Αυτά πρέπει να γίνουν στο Λουτράκι για τις τσούχτρες και όχι μόνο

Ανακοινώθηκαν μέσω Δελτίου Τύπου οι θέσεις της Ένωσης Εμπόρων και Επαγγελματοβιοτεχνών Λουτρακίου, καθώς επίσης και του συλλόγου Επισιτιστών Λουτρακίου, ο "Ξένιος Ζευς", μετά την επικίνδυνη αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών τα τελευταία χρόνια, για την προστασία και ανάπτυξη του Κορινθιακού κόλπου.

 

Αναλυτικά:

1) Όσον αφορά στην τοποθέτηση προστατευτικών δυχτίων στις πολυσύχναστες παραλίες του κόλπου, θεωρούμε ότι είναι η πιο άμεση και επιβεβλημένη λύση, για την προστασία των λουόμενων από τον μεγάλο πληθυσμό των μεδουσών (τσούχτρες). Είναι αναγκαίο μέτρο καθώς τα κρούσματα των επιθέσεων των μεδουσών στους κολυμβητές την προηγούμενη καλοκαιρινή περίοδο ήταν πάρα πολλά, με αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία των λουόμενων. Επ’ ακόλουθο ήταν να μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η επισκεψιμότητα εγχώριων και ξένων τουριστών με σοβαρές συνέπειες στις τοπικές οικονομίες των παράκτιων δήμων του Κορινθιακού κόλπου.

 

2) Χαρτογράφηση και ωκεανογραφική μελέτη του Κορινθιακού κόλπου για τη σύσταση των νερών και των οικοσυστημάτων του και σύσταση παρατηρητηρίου για την συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης των νερών, του υποθαλάσσιου οικοσυστήματος, καθώς και των παράκτιων περιοχών.

 

3) Καθολική απαγόρευση επαγγελματικής δραστηριότητας των μεγάλων αλιευτικών σκαφών, όπως γρι-γρι και μηχανότρατες, τα οποία προκαλούν αφανισμό των αλιευτικών  αποθεμάτων του κόλπου, καθώς επίσης και καταστροφή του βυθού, με αποτέλεσμα την αύξηση των μεδουσών.

 

4) Να παρθούν αποτελεσματικά μέτρα για τις επιχειρήσεις ή όποιες άλλες δραστηριότητες, προκαλούν μόλυνση στα νερά του Κορινθιακού κόλπου και τις παράκτιες περιοχές αυτού.

 

5) Να γίνει χωροταξία του κόλπου και να χαρακτηριστούν περιοχές που θα υπάρχουν συγκεκριμένες δραστηριότητες. Θα πρέπει να υπάρχουν περιοχές οι οποίες είναι ήδη τουριστικές ή θα έχουν τις προδιαγραφές να γίνουν τουριστικές. Στις περιοχές αυτές θα μπορούν να αναπτυχθούν, με γνώμονα πάντα το σεβασμό στο περιβάλλον, τουριστικές επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχειακές μονάδες και συμπληρωματικές εγκαταστάσεις αυτών, επιχειρήσεις επισιτισμού ή επιχειρήσεις θαλασσίων σπορ και αναψυχής. Σε αυτές τις περιοχές θα μπορούν ακόμη να αναπτυχθούν και θαλάσσιες αθλητικές δραστηριότητες. Θα πρέπει να οριστούν παράκτιες περιοχές στις οποίες θα μπορούν να εγκατασταθούν βιομηχανίες, με σεβασμό πάντα στο φυσικό περιβάλλον, προσφέροντας στις τοπικές οικονομίες. Θα πρέπει να υπάρχουν περιοχές του Κορινθιακού κόλπου στις οποίες θα υπάρχει καθολική απαγόρευση της αλιείας και θα είναι τόποι αναπαραγωγής των ψαριών, έτσι ώστε να ανακάμψουν και να αυξηθούν οι πληθυσμοί των διάφορων θαλασσίων ειδών και με τον τρόπο αυτό να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε φυσικά το φαινόμενο της αύξησης του πληθυσμού των μεδουσών. Τέλος θα πρέπει να οριστούν περιοχές όπου θα υπάρχει αλιευτική δραστηριότητα για τους επαγγελματίες ή ερασιτέχνες ψαράδες οι οποίοι μετά την εφαρμογή της προτινόμενης χωροταξίας του κόλπου και την αύξηση των αλιευτικών πληθυσμών, θα έχουν καλύτερα και με μεγαλύτερο βάθος χρόνου αποτελέσματα.