«Πάγωσαν» οι κρυφές συζητήσεις για τις υποδομές ενέργειας • Κίεβο και Μόσχα έχουν να καθίσουν το ίδιο τραπέζι από τους πρώτους μήνες του πολέμου.
Ηαιφνιδιαστική εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στην περιφέρεια Κούρσκ έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ρωσοουκρανική σύρραξη, με το Κίεβο να προχωράει σε αυτό το ρίσκο ελπίζοντας πως θα ανακόψει την προέλαση των ρωσικών στο Ντονμπάς και τη Μόσχα να μην αλλάζει, προς το παρόν, στρατηγική και να επιτίθεται στη Δύση.
Ένα ρεπορτάζ της Washington Post, όμως, αναδεικνύει μια διαφορετική πτυχή στη σκιά των γεγονότων εντός Ρωσίας, καταγράφοντας ότι ίσως χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία να ξεκινήσουν συνομιλίες ανάμεσα σε Κίεβο και Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Ουκρανία και Ρωσία είχαν συμφωνήσει να στείλουν αντιπροσώπους στη Ντόχα του Κατάρ στα τέλη Αυγούστου με στόχο διαπραγματεύσεις που θα σταματούσαν τις επιθέσεις σε υποδομές ενέργειας και ηλεκτρισμού και στις δύο χώρας.
Μια τέτοια συμφωνία είχε δημιουργήσει ελπίδες πως μπορεί να φέρει ένα βήμα πιο κοντά τις δύο χώρες προκειμένου να ξεκινήσουν συνομιλίες για οριστικό τέλος του πολέμου ανέφερε διπλωματική πηγή στην WP.
Οι ελπίδες που γεννήθηκαν
Σημειώνεται ότι Ουκρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν συναντηθεί για συζητήσεις από τους πρώτους μήνες του πολέμου, όταν αντιπροσωπείες είχαν πραγματοποιήσει συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. Οι δύο πλευρές είχαν τότε συνάψει συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών με τη Ρωσία να σηκώνει προσωρινά το ναυτικό εμπάργκο.
Η συμφωνία κατέρρευσε λίγους μήνες αργότερα κι έκτοτε οι δύο πλευρές δεν έχουν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η διάθεση να εμπλακούν σε συζητήσεις έδειχνε μία σημαντική αλλαγή στάσης και για τις δύο κόντρες, ενώ τις τελευταίες ημέρες πριν από την ουκρανική επίθεση είχαν πληθύνει οι αναφορές που έκαναν λόγο για επικείμενες ειρηνευτικές συνομιλίες.
Στο παρελθόν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητούσε απόσυρση όλων των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία και την Κριμαία για μια ενδεχόμενη κατάπαυση πυρός, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε απαιτήσει να αποδεχθεί η Ουκρανία την ρωσική κυριαρχία στα εδάφη που έχει καταλάβει.
Ο διπλωμάτης, πάντως, επισημαίνει ότι η Ρωσία δεν ακύρωσε αυτομάτως τις διαπραγματεύσεις, αλλά ζήτησε περισσότερο χρόνο, παρότι η Ουκρανία ήταν έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ.
Το Κίεβο, απαντώντας σε ερώτημα της Washington Post, υποστήριξε ότι οι συζητήσεις ακυρώθηκαν «εξαιτίας της κατάστασης στη Μέση Ανατολή», κάνοντας λόγο για προγραμματισμένη βιντεοσύσκεψη που θα γίνει στις 22 Αυγούστου.
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο δεν απάντησε στο δημοσίευμα, ενώ ούτε ο Λευκός Οίκος θέλησε να σχολιάσει.
Τι κέρδισε το Κίεβο;
Το ρίσκο που πήρε το Κίεβο αποσκοπεί στο να δώσει στην Ουκρανία κάποιο διαπραγματευτικό χαρτί έναντι της Ρωσίας, η οποία έχει καταλάβει περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας.
Αναλυτές, πάντως, σημειώνει η Washington Post, εκφράζουν σκεπτικισμό για το εάν μπορούν οι ουκρανικές δυνάμεις να διατηρήσουν τον έλεγχο της περιοχής, την ώρα που η Ρωσία εξακολουθεί να κερδίζει εδάφη στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ και δεν έχει μετακινήσει σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις προκειμένου να υπερασπιστεί το Κουρσκ.
Παρότι, όμως, το Κίεβο βελτίωσε ελαφρώς τη διαπραγματευτική του θέση, η πιθανότητα μιας ειρηνευτικής διαδικασίας απομακρύνθηκε αρκετά, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δεσμεύεται αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα αποκλιμακώσει την κατάσταση στο εσωτερικό της Ουκρανίας.