Πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις για αποκλιμάκωση του πολέμου στη Συρία • 48.500 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους μέσα σε λίγες μόλις ημέρες • Ο Άσαντ ζητά περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από Ιράν και Ρωσία • Δημοσιεύματα κάνουν λόγο και για έκκληση στο Ισραήλ.
Μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, η Συρία μετρά ήδη εκατοντάδες θύματα με την κατάσταση να μυρίζει «μπαρούτι» όσο μπλέκονται και τα «μεγάλα μέσα». Την ίδια ώρα, οι εκκλήσεις για αποκλιμάκωση πολλαπλασιάζονται, μετά και την κατάληψη τομέων στο βόρειο τμήμα της χώρας από ισλαμιστές αντάρτες, κίνηση που εγείρει φόβους πλήρους αναζωπύρωσης ενός πολέμου που διαρκεί πάνω από μια δεκαετία.
Υπενθυμίζεται πως για σήμερα έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος της συριακής κυβέρνησης, τριών αφρικανικών χωρών και της Γουϊάνας.
Ανησυχίες για χιλιάδες εκτοπισμένους
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ κατήγγειλε προσπάθεια να «χαραχθεί ξανά» ο χάρτης της Μέσης Ανατολής καθώς οι εχθροπραξίες, οι πρώτες αυτού του εύρους από το 2020, κι οι ρωσικοί και συριακοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν πλέον στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 500 ανθρώπους, σύμφωνα με μια ΜΚΟ.
Στο μεταξύ, σχεδόν 50.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω της αναζωπύρωσης του πολέμου στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.
«Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, περισσότεροι από 48.500 άνθρωποι εκτοπίστηκαν» στην Ιντλίμπ και το βόρειο Χαλέπι, οι μισοί και πλέον από τους οποίους είναι παιδιά. Ο αριθμός αυτός είναι «αυξημένος κατά πολύ σε σύγκριση με τους 14.000» που καταγράφονταν στις 28 Νοεμβρίου, ανέφερε το Γραφείο, κάνοντας λόγο για ταχύτατα μεταβαλλόμενη κατάσταση.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι είναι «θορυβημένος» για την «πρόσφατη κλιμάκωση της βίας» κι απηύθυνε έκκληση για τον «άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών».
Η Ουάσιγκτον κάλεσε «όλες τις χώρες» να αναλάβουν πρωτοβουλία για να εξασφαλιστεί η «αποκλιμάκωση», ομοίως η ΕΕ, που ταυτόχρονα «καταδίκασε» τους ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς «εναντίον πυκνοκατοικημένων περιοχών».
Οι τελευταίες εξελίξεις
Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, την άνοιξη του 2011, το συριακό καθεστώς απώλεσε τον έλεγχο ολόκληρου του Χαλεπιού, του δεύτερου μεγαλύτερου αστικού κέντρου της χώρας η ήττα είναι εξαιρετικά οδυνηρή για τη Δαμασκό, μετά την ευρείας κλίμακας επίθεσης ανταρτών που έχουν συμμαχήσει μαζί τους.
Σε ανταπόδοση, η αεροπορία της Ρωσίας και της Συρίας βομβάρδισαν τομείς που ελέγχουν οι οργανώσεις αυτές στην επαρχία Ιντλίμπ και στη γειτονική επαρχία του Χαλεπιού, σκοτώνοντας 15 αμάχους, ανάμεσά τους παιδιά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι αντάρτες κυρίευσαν κυβερνητικά κτήρια, φυλακές, το διεθνές αεροδρόμιο, στρατιωτικό αεροδρόμιο, σύμφωνα με όσα ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ με έδρα τη Βρετανία που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.
Νοτιότερα, οι αντάρτες βομβάρδισαν χθες με ρουκέτες τη Χάμα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, που ελέγχεται από τα κυβερνητικά στρατεύματα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άμαχοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Άμυνας, «σφοδρές εχθροπραξίες» μαίνονταν χθες ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα, με υποστήριξη της αεροπορίας, και «τρομοκρατικές οργανώσεις στο βόρειο τμήμα» της Χάμας.
Οι ΗΠΑ, που έχουν επίσης ανεπτυγμένα στρατεύματα στο πεδίο, στη βορειοανατολική Συρία, προσφέρουν —προς μεγάλη αγανάκτηση της Άγκυρας— από τη δική τους πλευρά υποστήριξη στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), παράταξη στην οποία το κυρίαρχο στοιχείο είναι οι Κούρδοι των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG). Η συμμαχία, που υπήρξε αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ελέγχει μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας.
Σαουδαραβικά ΜΜΕ: Χείρα βοηθείας και στο Ισραήλ αναζητεί ο Άσαντ
Την υποστήριξη του Ισραήλ στη μάχη κατά των Σύρων ανταρτών φέρεται να ζήτησε ο Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με τη σαουδαραβική εφημερίδα Elaph.
Η ίδια πηγή μεταδίδει ότι σε αντάλλαγμα, ο Άσαντ φέρεται να προσέφερε τη συνεργασία του ώστε να διασφαλιστεί το καθεστώς του ενάντια στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Το Ισραήλ, πάντα κατά την ίδια πηγή, φέρεται να απάντησε με έναν όρο: την απομάκρυνση των ιρανικών δυνάμεων από τη Συρία. Παραμένει ασαφές εάν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία.