Στην Ελλάδα, οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο είχαν την σφραγίδα των κυβερνήσεων της δημοκρατικής παράταξης, αλλά παρ’ όλα αυτά οι πελατειακές δομές και αντιλήψεις, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, κατάφεραν να επιβιώσουν.
Του Γιάννη Ανδρέου
Είναι οι δομές αυτές που ευθύνονται κυρίως για την υποχώρηση των δημοκρατικών θεσμών, την απομάκρυνση των πολιτών από τις πολιτικές διαδικασίες, την μεγέθυνση του συγκεντρωτικού κράτους, την γιγάντωση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη στρεβλή ανάπτυξη. Οι στρεβλώσεις αυτές, μαζί με τις και τις σχέσεις εξάρτησης μέρους του πολιτικού συστήματος με τις οικονομικές ελίτ, ενισχύθηκαν υπέρμετρα και συνειδητά από τις συντηρητικές κυβερνήσεις. Έτσι η πατρίδα μας βρέθηκε ευάλωτη και ανοχύρωτη με έλλειμμα διεθνούς αξιοπιστίας στο ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης με αποτέλεσμα να βρεθεί ένα βήμα πριν την χρεοκοπία.
Επιπλέον, η εμβάθυνση της παγκοσμιοποίησης, η απελευθέρωση της κίνησης των κεφαλαίων και η συνεχής αλληλεξάρτηση των εθνικών οικονομιών οδήγησε σταδιακά στην διάρρηξη του κοινωνικού συμβολαίου που θεμελιώθηκε μεταπολεμικά και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης πλούτου σε χέρια λίγων, την μεγέθυνση των ανισοτήτων, αλλά και την υποχώρηση των δημοκρατικών θεσμών έναντι των κανόνων της αγοράς. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες απέναντι σε αυτή την κατάσταση αντέδρασαν είτε αμήχανα είτε αναγνωρίζοντας τα πρωτεία στην λειτουργία και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έναντι της κοινωνίας και της δημοκρατικής λειτουργίας. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την απουσία πολιτικών διαφοροποίησης και ανάσχεσης των συνεπειών της παγκοσμιοποίησης, οδήγησαν στην επικράτηση των νεοφιλελεύθερων επιλογών και στην υποχώρηση των σοσιαλδημοκρατικών και εργατικών κομμάτων.
Την Κυριακή 19/11/2017 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση του δύσκολου εγχειρήματος της ενοποίησης της Δημοκρατικής Παράταξης με την εκλογή της Φώφης Γεννηματά ως επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. Ένα δύσκολο εγχείρημα που στέφθηκε με επιτυχία, όχι μόνο χάρη στην αποφασιστικότητα των εμπλεκομένων μερών, αλλά κυρίως χάρη στην δυναμική και την τεράστια ώθηση που του έδωσαν οι δεκάδες χιλιάδες πολίτες που, σε δύο διαδοχικές Κυριακές, προσήλθαν στις κάλπες. Οι 212.000 πολίτες που συμμετείχαν σε μια άψογη, από πλευράς οργάνωσης, διαδικασία έστειλαν τα μηνύματά τους και προσέδωσαν στην προσπάθεια αυτή μια νέα δυναμική. Το κυριότερο μήνυμα που έδωσαν είναι ότι επιθυμούν την δημιουργία ενός ισχυρού αυτόνομου πόλου, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ, με όρους πλήρους και απόλυτης αυτονομίας, χωρίς ετεροκαθορισμούς, καθυστερήσεις και εγωισμούς. Η χώρα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και οι ΣΥ.ΡΙΖ.ΑΝΕΛ με τη Ν.Δ καθημερινά στήνουν νέους τεχνητούς διχασμούς, αποφεύγοντας τον διάλογο για το σήμερα και κυρίως για το μέλλον.
Λίγο πριν το ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, το προσεχές τριήμερο, οι πιο σημαντικές προκλήσεις για την παράταξη παραμένουν μπροστά. Είναι απαραίτητη η πλήρης οργανωτική συγκρότηση του νέου φορέα και η λειτουργία ενός σύγχρονου, ανοικτού κόμματος με δομές διαβούλευσης, ειδικά σε ζητήματα τοπικού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, αλλά πρωτίστως είναι απαραίτητη η επιστροφή στην ουσία της πολιτικής. Στις απαντήσεις δηλαδή, που δίνουμε ως Κίνημα στα προβλήματα της χώρας, αλλά και τις θέσεις μας για το μέλλον και τις προκλήσεις του. Ο κόσμος συνεχίζει να αλλάζει, με παγκόσμιες προκλήσεις και ευκαιρίες προ των πυλών. Η αυτοματοποίηση, οι κυβερνοεπιθέσεις, η κλιματική αλλαγή και τα αυξανόμενα μεταναστευτικά κύματα εξαιτίας της, οι φορολογικοί παράδεισοι και οι ανεξέλεγκτες ροές κεφαλαίων, αλλά και η διάχυση της πληροφορίας, της γνώσης και της δημιουργίας.
Το ιστορικό διακύβευμα παραμένει ποια θα είναι η φυσιογνωμία της πατρίδας μας στην μεταμνημονιακή εποχή, αντιμετωπίζοντας τα αίτια της κρίσης και εξαλείφοντας οριστικά τις δομές που μας οδήγησαν σε μια σχέση εξάρτησης από τους δανειστές μας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το διακύβευμα για τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα είναι πώς θα θεσπιστούν κανόνες και δομές που θα ενισχύουν την πολιτική ένωση και την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αποκαθιστώντας την ισορροπία μεταξύ πολιτικής, Δημοκρατίας και αγορών. Αυτό είναι το στοίχημα για κάθε προοδευτικό πολίτη και κόμμα. Η υπεράσπιση και ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και της πολιτικής διαδικασίας, έναντι της επιθετικότητας των αγορών.
Τα παραπάνω θέματα δεν έχουν αυτόματες ή μαγικές λύσεις και οι απαντήσεις μπορούν και πρέπει να δοθούν μέσα από διάλογο και σύνθεση. Το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής θα πρέπει να στείλει μήνυμα ενότητας και μιας ξεκάθαρης τοποθέτησης απέναντι στον λαϊκισμό, τη δημαγωγία και τον συντηρητισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Η αναδιάταξη της παράταξης θα έρθει όταν καταφέρει να εκφράσει τους αδικημένους της κρίσης. Το Κινημα Αλλαγής πρέπει να σταθεί απέναντι στο πελατειακό σύστημα, προτείνοντας προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, στην βάση των αρχών της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της αξιοκρατίας, φέρνοντας μια πραγματική αλλαγή στον τόπο.
Στις 16 Μάρτη Ξεκινάμε.