Εξολοθρεύουν τη «μαρίδα» των Airbnb


Εκτός αγοράς οι «μη επαγγελματίες», με υψηλά χρηματικά και διοικητικά κόστη, αλλά και με εξοντωτικά πρόστιμα ● Τίθενται υπό την επίβλεψη των θανάσιμων ανταγωνιστών τους ξενοδόχων, που θα… απονέμουν πιστοποιητικό περιβαλλοντικής επάρκειας! ● Τα πλεονεκτήματα του airbnb έναντι του ξενοδοχείου και η σχέση με τον εσωτερικό τουρισμό.

 

Ποιος είναι ο στόχος και ποιο το κίνητρο των παρεμβάσεων της κυβέρνησης με τις ρυθμίσεις που παρουσιάζει τμηματικά σε σχέση με τη βραχυχρόνια μίσθωση (airbnb κ.λπ.); Σε τι αποσκοπούν οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «Θέσπιση προδιαγραφών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, περιβαλλοντική κατάταξη καταλυμάτων. Απλούστευση διαδικασιών ίδρυσης τουριστικών επιχειρήσεων και ειδικότερες διατάξεις ελέγχου και ενίσχυσης του πλαισίου τουριστικών υποδομών» που είναι σε διαβούλευση;

 

Αν πιστέψουμε τα σχόλια στη διαβούλευση, ο στόχος είναι διπλός: Πρώτο, η εξυπηρέτηση του λόμπι των ξενοδόχων με τον διωγμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Δεύτερο, εισπρακτικός, αφού με τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις τα φορολογικά έσοδα από αυτή την πηγή αυξάνονται.

 

Στα «νύχια» των… ξενοδόχων

 

Ισως η πιο εντυπωσιακή ρύθμιση του νομοσχεδίου είναι αυτή του άρθρου 4 με τίτλο «Σύστημα κατάταξης καταλυμάτων βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων».

 

Με το άρθρο αυτό θεσπίζεται σύστημα κατάταξης των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων (κατάταξη με βάση την «περιβαλλοντική απόδοση»!). Αν αυτό είναι ήδη εντυπωσιακό και λογικά θα έπρεπε να αφορά τα ξενοδοχεία και όχι διαμερίσματα, ακόμη εντυπωσιακότερο είναι ότι το σχετικό «πιστοποιητικό κατάταξης» θα εκδίδεται από το… Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ)!

 

Δεδομένων της ανοιχτής έχθρας των ξενοδόχων με το airbnb, της εκστρατείας εναντίον του, των συνεχών εκκλήσεων προς την κυβέρνηση να λάβει μέτρα περιορισμού του και των μαζικών αγωγών ξενοδόχων εναντίον του, αυτή η πρόβλεψη ισοδυναμεί με το να βάλεις τον λύκο να… αξιολογεί τα πρόβατα.

 

airbnb

 

Επιπλέον

 

● Το ΞΕΕ είτε τα αρμόδια περιφερειακά του γραφεία θα πραγματοποιούν έλεγχο για τη συμμόρφωση με τις απαιτούμενες προδιαγραφές και, αφού κρίνουν την επάρκειά τους, θα εκδίδουν το πιστοποιητικό.

 

● Η διενέργεια των ελέγχων γίνεται κατόπιν εξουσιοδότησης διαπιστευμένων μηχανικών από το ΞΕΕ είτε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).

 

● Οι απαιτούμενες προδιαγραφές για το πιστοποιητικό περιβαλλοντικής επάρκειας αποφασίζονται τύποις από το υπουργείο Τουρισμού, αλλά στην πραγματικότητα από το ΞΕΕ και το ΤΕΕ, που υποβάλλουν στο υπουργείο τις προτάσεις τους.

 

Εν ολίγοις, σε ένα ζήτημα δημοσίου συμφέροντος ανατίθεται ρόλος ελεγκτή σε επιμελητήρια ιδιωτικών συμφερόντων, που μάλιστα είναι σε ανοιχτό ανταγωνισμό με τους ελεγχόμενους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όταν ο κλάδος των ξενοδόχων υπόκειται και οι ίδιος σε περιβαλλοντικούς ελέγχους – θεωρητικά τουλάχιστον…

 

Τα βαριά πρόστιμα

 

Κατά πάγια τακτική της κυβέρνησης, οι ρυθμίσεις για τα airbnb συνοδεύονται από βαριά πρόστιμα, ενώ είναι και κοστοβόρες. Ελεγχος από τους ξενοδόχους - πρόστιμα από την ΑΑΔΕ.

 

Κάποιες από τις ρυθμίσεις είναι εύλογες, κάποιες όμως είναι υπερβολικές ή και ανεφάρμοστες με τον κίνδυνο να πέφτουν τα πρόστιμα βροχή. Συγκεκριμένα, τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια πρέπει να πληρούν τις εξής προδιαγραφές:

 

● Να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης κατοικίας και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό.

● Να διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα.

● Να διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διακοπής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής.

● Να διαθέτουν πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών, καθώς και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.

 

Τις προδιαγραφές ακολουθούν… αστυνομικού τύπου διατάξεις ελέγχων για τη συμμόρφωση με αυτές. Οι έλεγχοι διενεργούνται είτε από την ΑΑΔΕ είτε από μικτά συνεργεία ελέγχου της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Τουρισμού, ενώ αν χρειαστεί θα καλείται και η αστυνομία.

 

Τους ελέγχους ακολουθούν αυστηρά πρόστιμα 5.000 ευρώ ανά παράβαση, που διπλασιάζεται στην πρώτη υποτροπή και συνεχίζει να αυξάνεται κατά 40% σε κάθε επόμενη! Η συμμόρφωσις προς τας προδιαγραφάς πρέπει να επέρχεται εντός 15 ημερών από την ημέρα που διαπιστώθηκαν και επιβλήθηκε το σχετικό πρόστιμο.

 

Οργή στη διαβούλευση

 

Διάχυτη οργή αναδύεται στα αναρτημένα σχόλια στη διαβούλευση. Κοινοί παρονομαστές:

 

● Η κατηγορία ότι το νομοσχέδιο εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων και ότι στον βωμό των συμφερόντων τους δεν θα μπορούν οι Ελληνες πολίτες να κάνουν διακοπές στη χώρα τους, καθώς τα ξενοδοχεία είναι απλησίαστα.

 

● Η κατηγορία ότι με τρία νομοσχέδια σε έναν χρόνο, η κυβέρνηση εφαρμόζει τακτική διωγμού απέναντι στη βραχυχρόνια μίσθωση, πολλαπλασιάζοντας το χρηματικό και διοικητικό κόστος.

 

● Η κατηγορία για εξόφθαλμα υπερβολικές προδιαγραφές που τίθενται. Για παράδειγμα, η απαίτηση να διαθέτουν ανιχνευτές καπνού ή ενδείξεις σήμανσης διαφυγής. «Θα πρέπει να διαθέτουν και μηχανισμό καταιονισμού ύδατος;», αναφέρεται σε ένα σχόλιο. Θα χρειαστεί εκτεταμένη ανακατασκευή του διαμερίσματος. Είναι μια απαίτηση λογική για ένα ξενοδοχείο με υψηλό πληθυσμό φιλοξενουμένων.

 

Τέλος, το χρηματικό κόστος, που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 1.000 ευρώ και υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει πολύ ψηλότερα.

 

Τα πλεονεκτήματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης

 

Από τον χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης προβάλλονται επιχειρήματα ότι αυτή υπερτερεί έναντι του ξενοδοχείου και ότι από τη «δίωξη» που υφίσταται ο κλάδος από την κυβέρνηση, στο τέλος θα βγει χαμένο το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν:

 

● Είναι σε κάθε περίπτωση πιο φτηνό σε σχέση με το δωμάτιο ξενοδοχείου, που είναι πανάκριβο (ιδιαίτερα αν πρέπει να φιλοξενηθεί οικογένεια με παιδιά) και αυξάνει τα εκτός σπιτιού έξοδα (αφού δεν δίνει τη δυνατότητα για μαγείρεμα εντός και επιπλέον δεν δίνει τη δυνατότητα του airbnb να κλείσουν έναν ενιαίο μεγάλο χώρο μεγάλες παρέες με σχετικά φτηνό μέσο κόστος κατ’ άτομο).

 

● Για τους παραπάνω λόγους, είναι το μόνο που δίνει δυνατότητα στον τουρισμό χαμηλών εισοδημάτων, ιδίως του εσωτερικού, να κάνει διακοπές στη χώρα του. Σχετικά σχόλια υπάρχουν και στη διαβούλευση του νομοσχεδίου. 

 

● Δίνει πολύ μικρότερες δυνατότητες διαφυγής από τη φορολόγηση σε σχέση με το ξενοδοχείο (αφού όλα καταγράφονται στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης) και επιπλέον αποφέρει πολύ περισσότερα φορολογικά έσοδα σε σύγκριση με τα ξενοδοχεία.

 

Πάνος Κοσμάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ