Γάζα: “Τρομακτικό επίπεδο θηριωδίας”- Το Ισραήλ βομβαρδίζει ανηλεώς-Πυκνώνουν τα δημοσιεύματα για επίθεση στο Ιράν

Ενώ πυκνώνουν οι πληροφορίες για το ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν, στη Γάζα οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι η επίθεση έχει κλιμακωθεί σε «τρομακτικό επίπεδο θηριωδίας» και η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως ζοφερή για τα παιδιά που βρίσκονται εκεί. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει 65 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 140, κατά τις τελευταίες 24 ώρες.

 

Στο επίκεντρο των επιδρομών βρίσκεται η περιοχή της Τζαμπάλια, όπου δεκάδες χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι –οι οποίοι επέστρεψαν τους τελευταίους μήνες– βρίσκονται πλέον εγκλωβισμένοι εκεί. Η Τζαμπάλια έχει μετατραπεί σε ένα σωρό από ερείπια, λόγω των συνεχών βομβαρδισμών.

 

Πρόσφατα, το Ισραήλ διέταξε τους αμάχους να απομακρυνθούν σε υποτιθέμενες πιο ασφαλείς περιοχές στο νότο, τροφοδοτώντας τους φόβους των Παλαιστινίων ότι σκοπεύει να τους απομακρύνει μόνιμα από τη βόρεια Γάζα, ως μέρος ενός σχεδίου ελέγχου του παλαιστινιακού θύλακα. Πολλοί άμαχοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν εκ νέου την περιοχή τους, ενώ άλλοι δεν μπόρεσαν να μετακινηθούν και πλέον έχουν «παγιδευτεί» στην Τζαμπάλια. 

 

Από την πλευρά του, το Τελ Αβίβ αρνείται ότι οι εντολές εκκένωσης που έδωσε στους αμάχους αποτελούν μέρος ενός συστηματικού σχεδίου εκκαθάρισης της περιοχής. Αντίθετα, ισχυρίζεται πως έχουν δοθεί για να διασφαλιστεί η επιβίωση των αμάχων και να διαχωριστούν από τους μαχητές της Χαμάς. Για ακόμα μια φορά, το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες: ένας ισχυρισμός που η Χαμάς διαψεύδει.

 

 Γάζα: “Τρομακτικό επίπεδο θηριωδίας”- Το Ισραήλ βομβαρδίζει ανηλεώς-Πυκνώνουν τα δημοσιεύματα για επίθεση στο Ιράν

 

Σε κάθε περίπτωση, η σφαγή των αμάχων συνεχίζει αμείωτη. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές και με το γραφείο ενημέρωσης της Γάζας, περισσότεροι από 350 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Τζαμπάλια μόνο τις τελευταίες 12 ημέρες πολιορκίας. Και η κατάσταση χειροτερεύει, λόγω της καταστροφής των κατοικημένων συνοικιών.

 

Ο Δρ Munir al-Boursh, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Γάζας, δήλωσε ότι πάνω από τους μισούς νεκρούς ήταν γυναίκες και παιδιά, ενώ πολλά πτώματα παρέμειναν στους δρόμους και κάτω από τα ερείπια, με τα σωστικά συνεργεία να μην μπορούν να τους προσεγγίσουν, εξαιτίας των ισραηλινών επιδρομών. «Ολόκληρες οικογένειες έχουν αφανιστεί», είπε.

 

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι Υγείας απηύθυναν έκκληση να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα, όπου οι γιατροί αρνήθηκαν να αφήσουν τους ασθενείς τους, παρά τις εντολές εκκένωσης του Ισραήλ. «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα, τον Ερυθρό Σταυρό και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να παίξουν τον ανθρωπιστικό τους ρόλο ανοίγοντας έναν διάδρομο προς το σύστημα υγειονομικής μας περίθαλψης και να επιτρέψουν την είσοδο καυσίμων, ιατρικών, αντιπροσωπειών, προμηθειών και τροφίμων», δήλωσε ο Χουσάμ Αμπού. Safiya, η διευθύντρια του νοσοκομείου Kamal Adwan.

 

  • Τουλάχιστον 50 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας παραδόθηκαν από την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν, στην πόλη της Γάζας, αλλά δεν έφτασαν σε πολιορκημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Τζαμπάλιας.

 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου είπε ότι το Ισραήλ έχει την ευθύνη να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει ότι οι άμαχοι δεν θα πληγούν από τις επιθέσεις του κατά της Χαμάς, μετά τη δημοσίευση βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με Παλαιστίνιους να καίγονται ζωντανοί σε σκηνές που πυρπολούνται από πυραύλους που χτύπησαν νοσοκομεία. Το Ισραήλ είπε ότι η επίθεση, η οποία σκότωσε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους, είχε στόχο μαχητές της Χαμάς.

 

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διευθύνεται από τη Χαμάς δήλωσε την Τετάρτη ότι τουλάχιστον 42.409 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μαχητών. Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν μετατρέψει ολόκληρες περιοχές σε ερείπια και έχουν εκτοπίσει περίπου το 90% του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων τού θύλακα, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να μεταφερθούν σε πολυμελείς καταυλισμούς σκηνών ή σε σχολεία που μετατράπηκαν σε καταφύγια.

 

Βομβαρδίζουν και στο Λίβανο

 

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν τα νότια προάστια της Βηρυτού, με τον στρατό του Ισραήλ να ανακοινώνει ότι διεξήγαγε πλήγμα εναντίον υπόγειας αποθήκης όπλων της Χεζμπολάχ. Η περιοχή είχε βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρών βομβαρδισμών τις περασμένες ημέρες. Ο βομβαρδισμός ακολούθησε μία προειδοποίηση των Ισραηλινών προς τους διαμένοντες ενός κτιρίου της περιοχής, να το εγκαταλείψουν. «Πριν από το πλήγμα ελήφθησαν πολλά μέτρα για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να βλάψουμε αμάχους, περιλαμβανομένων προειδοποιήσεων προς τους κατοίκους της περιοχής», επεσήμαναν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

 

Ο ισραηλινός στρατός έχει εκδώσει εντολές απομάκρυνσης που αφορούν περισσότερο από το ένα τέταρτο του Λιβάνου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δύο εβδομάδες αφού ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στο νότιο τμήμα της χώρας με στόχο, όπως δηλώνει, να απωθήσει τη Χεζμπολάχ. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι από τις επαφές που είχε με Αμερικανούς αξιωματούχους προέκυψαν «κάποιου είδους εγγυήσεις» ότι το Ισραήλ θα περιορίσει τα πλήγματά του εναντίον της Βηρυτού και των νότιων προαστίων της.

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα τη νύχτα της Τρίτης στο νότιο τμήμα του Λιβάνου. Εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera δείχνουν κατεστραμμένα κτίρια και αυτοκίνητα στην πόλη Κάνα, περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τύρου. Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου (NNA), πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στην περιοχή και τραυματίες διακομίζονται σε νοσοκομείο στην Τύρο.

 

Ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπεί τον Λίβανο από τις 23 Σεπτεμβρίου, κλιμακώνοντας τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ. Από την 8η Οκτωβρίου 2023, ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας των ισραηλινών πληγμάτων στον Λίβανο ανέρχεται σε 2.350 και των τραυματιών σε 10.906, σύμφωνα με απολογισμό του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας.

 

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν από την πλευρά τους πως την περασμένη νύχτα η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 50 ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «πολλά βλήματα αναχαιτίστηκαν» και άλλα έπεσαν σε παραμεθόριες περιοχές, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί.

 

Το φιλοϊρανικό κίνημα του Λιβάνου ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, υπογραμμίζοντας πως εκτόξευσε «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της ισραηλινής πόλης Σάφεντ.

 

Δημοσιεύματα για το χτύπημα στο Ισραήλ

 

Η απάντηση με αντίποινα στην πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου είναι έτοιμη, δήλωσε στο CNN πηγή με γνώση του θέματος, με το χτύπημα να αναμένεται πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

 

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διαβεβαίωσαν τις ΗΠΑ ότι μια απάντηση κατά του Ιράν θα περιοριστεί σε στρατιωτικούς στόχους και όχι σε πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την πηγή.

 

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post, το Ισραήλ έχει εκπονήσει εδώ και χρόνια ένα μυστικό σχέδιο για χτύπημα στο Ιράν, το οποίο θα στοχεύει σε συντριπτικό πλήγμα διαθέτοντας όπλα προηγμένης τεχνολογίας.

 

Όπως γράφουν οι “Times of Israel” το Ισραήλ έχει αποφασίσει τους στόχους που θα μπορούσε να χτυπήσει στο Ιράν, σύμφωνα με αναφορές της ισραηλινής τηλεόρασης, υποδηλώνοντας ότι πλησιάζει η ώρα των αντιποίνων στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης.

 

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Channel 12, ο στρατός παρουσίασε έναν κατάλογο στόχων στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς ολοκληρώνει τις προετοιμασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν «ευαίσθητο συντονισμό» με άλλες χώρες της περιοχής.

 

Ένα ρεπορτάζ του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα Kan ανέφερε ότι «το πολιτικό κλιμάκιο» είχε αποφασίσει για τους στόχους, χωρίς να διευκρινίζει ποιοι αξιωματούχοι συμμετείχαν και πότε έγινε αυτό.

 

Η Washington Post ανέφερε ότι ο Νετανιάχου είπε στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης στις 8 Οκτωβρίου ότι τα αντίποινα του Ισραήλ δεν θα περιλαμβάνουν πλήγματα σε μη στρατιωτικές τοποθεσίες.