Δεν σηκώνει το γάντι η Αθήνα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις


Διαταράσσονται τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο από την αποστολή πέντε τουρκικών πολεμικών πλοίων • Δεν ακολουθεί την τακτική των προκλήσεων η Ελλάδα.

 

Αποφασισμένη να μην ακολουθήσει την τακτική των τουρκικών προκλήσεων εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση  η οποία διατηρεί χαμηλούς τόνους απέναντι  στην κίνηση της Άγκυρας να αποστείλει πολεμικά πλοία ανοιχτά της Κάσου και της Καρπάθου, όπου ιταλικό ερευνητικό πλοίο έχει προγραμματίσει έρευνες για μελλοντική πόντιση υποβρυχίου καλωδίου που θα διασυνδέει ηλεκτρικά την Κρήτη με την Κύπρο.

 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «levoli Lerum» πραγματοποιεί έρευνες εντός της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης με τα τουρκικά πλοία να έχουν παραταχθεί λίγα μίλα μακρύτερα, σε διεθνή ύδατα νοτιανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου, παρακολουθώντας τις εργασίες του ιταλικού πλοίου. Συνολικά στην περιοχή πλέουν πέντε τουρκικά πλοία οι κινήσεις των οποίων από την πρώτη στιγμή παρακολουθούνται από δύο πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. 

 

Η συγκέντρωση τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή συνιστά την αντίδραση της Άγκυρας στην πρόσφατη έκδοση ελληνικής NAVTEX για έρευνες του ιταλικού πλοίου σε περιοχή που θεωρείται ότι βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η τουρκική κυβέρνηση είχε αντιδράσει στην ελληνική NAVTEX υποστηρίζoντας ότι με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο η περιοχή υπάγεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ως εκ τούτου αρμόδιες για την έκδοση NAVTEX είναι οι τουρκικές αρχές.

 

Είναι προφανές ότι η Άγκυρα επιχειρεί να στήσει σκηνικό έντασης στο ανατολικό Αιγαίο, διαταράσσοντας τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και αποκλίνοντας από το κλίμα μηδενικής έντασης που καλλιεργεί η προσέγγιση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

 

Η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει την τακτική κλιμάκωσης της Τουρκίας, όπως άφησε να εννοηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον ΣΚΑΙ 100,3.  Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι ένοπλες δυνάμεις θα παρακολουθούν προσεκτικά τις τουρκικές κινήσεις. 

 

Τουρκικές προκλήσεις στην Κάσο-Διπλωματικός συναγερμός για να πέσουν οι  τόνοι | molonoti.gr

 

Σχετικά με το περιστατικό διπλωματικές πηγές επισημαίνουν επιγραμματικά:

 

  • Το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου.
     
  • Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων.
     
  • Λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού.

 

Κώστας Αλατζάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ