Κάλπες στις διχασμένες ΗΠΑ εν μέσω φόβων - Πώς εκλέγεται ο πρόεδρος


Μια άνευ προηγουμένου προεκλογική εκστρατεία έλαβε τέλος και μια αβέβαιη αναμέτρηση ξεκινά με την αγωνία στο «κόκκινο» για το τι θα γίνει εάν χάσει ο Τραμπ και δεν αναγνωρίσει -πάλι- την ήττα του• Ισχυρά μέτρα ασφαλείας ειδικά στις επτά πολιτείες-κλειδιά, που θα κρίνουν αν θα είναι η αντιπρόεδρος ή ο πρώην πρόεδρος θα είναι ο νέος ένοικος του Οβάλ Γραφείου

 

Ώρα μηδέν για την εκλογή νέου προέδρου στις διχασμένες Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με τον πλανήτη να αγωνιά για το αποτέλεσμα, για το εάν δηλαδή θα δούμε μια ολική επιστροφή του απομονωτιστή Ντόναλντ Τραμπ ή την παραμονή των Δημοκρατικών στην εξουσία με την Κάμαλα Χάρις στο τιμόνι.

 

Μετά από μια τοξική κούρσα κατά την οποία το κάθε στρατόπεδο δήλωνε πεπεισμένο ότι το άλλο θα οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή ξεκινά η ιστορική «μάχη» για την ετυμηγορία του αμερικανικού λαού. 

 

Ήδη 80 εκατομμύρια πολίτες έχουν ψηφίσει μέσω επιστολικής ψήφου, αλλά σήμερα στη 1 (ώρα Ελλάδας) ανοίγουν οι κάλπες στις περισσότερες πολιτείες, από τα ανατολικά της χώρας, και θα κλείσουν ως επί το πλείστον μέχρι τις τις 6 το πρωί της Τετάρτης. Μόλις έξι ψηφοφόροι άσκησαν πρώτοι το εκλογικό τους δικαίωμα στο χωριό Ντίξβιλ Νοτς του Νιου Χάμσαϊρ με τους δύο υποψήφιους να ισοψηφούν, γιατί ο εκλογικός νόμος επιτρέπει στα χωριά με λιγότερους από 100 κατοίκους να ανοίγουν τα κέντρα τα μεσάνυχτα.

 

Οι μονομάχοι τα έδωσαν όλα στις τελευταίες τους εμφανίσεις, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πρόκειται για αμφίρροπη αναμέτρηση, το αποτέλεσμα της οποίας θα επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο, παρότι η υπερδύναμη που βρίσκεται για πολλούς σε αποδρομή.

 

Τα γκάλοπ δείχνουν τους υποψηφίους σχεδόν ισόπαλους στις επτά πολιτείες «κλειδιά» - Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα, Αριζόνα, Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν - που θα κρίνουν αν θα είναι η αντιπρόεδρος ή ο πρώην πρόεδρος θα είναι ο νέος ένοικος του Οβάλ Γραφείου.

 

Προσβολές και απειλές από τον Τραμπ

 

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος ειρωνεύτηκε από το Μίσιγκαν την Κάμαλα Χάρις, επέμεινε ότι νίκησε στις προεδρικές του 2020 συνέχισε να μιλάει προσβλητικά για τον Τζο Μπάιντεν, την πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και τον εκπρόσωπο Άνταμ Σιφ, τον επικεφαλής της έρευνας για την πρώτη παραπομπή του μεγιστάνα.

 

«Σκοτώσαμε το εργοστάσιο στο Μεξικό» είπε σε μια ομιλία γεμάτη από φλυαρία αλλά δεν ήταν σαφές σε τι αναφερόταν. Έκανε εμπρηστικά σχόλια για τα τρανς άτομα και βέβαια πολλά ξενοφοβικά. Στο Πίτσμπεργκ καταφέρθηκε σκληρά εναντίον των μεταναστών και της εισόδου τους από τα σύνορα το Μεξικό. Απείλησε εκ νέου με μαζικές απελάσεις και έφτασε στο σημείο να προαναγγείλει την επιβολή της θανατικής ποινής «σε κάθε μετανάστη που σκοτώνει Αμερικανό πολίτη ή αστυνομικό». 

 

Υποστήριξε επίσης ότι εάν εκλεγεί, θα προχωρήσει στην επιβολή τιμωρητικών δασμών σε προϊόντα που εισάγονται από το Μεξικό και την Κίνα, στην περίπτωση που δεν λάβουν μέτρα για να σταματήσει η διακίνηση φαιντανύλης προς τις ΗΠΑ. 

 

«Κάθε αναθεματισμένο πράγμα που πουλάνε στις ΗΠΑ θα έχει (επιπλέον δασμό) 25% μέχρι να σταματήσουν την είσοδο ναρκωτικών. Και να σας πω κάτι, τα ναρκωτικά θα σταματήσουν τόσο γρήγορα που θα κάνει σβούρα το κεφάλι σας», πρόσθεσε.

 

Χάρις: Η σκυτάλη είναι στα χέρια μας

 

«Απόψε, λοιπόν, τελειώνουμε, όπως ξεκινήσαμε με αισιοδοξία με ενέργεια, με χαρά», είπε η Χάρις στη Φιλαδέλφεια μετά από μια αξιοσημείωτη προεκλογική εκστρατεία 107 ημερών, τη συντομότερη στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας.

 

Για να προσπαθήσει να πείσει μέσα σε μόλις τρεις μήνες προεκλογικής εκστρατείας, η Κάμαλα Χάρις στοιχημάτισε σ' ένα μήνυμα προστασίας της δημοκρατίας και του δικαιώματος στην άμβλωση, που απευθύνεται στις γυναίκες, όπως και στους μετριοπαθείς ρεπουμπλικανούς.

 

Ολοκλήρωσε την τελευταία ομιλία κατά την οποία προσπάθησε να δώσει ελπίδα και αισιοδοξία στην εκστρατεία σημειώνοντας πως «οι γενιές πριν από εμάς οδήγησαν τον αγώνα για την ελευθερία και τώρα η σκυτάλη είναι στα χέρια μας». «Πρέπει να πιάσουμε δουλειά και να ψηφίσουμε», κατέληξε η 60χρονη, που φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ.

 

Νωρίτερα, μουσικοί έπαιζαν στη συγκέντρωση που συμμετείχαν αστέρες όπως η Λέιντι Γκάγκα ή η Όπρα Γουίνφρι, μπροστά στα σκαλιά του περίφημου μουσείου που ανέβαινε ο Σιλβέστερ Σταλόνε σε σκηνή της ταινίας Rocky.

 

Η ομάδα της εκστρατείας της ανέφερε πως τα οριστικά αποτελέσματα ενδέχεται να γίνουν γνωστά μετά από μέρες προειδοποιώντας το στρατόπεδο του Τραμπ εναντίον κάθε προσπάθειας με σκοπό να «σπείρει την αμφιβολία και το χάος» όσον αφορά την ακεραιότητα της διαδικασίας. Τα ψηφοδέλτια «θα συνεχίζουν να καταμετρώνται για αρκετές ημέρες μετά τις εκλογές. Αυτό προφανώς δεν είναι ένδειξη νοθείας, είναι ο τρόπος που γίνεται», εξήγησε η πρόεδρος της εκστρατείας Χάρις-Ουόλς, Τζεν Ο’ Μάλι Ντίλον.

 

Η ίδια εκτίμησε πως σε καθεμιά από τις επτά πολιτείες κλειδιά πως τα τελικά αποτελέσματα θα είναι σαφή «στο τέλος της βραδιάς» της Τρίτης προς Τετάρτη, κι ως την 8η ή την 9η Νοεμβρίου για τη Νεβάδα και την Πενσιλβάνια, τη βορειοανατολική πολιτεία που χαρακτηρίζεται η πιο κρίσιμη σε αυτές τις προεδρικές εκλογές.

 

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε και δεν θα αφήσουμε τον Τραμπ να κακολογήσει τις εκλογές μας ή τους θεσμούς μας με τις επανειλημμένες προσπάθειές του να σπείρει το χάος και την αμφιβολία», προειδοποίησε σύμβουλος της εκστρατείας Χάρις, η Ντέινα Ρίμους.

 

Η διαδικασία της έμμεσης μεθόδου εκλογής

 

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, μόνο περίπου 160 εκατομμύρια ψηφοφόροι είναι εγγεγραμμένοι από τα τα περίπου 230 εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου. Σχεδόν οι μισές από τις 50 πολιτείες όμως επιτρέπουν την εγγραφή σήμερα.

 

Στόχος των υποψηφίων είναι να συγκεντρώσουν τον επαρκή αριθμό εκλεκτόρων για να φτάσουν το κατώφλι των 270 σε σύνολο 538. Περισσότερα για την έμμεση μέθοδο εκλογής μπορεί να διαβάσετε παρακάτω:

 

Εκλογικά κέντρα - «φρούρια»

 

Ορισμένα εκλογικά τμήματα έχουν μετατραπεί σε φρούρια, επιτηρούνται από drones και ελεύθεροι σκοπευτές έχουν αναπτυχθεί στις στέγες. Στην πρωτεύουσα της Ουάσινγκτον μεταλλικοί φράκτες περιβάλλουν το Λευκό Οίκο, το Καπιτώλιο και άλλες ευαίσθητες τοποθεσίες. Εντυπωσιακός αριθμός καταστημάτων στο κέντρο της πόλης έχουν καλύψει τις βιτρίνες τους με σανίδες. Άλλωστε οι εικόνες της 6ης Ιανουαρίου 2021, όταν οπαδοί του Τραμπ είχαν επιτεθεί στην έδρα του αμερικανικού Κογκρέσου, παραμένουν στο μυαλό όλων.

 

Φράχτες και στο Λας Βέγκας, όπου καταμετρώνται οι ψήφοι της πολιτείας Νεβάδα. Ο κυβερνήτης της Τζο Λομπάρντο έχει ενεργοποιήσει μονάδα 60 μελών της εθνοφρουράς για να διασφαλίσει ότι θα μπορέσει να απαντήσει έγκαιρα σε οποιαδήποτε πρόκληση ασφαλείας.

 

Σερίφης στην Αριζόνα έχει θέσει την υπηρεσία του σε ύψιστο συναγερμό προετοιμαζόμενος για ενδεχόμενες ταραχές, έχοντας σε ετοιμότητα drones και ελεύθερους σκοπευτές. Ανησυχώντας για το ενδεχόμενο διαμαρτυριών ή και βίας, πολλά σχολεία και εκκλησίες στην πολιτεία, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί ως εκλογικά κέντρα στο παρελθόν, φέτος απέφυγαν να το πράξουν, δήλωσε εκλογικός αξιωματούχος της πολιτείας.

 

Στην αμφίρροπη πολιτεία του Μίσιγκαν το 2020 υποστηρικτές του Τραμπ είχαν συρρεύσει στο συνεδριακό κέντρο στην καρδιά του Ντιτρόιτ και είχαν αρχίσει να χτυπούν στα τζάμια του κτηρίου την ώρα που οι εκλογικοί αξιωματούχοι μετρούσαν τις επιστολικές ψήφους.

 

Τώρα έχουν τοποθετηθεί σταντ ποδηλάτων ως φράκτες και στις δύο πλευρές της λεωφόρου όπου βρίσκεται το συνεδριακό κέντρο. Οι επισκέπτες πρέπει να περάσουν από ανιχνευτή μετάλλων για να εισέλθουν σε αυτό, ενώ περίπου 15 αστυνομικοί κάνουν συνεχώς περιπολία μέσα στο κτήριο.

 

Τα πιο εμφανή μέτρα έχουν ληφθεί στις αμφίρροπες πολιτείες, όμως τέθηκαν σε ισχύ και σε άλλες. Για παράδειγμα οι κυβερνήτες στο Όρεγκον και την Ουάσινγκτον έχουν ενεργοποιήσει την εθνοφρουρά. 

Τέλος, εκλογικοί αξιωματούχοι εκπαιδεύτηκαν επίσης για να μάθουν πώς να οχυρώνονται μέσα σε ένα δωμάτιο ή να χρησιμοποιούν μια μάνικα πυρόσβεσης για να απωθήσουν ενδεχόμενους εισβολείς.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ