Διπλωματικό σπριντ της κυβέρνησης: Γιατί πάει στο Ντουμπρόβνικ ο πρωθυπουργός

Σε μια εποχή πολλαπλών γεωπολιτικών προκλήσεων αυτό που υπογραμμίζεται από την κυβέρνηση είναι πως η χώρα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. 

 

Σε μια εποχή πολλαπλών γεωπολιτικών προκλήσεων αυτό που υπογραμμίζεται από την κυβέρνηση είναι πως η χώρα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Να σημειωθεί εδώ πως το επόμενο δεκαήμερο θα υπάρξει ένας κύκλος συναντήσεων του πρωθυπουργού.

 

Ειδικότερα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Ντουμπρόβνικ, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας- χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η πρώτη τέτοια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών, με συμμετοχή ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και ευρωπαϊκών κρατών-μελών της περιοχής, είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2023 (όταν για πρώτη φορά επισκέφθηκε την Ελλάδα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι). Τότε είχε υιοθετηθεί η Δήλωση της Συνόδου των Αθηνών, ενώ ήταν η πρώτη φορά που οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων συνάντησαν τους Προέδρους της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

 

Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν πως η συνάντηση των Αθηνών είχε εστιαστεί στη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής. Και είχε εκπέμψει μέσω Ελλάδας ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής και ακόμα ισχυρότερο μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός για ολόκληρη την περιοχή περνά μέσα από την Αθήνα.

 

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές η στήριξη της Ουκρανίας αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις στο Ντουμπρόβνικ, ενόψει και του πρώτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του νέου ευρωπαϊκού κύκλου που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Στη Σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν οι Πρόεδροι της Ουκρανίας, της Σλοβακίας, του Μαυροβουνίου, του Κοσόβου, οι Πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Βόρειας Μακεδονίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας και της Τουρκίας, καθώς και η Επίτροπος της Κροατίας στην Ε.Ε.

 

Να σημειωθεί εδώ πως την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κύπρο για το EU MED9, δηλαδή την Σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των Μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

 

Με ανησυχία παρακολουθεί η κυβέρνηση τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε «αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι συνέπειες μιας γενικότερης κλιμάκωσης στην περιοχή θα είναι ολέθριες», ενώ είπε πως «και μόνον η απειλή, όπως είδατε ότι πιθανόν να υπάρξουν στόχοι στο Ιράν ενεργειακοί, πετρελαϊκοί οδήγησε στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Υπάρχει ο κίνδυνος βεβαίως να έχουμε περαιτέρω ανθρωπιστική κρίση».

 

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως «η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Δεν πρόκειται να αναμειχθεί ενεργητικά στον πόλεμο». Όπως υπογράμμισε «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, ώστε οι εχθροπραξίες να σταματήσουν. Θα τηρήσουμε βεβαίως τις συμφωνίες, οι οποίες προκύπτουν από τις διεθνείς δεσμεύσεις στη χώρα, αλλά δεν θα υπάρξει εμπλοκή της χώρας στο Μεσανατολικό». Επεσήμανε ακόμα πως η Ελλάδα έχει ένα πλήρες σχέδιο για την απομάκρυνση των Ελλήνων πολιτών και όσων πολιτών συμμάχων χωρών είναι αναγκαίο.

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ