Το τέλος της παγκοσμιοποίησης και της μέχρι πρόσφατα επιβολής άνισων όρων ανταγωνισμού διεθνώς μέσω της υποτίμησης των νομισμάτων από ορισμένες χώρες και ειδικότερα από την Κίνα, σηματοδοτεί ο ανελέητος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς η πρώτη προχώρησε πρόσφατα σε επιβολή δασμών ύψους 200 δισεκατομμυρίων σε κινέζικα προϊόντα που επιβάλλονται σήμερα.
Στην Ουάσινγκτον οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Κίνας ολοκλήρωσαν την πρώτη από τις δύο ημέρες των συζητήσεων τους, με την κυβέρνηση Τράμπ να παραμένει αμετακίνητη στις σκληρές θέσεις της και να απειλεί την Κίνα για σκληρότερη στάση στη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τράμπ.
Η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε αντίθεση με τις προηγούμενες των Ομπάμα- Κλίντον που υποστήριζαν την ελευθεριότητα της παγκοσμιοποίησης, θέλει επειγόντως να μειώσει το έλλειμμα έναντι της Κίνας, όπως και αυτό έναντι της Γερμανίας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα «παγώσει» το διεθνές εμπόριο.
Μπαίνουμε δηλ. σε μια νέα εποχή προστατευτισμού της εθνικής παραγωγής έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού που προέρχεται από τις πρακτικές της υποτίμησης ή διολίσθησης νομισμάτων και των πολιτικών ενίσχυσης εθνικών βιομηχανιών σε βάρος των ανταγωνιστών τους σε χώρες όπως η Ελλάδα, με συνέπεια να καταρρέει η εγχώρια βιομηχανία και να αυξάνεται το εμπορικό μας έλλειμμα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδος έναντι της Κίνας είναι χαοτικό σε βάρος μας, αφού η τελευταία εισάγει στη χώρα μας σχεδόν τα πάντα σε τιμές ντάμπιγκ, δηλ. χαμηλότερα του κόστους παραγωγής. Η ηγέτης της Ευρώπης, η Γερμανία, φροντίζει να προστατεύει τις δικές της επιχειρήσεις έναντι της εισβολής των Κινέζων, αλλά κάθε άλλο παρά κάνει το ίδιο για χώρες όπως η Ελλάδα.
Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε, ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν συζήτησαν για περίπου 90 λεπτά προχθες και αναμένεται να συναντηθούν ξανά. Δεν έγιναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους όταν ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες αλλά όλοι κρατούν την αναπνοή τους, καθότι οι ΗΠΑ ακολουθούν τα τελευταία 2 χρόνια μια τακτική επιθέσεων κατά των μεγάλων οικονομικών τους αντιπάλων, της Κίνας και της Γερμανίας.
Ενώ οι αρχικές συνομιλίες είχαν προχωρήσει και πολλοί μιλούσαν με αισιοδοξία για το αποτέλεσμα, τελικά η Κίνα την περασμένη εβδομάδα, αναθεώρησε το προσχέδιο της συμφωνίας και υπαναχώρησε από ορισμένες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, για μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η αμερικανική κυβέρνηση. Έτσι, ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε διατάσσοντας να αυξηθούν οι τιμωρητικοί δασμοί, κάτι που είχε ανασταλεί τον Ιανουάριο. Η Κίνα δήλωσε πως θα αναγκαστεί να απαντήσει με ανάλογα μέτρα.
Πριν οι διαπραγματευτές των δύο χωρών καθίσουν ξανά στο τραπέζι σήμερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έχει αυξήσει τους τελωνειακούς δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων στο 25% από το 10%. Οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ μετά τις 00:01 (07:01 ώρα Ελλάδας).Διάφορα καταναλωτικά προϊόντα, από κινητά ως υπολογιστές, από είδη ιματισμού ως παιγνίδια, θα ακριβύνουν σχεδόν αυτόματα.
Ο Τραμπ χθες είπε ότι στρέφεται πλέον σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 325 δισεκ. δολαρίων που ως τώρα έχουν μείνει αλώβητα από τον εμπορικό πόλεμο, διαμηνύοντας ότι και σε αυτά θα επιβληθεί τιμωρητικός δασμός 25%.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος εφαρμόζει πολιτική προστατευτισμού στο πλαίσιο της πολιτικής του που συνοψίζει με το σύνθημα «πρώτα η Αμερική» — με στόχο κυρίως την αναδιαμόρφωση του διεθνούς σκηνικού ως προς το εμπόριο και την ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας — κατηγόρησε το Πεκίνο ότι αθέτησε δεσμεύσεις που ανέλαβε τους τελευταίους μήνες.«Πλησιάζουμε πολύ σε μια συμφωνία, και τότε αρχίσουν να επαναδιαπραγματεύονται τη συμφωνία. Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό. Δεν θα το ανεχθούμε αυτό», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε ότι εάν δεν συναφθεί συμφωνία, οι ΗΠΑ θα αρχίσουν ξανά να κατασκευάζουν προϊόντα που σήμερα εισάγουν από την Κίνα.«Θα γίνει με τον τρόπο του παλιού καιρού, τον τρόπο που το κάναμε άλλοτε: θα φτιάχνουμε το δικό μας προϊόν», επέμεινε.
Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο εξέφρασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής 10 Μαίου πως ελπίζει οι δύο χώρες να λύσουν τα προβλήματα τους.«Πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», τόνισε ο Άσο έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως μένει να φανεί αν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα καταφέρουν να κλείσουν μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στην επιβολή υψηλότερων εισαγωγικών δασμών εκατέρωθεν..
Το όλο ζήτημα έχει σχέση και με τον πόλεμο νομισμάτων και τις ΗΠΑ νε επιχειρούν να διατηρήσουν την υπεραξία του Αμερικάνικου νομίσματος ως αποθεματικό και ανταλλαγματικό νόμισμα
odosdrachmis.gr