Ευτυχώς που υπάρχουν και οι εκλογές, αφού ακόμη και η υποτιθέμενα “αριστερές” κυβερνήσεις έχουν αποδειχθεί ιδιαιτέρως αδιάφορες για την καθημερινότητα των πολιτών…
Έτσι, σχέδιο-ανάσα επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να το καταθέσει προς συζήτηση στους θεσμούς, εκπρόσωποι των οποίων καταφθάνουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες.
Το σχέδιο αφορά στην εκτόνωση της πίεσης που δέχονται τα νοικοκυριά και οι μισθωτοί λόγω της υπερ-φορολόγησης. Επίσης, η εν λόγω ρύθμιση θα συντελέσει στη ροή εσόδων προς το Δημόσιο, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η υπερ-φορολόγηση έχει μπλοκάρει την εισπραξιμότητα των οφειλών αυτών, αφού τα νοικοκυριά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στη δυσβάστακτη πίεση.
Στόχος είναι να μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα οποία τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν κατά 65 δις ευρώ.
Εξ αυτών, το 70% «συσσωρεύθηκε» την περίοδο 2015-2018.
Εάν τελικά εγκριθεί η πρόταση, τότε η ρύθμιση θα κινείται στα πρότυπα εκείνης που προβλέπεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Έτσι, θα προβλέπεται:
• «κούρεμα» του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής (υπερημερίας)
• ελάχιστο ποσό για κάθε δόση 50 ευρώ και μέγιστος αριθμός 120 δόσεων
• διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.
Το «κρας τεστ» για την εφαρμογή του μέτρου θα γίνει σε πρώτη φάση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, εν αναμονή και της άφιξης των εκπροσώπων των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα. Οι θεσμοί, πάντως, δεν βλέπουν με «καλό μάτι» μια τέτοιου είδους ρύθμιση, καθώς εκτιμούν ότι δεν θα οδηγήσει σε συμμόρφωση.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι οφειλές των μισθωτών αφορούν κυρίως σε μη καταβολή του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ καταδεικνύουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τον Ιούλιο του 2018 διαμορφώθηκαν στα 5,57 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα αμιγώς φορολογικά ανέρχονται στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, μόνο κατά την εφετινή χρονιά.
Όταν το 2015 είχε εφαρμοστεί η ρύθμιση των 100 δόσεων, είχαν ενταχθεί σε αυτή 922.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Συνολικά ρυθμίστηκαν χρέη ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Από τους 922.000 ενταχθέντες, οι 450.000 εξυπηρετούν ακόμα τη ρύθμιση, ενώ οι υπόλοιποι είτε έχουν εξοφλήσει το χρέος τους προς την εφορία είτε απώλεσαν τη ρύθμιση.
Πηγή: zougla.gr