ΠΡΟΣ
Τον κο Δήμαρχο Κορινθίων κο Βασίλειο Νανόπουλο,
Τον κο Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας κο Τιμολέοντα Πιέτρη
Τον κο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κο Ιωάννη Γκεζερλή
Το Δημοτικό Συμβούλιο
Τον κο γ.γ. Νεκτάριο Σπηλιόπουλο
Την Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κορινθίας
Την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Κορινθίας
Τα Μ.Μ.Ε του Νομού Κορινθίας.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Θέμα: Εγκατάσταση του τρίτου τμήματος του Α’ Νηπιαγωγείου Κορίνθου σε «προκάτ» αίθουσα που τοποθετήθηκε επί του προαυλίου χώρου του σχολικού συγκροτήματος
Οι γονείς των παιδιών του 1ου Νηπιαγωγείου Κορίνθου διαμαρτυρόμεθα εντόνως για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αναφορικά στην εγκατάσταση των παιδιών μας στην προκάτ αίθουσα, την οποία χρησιδανείστηκε ο Δήμος Κορινθίων και την εγκατέστησε στον προαύλιο χώρο του Α’΄Νηπιαγωγείου Κορίνθου, μία κατάσταση χρονίζουσα, μία κατάσταση η οποία πλέον έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία σε όλους μας, μία κατάσταση η οποία έχει θέσει σε ομηρία επί της ουσίας τα παιδιά μας, τα οποία αυτή τη στιγμή κάνουν μάθημα σε δανεική αίθουσα, χωρίς να μπορούν να μετεγκατασταθούν σε δική τους αίθουσα η οποία να πληρεί αν μη τι άλλο τις ελάχιστες εκ του Νόμου προϋποθέσεις ασφαλείας και χωροταξίας.
Προκειμένου λοιπόν να γίνουμε ακόμα πιο σαφείς, θα ήταν χρήσιμη από μέρους μας η επισήμανση κάποιων θεμάτων, τα οποία δυστυχώς παρέμειναν μόνον μία «θριαμβική ανάρτηση» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά το χρόνο τοποθέτησης της προκάτ αίθουσας στον προαύλιο χώρο.
Από τη στιγμή εκείνη και μέχρι σήμερα, σχεδόν τέσσερις (4) μήνες μετά, η αίθουσα αυτή όχι μόνο δεν είναι έτοιμη να υποδεχτεί τα παιδιά μας με ασφάλεια αν μη τι άλλο, παρά τις φιλότιμες και ηρωικές προσπάθειες της Διευθύντριας μας κας Μαίρης Ρήγα, στο πλευρό της οποίας στεκόμαστε όλοι μας από την πρώτη στιγμή, αλλά ταυτόγχρονα η ύπαρξη της και μόνο, παρατημένη και αφημένη στο έλεος του θεού, καθιστά επικίνδυνη και την καθημερινότητα όλων των παιδιών που προαυλίζονται γύρωθεν του προκατασκευασμένου αυτού παραπήγματος, κάτω από υπεραιωνόβια πεύκα αμφιβόλου σταθερότητας και γύρω από κάμπιες που έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται.
Παρόλο που όλοι σας γνωρίζετε εξαιρετικά καλά τις πτυχές του συγκεκριμένου θέματος φρόνιμο είναι να επαναλάβουμε το πώς φτάσαμε ως εδώ.
Τη φετινή χρονιά εφαρμόστηκε η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση χωρίς όμως να υπάρχουν οι απαραίτητες κτιριακές και λοιπές υποδομές. Όλα τα υπόλοιπα νηπιαγωγεία της Κορίνθου «υπερκάλυψαν» αμέσως τις εκ του νόμου θέσεις των μαθητών. Και το 1ο Νηπιαγωγείο Κορίνθου, λοιπόν συνολικά ενέγραψε 66 μαθητές νηπιαγωγείου και προνηπίου και έτσι οι δύο αίθουσές του γέμισαν ασφυκτικά με 25 παιδιά κάθε μία, με ακόμα 16 παιδιά να περιμένουν το πού θα περάσουν τη χρονιά τους.
Η προσωρινή λύση (κλασική περίπτωση του ουδέν μονιμότερον του προσωρινού) που δόθηκε από τους αρμοδίους ήταν αυτή της στέγασής των παιδιών μας σε προκάτ αίθουσα στο γειτονικό 2ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου, αφού γρήγορα εγκαταλείφθηκε η πρόταση παραχώρησης μίας αίθουσας από το γειτονικό Ειδικό Σχολείο.
Πράγματι λοιπόν τα παιδιά μας εγκαταστάθηκαν στο γειτονικό δημοτικό σχολείο, υποχρεωμένα να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες του Δημοτικού Σχολείου αυτού και κυρίως υποχρεωμένα, για να προαυλίζονται με τους συμμαθητές τους που είναι εγκατεστημένοι στο κεντρικό κτίριο του Νηπιαγωγείου μας, να διασχίζουν καθημερινά την αυλή του Δημοτικού Σχολείου και του γειτονικού Ειδικού Σχολείου, με την επίβλεψη της νηπιαγωγού τους, προκειμένου να φτάσουν με ασφάλεια στην απέναντι πλευρά, διανύοντας περίπου 500 μέτρα.
Όπως ήδη προείπαμε, γρήγορα εγκαταλείφθηκε η πρόταση δανεισμού αίθουσας από το Ειδικό Σχολείο, λόγω των αντιδράσεων που όλοι γνωρίζουμε και όλοι μας κατανοούμε. Αποφαστίστηκε λοιπόν από το Δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου η δωρεάν παραχώρηση (χρησιδάνειο) προκάτ αίθουσας από την εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε». με προκάτ τουαλέτα που θα εγκαθίσταντο διπλα στο 1ο Νηπιαγωγείο.
Πράγματι, μια προκάτ αίθουσα από το 2ο δημοτικό σχολείο Σπάρτης μεταφέρθηκε στο χώρο του νηπιαγωγείου στα τέλη Οκτωβρίου. Η εγκατάστασή της δημοσιοποιήθηκε και χρωματίστηκε ως «άμεση λύση» της παρούσας Δημοτικής Αρχής, ενώ όλοι μας, γονείς και εκπαιδευτικοί λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι εντός ολίγων ημερών από την εγκατάστασή της θα καθίστατο από τα συνεργεία του Δήμου πλήρως λειτουργική και ασφαλής για τα παιδιά μας.
Δε, στο μεταξύ το Α’ Νηπιαγωγείο Κορίνθου έγινε τριθέσιο, με αποτέλεσμα πλέον να μην μιλάμε για προσωρινή λύση αλλά για μόνιμη λύση και μόνιμη εγκατάσταση των παιδιών στην αίθουσα αυτή.
Μετά την σύντομη αυτή τοποθέτησή μας φτάνουμε στο σήμερα.
Μήνας Φεβρουάριος 2020. Ήδη έχουν περάσει 4 μήνες από την θεαματική διά γερανού εγκατάσταση της προκάτ αίθουσας στο προαύλιο του σχολείου μας. Μέχρι σήμερα λοιπόν:
1) Η αίθουσα υπολείπεται κατά πολύ από το να χαρακτηριστεί λειτουργική. Μόνο κάποιες σποραδικές εργασίες που έχουν κατά καιρούς γίνει μιας και είμαστε δέκτες αυτών κατά το χρόνο που συνοδεύουμε τα παιδιά μας στο σχολέιο. Ρεύμα απέκτησε προ ολίγων ημερών..
2) Δεν έχει κατασκευαστεί προκάτ τουαλέτα όπως είχε αποφασιστεί και ανακοινωθεί. Ηδη τα υπόλοιπα δύο τμήματα του νηπιαγωγείου χρησιμοποιούν δύο τουαλέτες για 50 παιδιά τα οποία γίνονται 66 όταν πραυλίζεται και το 3ο τμήμα στο χώρο. Αν θελήσουν δε τα παιδιά από το 3ο τμήμα να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα, διακόπτουν το μάθημα κάποιας άλλης τάξης ώστε η δασκάλα να ξεκλειδώσει την κεντρική πόρτα και να μπορέσουν να εισέλθουν στο χώρο. Τα παιδιά μας λοιπόν καθ΄ υπόδειξη των δασκάλων τους και προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις δύο υπάρχουσες τουαλέτες, πλένουν τα χέρια τους με τη χρήση μωρομάντηλων πριν το δεκατιανό ή το μεσημεριανό τους γεύμα.
3) Τα νήπια του 3ου τμήματος φιλοξενούνται ακόμα στο χώρο του γειτονικού δημοτικού σχολείου. Οταν κάνουν διάλειμμα τα παιδιά του δημοτικού, τα νήπια “κρατιούνται” ,όσο μπορούν, γιατί δεν μπορούν να πάνε στην τουαλέτα. Υπάρχει μία δασκάλα για 16 παιδιά και καθώς οι τουαλέτες βρίσκονται 50m μακριά πηγαίνουν ασυνόδευτα, ενώ έχουν υπάρξει περιστατικά ενόχλησης από μεγαλύτερα παιδιά. Ο προαυλισμός τους γίνεται μετ’ εμποδίων διασχίζοντας 2 αυλές για να φτάσουν σε αυτήν του Νηπιαγωγείου.
4) Η αυλή του Νηπιαγωγείου μετά την τοποθέτηση του προκάτ έχασε ζωτικό χώρο στον οποίο έπαιζαν τα παιδιά μας. Μάλιστα ο χώρος που τοποθετήθηκε η προκάτ αίθουσα είναι από τους ελάχιστους που δεν βρίσκονται κάτω από τα υπεραιωνόβια πεύκα, όπου παίζουν τα παιδιά μας με αλλεργίες, μακριά από τις κάμπιες που “φουντώνουν” την άνοιξη.
5) Η κατάσταση του αύλειου χώρου κατά τη διαρκεια των εργασιών που καθυστερούν, δημιούργησε πρόβλημα καθώς πολλά παιδιά έπαιζαν με τα οικοδομικά υλικά και γύριζαν καλυμμένα με κατασπρη σκόνη στα ρούχα τους και τα μαλλιά τους, ενώ κάποια από αυτά εκδήλωσαν και αλλεργικές αντιδράσεις.
6) Τα δύο τμήματα του νηπιαγωγείου είναι ήδη υπεράριθμα. Στεγάζονται 25 παιδιά σε κάθε αίθουσα, με αποτέλεσμα το έργων των δασκάλων τους να δυσχεραίνεται καθημερινά. Σε περίοδο δε έξαρσης της γρίπης και των ιώσεων, ο συνωστισμός τους στην αίθουσα χειροτερεύει το πρόβλημα με αποτέλεσμα μερικές ημέρες πριν να λείπει εξ αυτού του λόγου το 60% των μαθητών. Με μία δασκάλα ανα αίθουσα είναι προφανές ότι δημιουργείται δυσκολία επιτήρησης και στα διαλείμματα (λόγω και της ιδιομορφίας του αύλειου χώρου με αρκετά “τυφλά σημεία” μετά και την τοποθέτηση του προκάτ).
7) Το 1ο Νηπιαγωγείο Κορίνθου δε διαθέτει αίθουσα εκδηλωσεων και υπάρχει έλλειψη λοιπών βοηθητικών χώρων.
Δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι που εν έτει 2020 τα νήπια παιδιά μας ξεκινούν την βασική τους εκπαίδευση και προετοιμάζονται για την σχολική ένταξη τους στο Δημοτικό στεγασμένα σε μία προκάτ αίθουσα. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι είναι η εσχάτη λύση, με δεδομένο ότι η αίθουσα αυτή έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Κορινθίας είναι για 5 χρόνια θέλουμε απαντήσεις στα κάτωθι:
1) Πόσο καιρό θα παραμείνει το προκάτ; Τι σχέδιο υπάρχει για τη συνέχεια;
2) Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης των εργασιών για την νέα αίθουσα; Πώς θα εξοπλιστεί και με τι κονδύλι για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παιδιών;
3) Τι σχέδιο υπάρχει για την προκάτ τουαλέτα δίπλα από το λυόμενο;
4) Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της μείωσης του χώρου του προαύλιου;
5) Τι θα γίνει με το πρόβλημα της κάμπιας? Η άνοιξη πλησιάζει και ο κίνδυνος δερματικών ερεθισμών και αλλεργίας είναι μπροστά
6) Ποια μελέτη έχει συνταχθεί από τις υπηρεσίες σας, η οποία έχει κρίνει ως ασφαλή την αίθουσα αυτή με βάση την κείμενη νομοθεσία των σχολικών κτιρίων?
Επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά τις τιτάνιες προσπάθειες της Διευθύντριας του Α’ Νηπιαγωγείου Κορίνθου να λάβει κάποιες απαντήσεις στα έγγραφα που σας έχει κοινοποιήσει αρμοδίως.
Επειδή γονείς και εκπαιδευτικοί από το ίδιο μετερίζι διεκδικούμε για τα παιδιά όλων μας συνθήκες ασφαλείς και γόνιμες.
ΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΜΑΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΩΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΕΘΑ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ:
- Αμεση αποπεράτωση των εργασιών
- Χρηματοδότηση για τον εξοπλισμό και την πλήρη λειτουργικότητα της νέας αίθουσας
- Πρόσληψη εκτακτου προσωπικού για τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν
- Άμεση φροντίδα του προαύλειου χωρου από τις αρμόδιες υπηρεσίες (καταπολέμηση κάμπιας, σαθρότητα πεύκων, καθαριότητα, απόρριψη οικοδομικών υλικών κ.ο.κ.)
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο του 1ου Νηπιαγωγείου αλλά όλων των νηπιαγωγείων της Κορίνθου. Πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τη δημοτική αρχή το κτιριακό ζήτημα ώστε να αποσυμφορηθούν τα νηπιαγωγεία και να μπορέσουν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργήσουν σε ένα πιο ποιοτικό σχολικό περιβάλλον.
Είναι τετριμμένο να πρέπει να επιχειρηματολογήσουμε και να αξιώσουμε για το μέλλον αυτής της χώρας που είναι τα παιδιά μας, συνθήκες ασφαλούς και ομαλής σχολικής ζωής. Είναι λυπηρό, εκπαιδευτικοί, γονείς αλλά κυρίως τα παιδιά μας να εμπαίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο.
korinthostv.gr