Η Αρλέτα θα ακουστεί στο Ηρώδειο, όπου δεν πρόλαβε να εμφανιστεί

Στη βραδιά θα ακουστούν ποιήματα, κείμενα και στίχοι της Αρλέτας, από ηχογραφήσεις και ελεύθερη ανάγνωση από τη Λυδία Φωτοπούλου.

 

 

 

 

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου η Αρλέτα, που τόσο επιθυμούσε να δώσει μια συναυλία στο Ηρώδειο αλλά δεν τα κατάφερε, θα ανέβει τελικά εκεί μέσα από τα χείλη των φίλων, συνεργατών και καλλιτεχνών. Σημαντικοί καλλιτέχνες όπως η Τάνια Τσανακλίδου, ο Βαγγέλης Γερμανός, η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Χρήστος Θηβαίος, η Λένα Κιτσοπούλου κ.ά. θα τραγουδήσουν τα αξέχαστα τραγούδια της ευαίσθητης τραγουδοποιού που πριν από ένα χρόνο πέθανε. Στη βραδιά θα ακουστούν ποιήματα, κείμενα και στίχοι της, από ηχογραφήσεις και ελεύθερη ανάγνωση από τη Λυδία Φωτοπούλου, ενώ τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Θύμιος Παπαδόπουλος.

 

Η σκηνοθετική επιμέλεια καθώς και η φροντίδα της όλης παράστασης ανήκει σε έναν φίλο της, τον ψυχίατρο και σκηνοθέτη Στέλιο Κρασανάκη, που μοιράστηκε με την «Κ» τις σκέψεις γι’ αυτήν τη γιορτή μνήμης. «Είναι μεγάλη η προσφορά της Αρλέτας στο ελληνικό τραγούδι, ίσως χρειαστούμε πολλά χρόνια ακόμα να το αποτιμήσουμε. Για μένα, η Αρλέτα επαναπροσδιόρισε το αστικό τραγούδι, είναι μοναδική στο είδος της και μπόρεσε να περάσει αθόρυβα την επιρροή της σε πολλές γενιές. Μέσα σε όλες αυτές τις δεκαετίες της καριέρας της κατόρθωσε να εμπνεύσει κάθε γενιά με τις νέες της δημιουργίες, όχι μόνο δηλαδή με το παρελθόν της. Γι’ αυτό και επηρέασε τα μουσικά πράγματα και ως προς το είδος της μουσικής, αισθητικά αλλά και στιχουργικά. Τη χαρακτήρισαν τραγουδίστρια του νέου κύματος, αλλά δεν ήταν αυτό. Της ίδιας κιόλας δεν της άρεσε καθόλου να το λένε αυτό. Ως προς την ιδιαιτερότητα του στίχου της, εγώ θα τη συνέκρινα με τη Γαλλίδα τραγουδίστρια Barbara. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι στην καριέρα της ήταν θιασώτης του Less is more, δεν έκανε αυτό που λέμε μεγάλα τραγούδια, έγραφε μικρά τραγούδια που γίνονταν μεγάλα. Ας μην ξεχνάμε ότι η δεκαετία του ’70 ήταν και μια δεκαετία με μεγαλεπήβολα τραγούδια που στην πορεία μίκρυναν».

 

Η επιτομή

 

«Για μένα», συνεχίζει ο Στέλιος Κρασανάκης, «η επιτομή του έργου της είναι συμπυκνωμένος σε έναν στίχο της, “κράτα εσύ την πρόσθεση και δώσ’ μου την αφαίρεση, κράτησε τον κανόνα εσύ και δώσ’ μου την εξαίρεση”, αυτό εκφράζει όλο της το έργο. Είναι εκφραστική η Αρλέτα και ήταν πολύ διαφορετική για τα ελληνικά δεδομένα. Ενα άλλο χαρακτηριστικό της, παρά τα προβλήματα υγείας της, είναι ότι ήταν ενεργή καλλιτεχνικά ώς το τέλος, τραγουδούσε πάρα πολύ, ετοίμαζε δίσκο ο οποίος δεν ολοκληρώθηκε λόγω του θανάτου της. Πάνω από όλα όμως αυτό που μετρούσε πάρα πολύ ήταν η στάση ζωής της. Ηταν εντός στα πράγματα αλλά την ίδια στιγμή ήταν και εκτός. Είχε μια ιδιαίτερη περιθωριοποίηση αλλά δεν ήταν περιθωριοποιημένη. Κατά την άποψή μου ήταν πολύ αγαπητή στο κοινό αλλά όχι όσο θα έπρεπε από το σινάφι της. Ηταν πολύ επιλεκτική στις παρέες της γιατί ήταν οξυδερκής και διέθετε μια σπάνια πνευματικότητα».

 

Τα έσοδα από τη συναυλία θα δοθούν σε ιδρύματα για ανίατες ασθένειες και σε συλλόγους οικογενειών που καταπολεμούν την τοξικοεξάρτηση.

 

kathimerini.gr