εκδικάζεται στην Αθήνα νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων και την Παρασκευή δεύτερη αίτηση σε μια προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα της μεταβίβασης της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη και να μη λειτουργήσει διασπαστικά η προσπάθεια της Ειδικής Διαχείρισης να παραδώσει την επιτήρηση των εγκαταστάσεων σε ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες.

 

● Σήμερα, επίσης, γίνεται συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για κρίσιμες διευκρινίσεις σε σχέση με τα προγράμματα απασχόλησης που υποτίθεται ότι προορίζονται για τους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ. Αύριο Τρίτη θα γίνει αντίστοιχου περιεχομένου σύσκεψη με τους δήμους και την περιφέρεια.

● Την Τετάρτη το βράδυ πραγματοποιείται γενική συνέλευση του σωματείου όπου θα γίνει ενημέρωση για όλα τα δεδομένα και θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

 

«Κανένας μόνος του, όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε να περάσουμε κι αυτή τη φουρτούνα» είναι το μήνυμα-επωδός όλων των ενημερώσεων του σωματείου προς τους εργαζόμενους. Βεβαίως η οικονομική πίεση και απόγνωση -κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να πάρει επίδομα ανεργίας πριν από τα τέλη Αυγούστου- είναι κακός σύμβουλος και δεν βοηθά πάντα στη διατήρηση της ψυχραιμίας.