Επιστροφή δώρων: Η κρυφή «βόμβα» στην τελευταία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Κρυφή «βόμβα» για ενδεχόμενη επαναφορά των δώρων σε συνταξιούχους και σε μισθωτούς του Δημοσίου, με ποσά ακόμη και της τάξης των 250 και 300 ευρώ - πολύ πιο κάτω δηλαδή από τα 800 και τα 1.000 ευρώ ετησίως που έπαιρναν πριν την κατάργησή τους το 2013 -  αποκαλύπτεται μέσα από την τελευταία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 

 

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» με την απόφαση αυτή που έβγαλε η Ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου (υπ. αριθμ. 1388/11-11-2018) οι δικαστές έκριναν ότι ορθά καταργήθηκε το δώρο των 800 ευρώ με το νόμο 3487/2010 στους συνταξιούχους που έπαιρναν σύνταξη πάνω από 2.500 ευρώ. Παράλληλα, όμως, στην παράγραφο 8.3 της απόφασης προσδιόρισαν ως ένα βαθμό και το τι μέλλει γενέσθαι από τη νομοθετική πλευρά, λέγοντας ότι «δεν κατοχυρώνεται ούτε από την εθνική ούτε από τη διεθνή έννομη τάξη το δικαίωμα σε συντάξεις ή παρακολουθήματα αυτών συγκεκριμένου ύψους».

 

 

Η θέση αυτή βασίστηκε σε παλαιότερες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου (287/2008 και 11 Τμ. 5110/2015, 177/2012, 836/2009, 1443/2004) και σημαίνει ότι ναι μεν το κράτος οφείλει να εξασφαλίζει την επάρκεια των συντάξεων, αλλά δεν υφίσταται δέσμευση για τη διατήρηση «συντάξεων και βοηθημάτων σε συγκεκριμένο ύψος».

 

 

Στην πράξη λοιπόν, αν η παρούσα κυβέρνηση ή η επόμενη υποχρεωθεί να επαναφέρει τα δώρα σε όλους τους συνταξιούχους, καθώς και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, δεν έχει τη δέσμευση από εδώ και πέρα να τα καταβάλει με τα ίδια ποσά που ήταν όταν καταργήθηκαν (800 ευρώ και 1.000 ευρώ αντίστοιχα) αλλά έχει τη δικαιοδοσία να τα νομοθετήσει ως έκτακτα βοηθήματα λόγω εορτών με ποσά πολύ χαμηλότερα ακόμη και στα 250 με 300 ευρώ το χρόνο.

 

 

Η θέση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ότι στο μέλλον δεν είναι στη δικαιοδοσία των δικαστών να ορίσουν πόσα θα είναι τα δώρα, αλλά των κυβερνήσεων με βάση τις αντοχές του προϋπολογισμού.

 

 

Αντίθετα, εκεί που οι δικαστές έχουν πλήρη δικαιοδοσία είναι στο να κρίνουν αν οι περικοπές είναι αντισυνταγματικές και εφόσον κριθούν ως τέτοιες, τότε όσοι έχουν ασκήσει προσφυγές θα πρέπει να πάρουν πίσω αυτές τις περικοπές γιατί τους υπεβλήθησαν κατά παράβαση του Συντάγματος.

 

 

Το συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει ήδη από τον Ιούνιο του 2015 ότι οι περικοπές δώρων στις συντάξεις και οι μειώσεις που επιβλήθηκαν με τους νόμους 4051 και 4093 του δεύτερου Μνημονίου του 2012 είναι αντισυνταγματικές διότι δεν δικαιολογήθηκαν επαρκώς από μελέτες και δεν έγιναν με αναλογικό τρόπο στους συνταξιούχους.

 

 

Το ΣτΕ έκρινε ότι από την απόφασή του και μετά οι μειώσεις των δύο νόμων θα έπρεπε να σταματήσουν και τα δώρα να επανέλθουν. Δεν καθόρισε όμως σε τι ύψος θα είναι τα Δώρα, όπως δεν καθόρισε και αν οι συντάξεις θα πρέπει να μείνουν στο ίδιο ύψος με την επιστροφή των παράνομων περικοπών. Η κυβέρνηση παρέκαμψε την υποχρέωσή της να επαναφέρει δώρα και περικοπές δια της πλαγίας οδού, ψηφίζοντας το νόμο Κατρούγκαλου που μειώνει τις νέες συντάξεις και επανυπολογίζει τις παλιές σε μικρότερο ποσό με το τρικ της προσωπικής διαφοράς.

 

 

Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και με τα δικαστήρια να δικαιώνουν συνταξιούχους για τις περικοπές από τον Ιούνιο του 2015 ως και το 2018 η επαναφορά δώρων από εδώ και στο εξής αν θα γίνει δεν θα είναι στα 800 ευρώ για τους συνταξιούχους ούτε στα 1.000 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους ακριβώς επειδή καμιά κυβέρνηση δεν υποχρεώνεται να επαναφέρει το ποσό αλλά μπορεί να θεσπίσει πολύ λιγότερα με την επίκληση του κινδύνου εκτροχιασμού των οικονομικών του κράτους.

 

cnn.gr

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ