Σε εκλογικό αναβρασμό βρίσκονται οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά, οι οποίοι ψηφίζουν για νέους εκπροσώπους την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου.
Για την Ένωση Νοσοκομειακών γιατρών του λεκανοπεδίου (ΕΙΝΑΠ) κατεβαίνουν επτά παρατάξεις, οι δύο εκ των οποίων ανεξάρτητες.
Η παράταξη που πρόσκειται στο κυβερνητικό κόμμα, το «Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών για τη Δημόσια Υγεία», κατεβάζει 13 υποψηφίους για το διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ και 56 υποψηφίους εκπροσώπους στην Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).
Το «Μέτωπο» υποστηρίζει ότι όλα τα προβλήματα του ΕΣΥ είναι «κληρονομία» των κυβερνήσεων του παρελθόντος και διεκδικεί μεταξύ άλλων επαρκή χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου, προσλήψεις 3000 μόνιμων γιατρών 7000 νοσηλευτών. Όπως και στην περίπτωση των ιατρικών συλλόγων, η φιλοκυβερνητική ιατρική παράταξη δε φαίνεται να έχει μεγάλο «ρεύμα».
Η Δημοκρατική Κίνηση Νοσοκομειακων Γιατρών (ΔΗΚΝΙ), που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που είχε αναδειχθεί πρώτη στις εκλογές του 2016 και αυτή τη φορά κατεβαίνει με 15 υποψηφίους για τη διοίκηση της ΕΙΝΑΠ. Ανάμεσά τους είναι και η σημερινή πρόεδρος της Ένωσης, Ματίνα Παγώνη, η οποία όπως όλα δείχνουν είναι έτοιμη να διεκδικήσει μια ακόμη θητεία. Η ΔΗΚΝΙ έχει 56 υποψηφίους εκπροσώπους στην ΟΕΝΓΕ.
Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών – που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ – συμμετέχει στις εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών με 15 υποψηφίους για την ΕΙΝΑΠ και τον εντυπωσιακό αριθμό των 142 υποψηφίων για εκπροσώπων στην ΟΕΝΓΕ. Στις προηγούμενες εκλογές, είχε αναδειχθεί τρίτη δύναμη, με αξιοσημείωτη άνοδο σε ψήφους και ποσοστά. Από την ΔΗΠΑΚ προέρχεται η σημερινή πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, όπως και ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ηλίας Σιώρας.
Όπως πάντα, στις εκλογές συμμετέχει και το «Ενωτικό Κίνημα για την ανατροπή», μια συνεργασία αριστερών και ριζοσπαστικών ιατρικών οργανώσεων. Στην παράταξη αυτή ανήκει ο νυν γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου.
Στις εκλογές συμμετέχει και το «Κίνημα Αλλαγής – Ιατροί Μπροστά», καθώς και η «Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση» και η «Ανεξάρτητη Ιατρική Συνεργασία».
Κάθε νοσοκομείο αποτελεί ένα εκλογικό τμήμα (εξαιρούνται ορισμένα, των οποίων οι γιατροί θα πρέπει να μετακινηθούν για να ψηφίσουν). Ψηφίζουν όλοι οι γιατροί ΕΣΥ, ειδικευόμενοι γιατροί, επικουρικοί, αλλοδαποί υπότροφοι, καθώς και οι γιατροί ΕΣΥ των Κέντρων Υγείας. Δεν ψηφίζουν οι στρατιωτικοί, οι πανεπιστημιακοί, οι αγροτικοί γιατροί, οι γιατροί του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και οι διορισμένοι σε διοικήσεις νοσοκομείων ή άλλων φορέων.