Οι έγκυες που τρώνε πολλά ψάρια, ιδίως λιπαρά, έχουν μειωμένες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη βρήκε ότι οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (που υπάρχουν στα ψάρια) κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της κύησης, έχουν περίπου δεκαπλάσια πιθανότητα για πρόωρο τοκετό, σε σχέση με όσους έχουν υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 στον οργανισμό τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Σγιουρντούρ Όλσεν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βιοϊατρικό περιοδικό EBioMedicine, μελέτησαν στοιχεία για 376 γυναίκες που γέννησαν πριν την 34η εβδομάδα της κύησης, καθώς και -για λόγους σύγκρισης- 348 εγκύους που γέννησαν κανονικά.
Η ανάλυση των δειγμάτων αίματος που είχαν ληφθεί κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης από όλες τις γυναίκες έδειξε ότι η ποσότητα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ιδίως των EPA και DHA που υπάρχουν πρωτίστως σε ορισμένα ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλα, σκουμπρί, ρέγκα) και άλλα θαλασσινά, σχετίζεται στενά με το χρόνο του τοκετού.
Όσο μικρότερη είναι η ποσότητα των ωμέγα-3, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα πρόωρης γέννησης ενός μωρού. Το γιατί αυτό συμβαίνει, δεν είναι σαφές. Μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι τα αυξημένα λιπαρά οξέα μειώνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό, πράγμα που με τη σειρά του μειώνει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού.
Μετά από αυτό, οι επιστήμονες συμβούλευσαν τις εγκύους -έπειτα και από συνεννόηση με το γιατρό τους- να τρώνε περισσότερα λιπαρά ψάρια ή να παίρνουν συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα-3.
Περίπου 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα στον κόσμο κάθε χρόνο, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα ανάπτυξης και υγείας. Οι ακριβείς αιτίες του πρόωρου τοκετού συχνά είναι άγνωστες. Σε μερικές περιοχές της Γης όπου παραδοσιακά γίνεται μεγάλη κατανάλωση ψαριών, φαίνεται οι κυήσεις να διαρκούν περισσότερο. Αυτό ήταν και η αφορμή για να γίνουν μελέτες πάνω στη σχέση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων με τον πρόωρο τοκετό.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ