Δεμένα παραμένουν τα πλοία


Νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία μέχρι και τα μεσάνυχτα της Παρασκευής αποφάσισε χτες ομόφωνα η ΠΝΟ, με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης αν δεν ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις της ● Βολές κατά του υπουργείου Ναυτιλίας για μεροληπτική στάση υπέρ των εφοπλιστών.

 

Aμετακίνητη είναι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) στα αιτήματα που έχει καταθέσει εδώ και πολύ καιρό, τόσο στους ακτοπλόους (ΣΕΕΝ) όσο και στο υπουργείο Ναυτιλίας και βάσει αυτών ξεκίνησε την Τρίτη 22 Οκτωβρίου απεργιακές κινητοποιήσεις. Χθες η διοίκηση της Ομοσπονδίας συνεδρίασε και αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση της απεργίας, με νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 24 και Παρασκευή 25 στα επιβατηγά ακτοπλοϊκά πλοία και στα μεσογειακά τουριστικά πλοία, με προοπτική κλιμάκωσης.

 

Η νέα 48ωρη απεργία λήγει στις 12 το βράδυ της Παρασκευής 25 Οκτωβρίου, ωστόσο το μεσημέρι της ίδια ημέρας θα συνεδριάσει η ΠΝΟ προκειμένου να αποφασίσει τις περαιτέρω κινήσεις της. Η Ομοσπονδία έκανε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής κρίσιμης συνεδρίασής της έλαβε υπόψη την «προκλητική και αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας» για ανανέωση και υπογραφή της ΣΣΕ για το 2025, όχι μόνο για το ύψος του ποσοστού αύξησης (12% ζητά η ΠΝΟ) αλλά και για μια σειρά πολύ σοβαρών προβλημάτων όπως: οι απλήρωτες υπερωρίες, τα εξπρές δρομολόγια και οι διανυκτερεύσεις των μελών του πληρώματος, αλλά και κλαδικά προβλήματα.

 

Επίσης η Διοίκηση στην απόφασή της να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της έλαβε υπόψη της τη μη θετική ανταπόκριση από πλευράς υπουργείου Ναυτιλίας, προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση στο «απαράδεκτο καθεστώς που έχει επιβληθεί εις βάρος μας, με τον Ν. 4150/2013, την κατάργηση του 4μηνου της δρομολόγησης επιβατηγών-οχηματαγωγών ταχυπλόων με επιβολή 7μηνης δρομολόγησης, αυστηρή τήρηση του 10ωρου απασχόλησης του πληρώματος στα ταχύπλοα, αλλά και το εξευτελιστικό καθεστώς που ισχύει στις προϋποθέσεις της χορήγησης επιδόματος ανεργίας στους ναυτεργάτες, καθιστώντας το απαγορευτικό αλλά κι όσοι το δικαιούνται να παίρνουν μηνιαίως τα ψίχουλα των 350 ευρώ».

 

Ταυτόχρονα, ομόφωνη ήταν η άποψη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι από πλευράς του υπουργείου και των υπηρεσιών του για όλα τα παραπάνω καίρια ζητήματα τηρείται «μια μεροληπτική στάση υπέρ της εφοπλιστικής πλευράς και κατά των νομοθετημένων και θεσμοθετημένων δικαιωμάτων των ναυτεργατών». Η Διοίκηση αποφάσισε επίσης να ζητήσει την άμεση συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη, την ενίσχυση περαιτέρω των απεργιακών κλιμακίων σε όλα τα λιμάνια και την πραγματοποίηση συγκέντρωσης την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί μπροστά στο πλοίο «ΕΛΥΡΟΣ» στην Αγιο Διονύσιο.

 

Νέκρωσε χθες το λιμάνι

 

Χθες έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις σε αρκετά πλοία, παρουσία του γενικού γραμματέα της ΠΝΟ Εμμ. Τσικαλάκη και της πλειοψηφίας των μελών της Διοίκησης, αλλά και μεμονωμένα από πρωτοβάθμια Σωματεία. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση της ΠΕΝΕΝ (ναύτες) στο πλοίο «FESTOS PALACE», στην οποία μίλησε ο πρόεδρος του σωματείου, κάνοντας αναλυτική ενημέρωση για τις εξελίξεις που αφορούν την απεργία, τη θέση και απάντηση του ΣΕΕΝ (ακτοπλόοι) καθώς και για την «προκλητική αδιαφορία που επιδεικνύει έως τώρα η κυβέρνηση και ο υπουργός Ναυτιλίας στα δίκαια ναυτεργατικά αιτήματα», όπως είπε.

 

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, μαζί με τους εργαζόμενους (μεταλλεργάτες και καραβομαραγκοί) στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος αλλά και τους λιμενεργάτες στις προβλήτες της Cosco (ΕΝΕΔΕΠ), οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, με δυναμική πορεία και μοτο-πορεία από την πλατεία Καραϊσκάκη του Πειραιά έφτασαν στο υπουργείο Ναυτιλίας όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο προαύλιό του.

 

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

 

«Ναι, έχουμε πόλεμο ενάντια στις διώξεις και μπορούμε να νικήσουμε»

 

Συγκέντρωση εκπαιδευτικών έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής

 

Χθες, ημέρα «ακρόασης» των Χρύσας Χοτζόγλου και Γιώργου Καββαδία, με το ερώτημα της δυνητικής αργίας, για συνδικαλιστικούς λόγους, οι εκπαιδευτικοί έδωσαν την απάντησή τους στον κυβερνητικό αυταρχισμό ● Με συνθήματα, όπως «Αυτοί με διώξεις και τρομοκρατία, εμείς με τον λαό για δωρεάν παιδεία», το πλήθος πορεύτηκε στους δρόμους της Αθήνας και ενώθηκε με τη διαδήλωση των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ

 

Mια συγκέντρωση γεμάτη πλήθος, παλμό, οργή, συγκίνηση, συνθήματα, αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη ήταν η χτεσινή έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής, όπου βρέθηκαν πάνω από 1.000 εργαζόμενοι, στην πλειονότητά τους εκπαιδευτικοί, για να φωνάξουν με όλη τους τη δύναμη ότι δεν θα περάσουν οι πολιτικές-φρονηματικές πειθαρχικές διώξεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι δεκάδες συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα, αρκετοί από τους οποίους είναι μέλη της ΕΛΜΕ Πειραιά.

 

Χτες συγκεκριμένα ήταν η ημέρα «ακρόασης» των Χρύσας Χοτζόγλου και Γιώργου Καββαδία, με το ερώτημα της δυνητικής αργίας, διαδικασία την οποία εκκίνησε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης κίνηση να απειλήσει με απόλυση εκπαιδευτικούς του δημόσιου σχολείου για συνδικαλιστικούς λόγους. Η υπόθεση έχει προσλάβει μεγάλη δημοσιότητα τον τελευταίο μήνα και έχει ξεσηκώσει την οργή του δημοκρατικού κόσμου, που βλέπει την κυβέρνηση της Ν.Δ. να καταφεύγει σε όλο και πιο «ακραίες» μεθόδους καταστολής και τρομοκρατίας, αξιοποιώντας όλο το νομικό οπλοστάσιο που διαθέτει, με τον αντιαπεργιακό νόμο Χατζηδάκη, τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους Κεραμέως-Πιερρακάκη και τους αναθεωρημένους ποινικούς κώδικες.

 

Τα πρωτοβάθμια σωματεία δασκάλων και καθηγητών που πήραν μέρος στην κινητοποίηση εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο την εκπαιδευτική κοινότητα, με τελικό αποδέκτη τους μαθητές και στόχο τη δημιουργία σχολείων-νεκροταφείων δικαιωμάτων. Ηταν λοιπόν εκεί, χτες, κατά εκατοντάδες, έχοντας συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές στήριξης και δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης, αποφασισμένοι να μην αφήσουν μόνους τους συναδέλφους τους, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να περάσουν οι πρωτοφανείς διώξεις.

 

Στα «πρωτοφανή» της εποχής, εξάλλου, αναφέρθηκε το μέλος της ΕΛΜΕ Πειραιά, της «Ενότητας Αντίστασης Ανατροπής» και επίσης διωκόμενος, Π. Χουντής: Ενημέρωσε για μια «φρέσκια» ΕΔΕ που διενεργείται σε Δημοτικό σχολείο του Ταύρου, με περιεχόμενο τη διερεύνηση άποψης για πανό υπέρ της Παλαιστίνης. Αναφέρθηκε στις διοικητικές «ανακρίσεις» που υπέστησαν οι διωκόμενοι από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Πειραιά, με ερωτήσεις όπως αν πιστεύουν στο Σύνταγμα της χώρας, στον νόμο Χατζηδάκη, αν είναι ενεργά μέλη σωματείου, αν γνωρίζουν ότι μετέρχονται πρακτικές περασμένων δεκαετιών, όπως είναι οι διαμαρτυρίες. Τέλος, μίλησε για την πρωτοφανή απόπειρα της κυβέρνησης να βγάλει «παράνομη» την απεργία ομοσπονδίας, για να καταλήξει πως «οι αγώνες δεν είναι νόμιμοι ή παράνομοι, είναι δίκαιοι και αναγκαίοι!».

 

Ο Δημήτρης Χαρτζουλάκης, αναπληρωτής καθηγητής, μέλος της ΕΛΜΕ Πειραιά και των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών, επίσης πειθαρχικά ελεγχόμενος για συνδικαλιστικούς λόγους, αφού ενημέρωσε πως στην περίπτωση του Γ. Καββαδία το πειθαρχικό όργανο απέρριψε το ερώτημα της δυνητικής αργίας επειδή ο συνάδελφος έχει συνταξιοδοτηθεί (!), ενημέρωσε και για τη φράση «σήμερα έχουμε πόλεμο», που ακούστηκε από την πλευρά της διοίκησης! «Ναι, λοιπόν, έχουμε πόλεμο ενάντια στις διώξεις, έχουμε πόλεμο ενάντια στις πολιτικές που διαλύουν τα δικαιώματά μας, που πετάνε μαζικά τα παιδιά έξω από το σχολείο και την εκπαίδευση. Εχουμε πόλεμο ενάντια στους πολέμους που στήνουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ναι, έχουμε πόλεμο - και αυτόν τον πόλεμο οι εργαζόμενοι, η νεολαία, όλοι μαζί μπορούμε να τον κερδίσουμε!» κατέληξε ο συνδικαλιστής.

 

Πολλά μέλη των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων που παρευρίσκονταν πήραν τον λόγο, όπως επίσης και ο απολυμένος διοικητικός υπάλληλος του ΕΚΠΑ, Δ. Αντωνίου, που «πλήρωσε» με την απώλεια της εργασίας του την ενεργό συμπαράστασή του στον μεγαλειώδη αγώνα των φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ολοι δήλωσαν αποφασισμένοι να μην υποκύψουν στην κυβερνητική επίθεση στα δικαιώματα μαθητών, νεολαίας και εργαζομένων.

 

Καθώς περνούσε η ώρα άρχισε να διαχέεται η αίσθηση μιας νικηφόρας έκβασης αυτής της «μάχης». Βγαίνοντας από το πειθαρχικό η καθηγήτρια Χρύσα Χοτζόγλου, αφού ευχαρίστησε τον κόσμο για τη θερμή συμπαράσταση, έδωσε το σύνθημα για να ξεκινήσει η διαδήλωση προς τα Προπύλαια και το Σύνταγμα, προκειμένου να ενωθεί με την κεντρική απεργιακή διαδήλωση της ΔΟΕ: «Ξέρουμε ότι η απόφαση που περιμένουμε είναι πολιτική (σ.σ. το πειθαρχικό γνωμοδοτεί, ο υπουργός αποφασίζει!). Πάμε όλοι μαζί να δώσουμε τη δική μας απάντηση εκεί που ξέρουμε, στους δρόμους!»

 

Με συνθήματα όπως «Οι αγώνες δεν τρομοκρατούνται, στους δρόμους δυναμώνουν και μαζικοποιούνται», «Αυτοί με διώξεις και τρομοκρατία, εμείς με τον λαό για δωρεάν παιδεία», το πλήθος πορεύτηκε στους δρόμους της Αθήνας και ενώθηκε με τη διαδήλωση των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ.

 

Δυναμική απεργιακή κινητοποίηση εκπαιδευτικών στα Προπύλαια

 

Πλήθος εργαζομένων συγκεντρώθηκε έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής

Δυναμική και με παλμό ήταν η χθεσινή κινητοποίηση χιλιάδων εκπαιδευτικών στο κέντρο της Αθήνας με αφετηρία τα Προπύλαια έπειτα από το κάλεσμα της ΔΟΕ και με την κάλυψη της ΑΔΕΔΥ.

 

Στην κινητοποίηση με αξιοσημείωτη συμμετοχή κυριάρχησαν συνθήματα όπως τα «Δωρεάν Παιδεία, αυξήσεις στους μισθούς, όχι στα Πειθαρχικά και στους εκβιασμούς» και «Πριν τελειώσει ο μήνας τελειώνει ο μισθός, αυξήσεις τώρα, δεν γίνεται αλλιώς». Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν θέλησαν ακόμη να κάνουν σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι αδιαπραγμάτευτο και συνεχίζουν την πάλη για ζωή με αξιοπρέπεια και αυξήσεις στους μισθούς. Υπενθυμίζεται ότι η 24ωρη απεργία που είχε προκηρύξει η ΔΟΕ κρίθηκε στα δικαστήρια, έπειτα από αγωγή του υπουργού Κυρ. Πιερρακάκη, «παράνομη», γεγονός προκλητικό για τους δασκάλους, που ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της ΑΔΕΔΥ η οποία επαναπροκήρυξε την 24ωρη απεργία για λογαριασμό της ΔΟΕ αλλά και της ΟΛΜΕ.

 

Στη συνέχεια το πλήθος διαδηλώνοντας ενώθηκε με την κεντρική απεργιακή κινητοποίηση των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ

 

 

Πέρα από το να σταματήσουν οι αυταρχικές διώξεις, οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης ενάντια στους μισθούς εξαθλίωσης και την ακρίβεια, την ώρα που ο εισαγωγικός μισθός για έναν εκπαιδευτικό βρίσκεται μόλις στα 776 ευρώ. Μάλιστα, η ΟΛΜΕ κατήγγειλε «την πρωτοφανή, στα συνδικαλιστικά και εκπαιδευτικά χρονικά, ενέργεια του υπουργού Παιδείας να προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να κηρυχτεί παράνομη η 24ωρη απεργία» και να ποινικοποιήσει το δικαίωμα στην απεργία.

 

Απεργιακές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές ακόμα πόλεις της χώρας και, σύμφωνα με συνδικαλιστές του εκπαιδευτικού και άλλων κλάδων, η χθεσινή συγκέντρωση αποτέλεσε μια «προειδοποιητική βολή» εν όψει της απεργίας που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ για τις 20 Νοεμβρίου.

 

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΟΕ, Σπύρος Μαρίνης, κατήγγειλε την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας που αντί να «δώσουν λύσεις στα αιτήματα των εκπαιδευτικών, τους διώκουν». Επιπλέον, ζήτησε από την κυβέρνηση να απολογηθεί για την κατάσταση της Παιδείας, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να αποφασίσουν μέσα από τις γενικές συνελεύσεις τους να συμμετάσχουν στην απεργία της 20ής Νοεμβρίου.

 

Ελένη Γκρούη, Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ