Σχέδιο προετοιμασίας για ακραίες καταστάσεις όπως πόλεμοι, πανδημίες και φυσικές καταστροφές.
Σήμερα η Κομισιόν παρουσιάζει την λεγόμενη «Στρατηγική της Ένωσης για την ετοιμότητα» αι μέσα σε αυτή περιλαμβάνεται ένα εγχειρίδιο προετοιμασίες προκειμένου οι πολίτες της Ε.Ε. να είναι έτοιμοι να επιβιώσουν για τουλάχιστον τρία 24ωρα σε έκτακτες περιπτώσεις.
Ανάμεσα στα πιθανά σενάρια είναι το ξέσπασμα μεγάλης κλίμακας πολέμου, οι θανατηφόρες ασθένειες και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κίνηση αυτή έρχεται στον απόηχο του ουκρανικού και της πανδημίας του κορονοϊού.
Το εγχειρίδιο αναφέρει τους τρόπους με τους οποίους οι πολίτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για να αντέξουν για τουλάχιστον 72 ώρες, με την Κομισιόν να προτείνει στοκάρισμα δώδεκα βασικών ειδών, ανάμεσά τους τρόφιμα, σπίρτα, αλλά και έγγραφα ταυτοποίησης.
«Σε περίπτωση ακραίων διαταραχών, η αρχική περίοδος είναι η πιο κρίσιμη», τονίζεται στο έγγραφο, το οποίο περιγράφει μια σειρά πιθανών σεναρίων, από πόλεμο πλήρους κλίμακας έως θανατηφόρες ασθένειες και πλημμύρες λόγω του κλίματος.
Όπως σχολιάζει το Politico πέντε χρόνια μετά την πανδημία και τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία η Ε.Ε. προσπαθεί να δείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί μια κρίση, ενώ η πρόταση ασχολείται επισταμένως και με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην «Στρατηγική της Ένωσης για την ετοιμότητα» περιλαμβάνονται περίπου 60 βασικές δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν εντός των επόμενων δύο ετών και σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η εντατικοποίηση της παρακολούθησης των ψευδών ειδήσεων και της αξιολόγησης του επιπέδου ετοιμότητας στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Το σχέδιο «περιλαμβάνει πολιτικούς φορείς σε όλα τα επίπεδα, αλλά και πολίτες, επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών», δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ροξάνα Μινζάτου. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας νομοθεσίας, δήλωσε ότι η Επιτροπή στοχεύει να διασφαλίσει ότι «κάθε πολιτική της ΕΕ έχει μια οπτική γωνία ετοιμότητας».
Εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα: Όροι, προειδοποιήσεις και αστερίσκοι
Πώς αποτιμούν Κρεμλίνο, Ουάσιγκτον και Κίεβο τη συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Μαύρη Θάλασσα.
Μερική ικανοποίηση, αλλά και σκεπτικισμός μετά τις ανακοινώσεις από τον Λευκό Οίκο για την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση πυρός στη Μαύρη Θάλασσα με στόχο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Ρωσία και Ουκρανία εξακολουθούν να θέτουν όρους λίγες μόλις ώρες μετά τις ανακοινώσεις, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με βήμα ταχύ.
Κέρδη για τη Ρωσία
Για τη συμφωνία τοποθετήθηκε ο Σεργκέι Λαβρόφ επισημαίνοντας ότι θα είναι επωφελής για τη χώρα του, καθώς θα αποκομίσει έσοδα, αλλά και θα εγγυηθεί την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Ο πολύ έμπειρος υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας εξήγησε «θέλουμε η αγορά σιτηρών και λιπασμάτων να είναι προβλέψιμη και κανένας να μην προσπαθεί να μας ‘αποκλείσει’ από αυτήν» για να συμπληρώσει «όχι μόνο επειδή θέλουμε (...) θεμιτό κέρδος σε δίκαιο ανταγωνισμό, αλλά και επειδή ανησυχούμε για την κατάσταση ως προς τη διατροφική ασφάλεια στην Αφρική και σε άλλες χώρες του παγκόσμιου νότου».
Πάντως, ο πανίσχυρος Ρώσος διπλωμάτης δεν έδειξε να συμμερίζεται την αμερικανική αισιοδοξία πως η συμφωνία αυτή μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για γενική κατάπαυση πυρός, δείχνοντας προς την Ευρώπη και επισημαίνοντας «ο κ. Γουίτκοφ (σσ ο ειδικός απεσταλμένος της προεδρίας των ΗΠΑ) μοιάζει να υπερτιμά τις ελίτ των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς αυτές θα προτιμούσαν να μην επιτρέψουν στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ενδώσει. Εξάλλου, ούτε ο κ. Ζελένσκι «θέλει να ενδώσει».
Διευκρινίσεις και όροι από το Κρεμλίνο
Χθες, άλλωστε, αμέσως μετά τις αμερικανικές ανακοινώσεις ήρθαν οι ρωσικές διευκρινίσεις με το Κρεμλίνο να σημειώνει ότι η εκεχειρία αφορά σε επιθέσεων κατά ενεργειακών υποδομών, όπως τα διυλιστήρια, οι αγωγοί φυσικού αερίου και οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Παράλληλα, η Μόσχα έθεσε ως προϋπόθεση την άρση οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της, ιδιαίτερα στο θέμα των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων, αλλά και την επανασύνδεση των τραπεζών με το σύστημα πληρωμών SwiftPay, την άρση των περιορισμών στην εξυπηρέτηση πλοίων υπό ρωσική σημαία που εμπλέκονται στο εμπόριο τροφίμων, καθώς και στην προμήθεια γεωργικών μηχανημάτων και άλλων αγαθών που απαιτούνται για την παραγωγή τροφίμων.
Το σχόλιο Τραμπ
Παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις του Στιβ Γουίτκοφ, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε τις εξελίξεις σημειώνοντας ότι η Ρωσία θέλει να τελειώσει ο πόλεμος με την Ουκρανία, ωστόσο αναγνώρισε πως η Μόσχα πιθανόν κωλυσιεργεί.
«Νομίζω πως η Ρωσία θέλει να δει να τελειώνει αυτό, αλλά θα μπορούσε επίσης (να αληθεύει) πως σέρνει τα πόδια της», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Οι φόβοι και οι προειδοποιήσεις Ζελένσκι
Από την πλευρά του το Κίεβο διεμήνυσε μεν ότι θα εφαρμόσει τις συμφωνίες που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, όμως ο πρόεδρος Ζελένσκι εξέφρασε την αντίθεσή του στην αποδυνάμωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
«Θεωρούμε ότι αυτό είναι μια αποδυνάμωση θέσης και αποδυνάμωση των κυρώσεων», δήλωσε ο Ζελένσκι σχολιάζοντας την αμερικανική πρόταση και συμπλήρωσε «η πιθανότητα αυτή δεν ήταν στην ατζέντα μας, η αμερικανική πλευρά την έθεσε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Ριάντ».
Προειδοποίησε, ακόμη, πως εάν η Ρωσία παραβιάσει τη συμφωνία θα ζητήσει επισταμένως νέες κυρώσεις, αλλά και την αποστολή όπλων προς την Ουκρανία.