«Με παροτρύνουν για δικό μου κόμμα», δήλωσε χθες από το Περιστέρι ● Τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, στο επίκεντρο της προσοχής του Σ. Φάμελλου ● Κοινωνική ατζέντα στη συνάντηση του Ν. Φαραντούρη με τον Δ. Βερβεσό ● Συνεχίζει επισκέψεις στην επαρχία ο Π. Πολάκης.
Σε «δημοκρατική επαγρύπνηση» καλεί, επί λέξει, τους υποστηρικτές του ο Στέφανος Κασσελάκης, που συνεχίζει να πατάει πάντως σε δύο βάρκες: μάχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ και ίδρυση νέου κόμματος. Χθες βράδυ ο τέως πρόεδρος παρέστη στην κομματική οργάνωση Περιστερίου, όπου είναι μέλος. Κατά πληροφορίες, σε μια οργάνωση 1.600 μελών, οι παρόντες δεν ήταν πάνω από 60 – η πλειοψηφία των οποίων υπερψήφισε τις τροπολογίες που κατέθεσε η ομάδα Κασσελάκη.
Η «δημοκρατική επαγρύπνηση» σχετίζεται με τις «δεκάδες καταγγελίες ανθρώπων που έχουν εγγραφεί μέλη στο isyriza.gr και τους λένε ψέματα ότι δεν δικαιούνται να ψηφίσουν για συνέδρους ή δεν τους βρίσκουν ως μέλη». Αίσθηση, την ίδια στιγμή, προκαλούσε η φράση του («Talk Radio») «δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσος κόσμος με παροτρύνει να κάνω δικό μου κόμμα», με την ταυτόχρονη διευκρίνιση ότι ο κόσμος αυτός προέρχεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αλλά και εκτός αυτού. «Ψάχνουν κάτι φρέσκο, οργανωμένο, επαγγελματικό», συμπλήρωσε.
Ολες οι επόμενες αναφορές του αφορούσαν, πάντως, την παρουσία του εντός ΣΥΡΙΖΑ: «Κόμμα έχουμε», διαβεβαίωσε, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε: «Με κατηγορούν ότι είμαι αντίθετος στις αποφάσεις του κόμματος. Μα, αν αντίκειται στο καταστατικό, πώς να σεβαστώ μια αντικαταστατική απόφαση;». Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «είμαστε η μεγάλη πλειοψηφία στη βάση». Σε περίπτωση ήττας –υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι θα του επιτρέψουν να είναι υποψήφιος– δεσμεύτηκε πως θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, «αν προβούν σε αποκλεισμό, θα χάσουν (σ.σ.: οι αντίπαλοί του) την τεράστια πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει ρευστοποίηση», προειδοποίησε.
Ζήτησε, εξάλλου, από τους υποστηρικτές του να μη βασίζονται σε Plan B. «Δεν υπάρχει Plan B, μόνο Plan A, η δημοκρατική συμμετοχή σε ένα κόμμα που είμαστε η πλειοψηφία». Και, εν κατακλείδι, «αν κάποιοι καταλύσουν τη νομιμότητα μέσα στο κόμμα, τότε δεν θα υπάρχει κόμμα για κανέναν από εμάς».
Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε η απάντηση σε ερώτημα για την περιουσιακή κατάστασή του: «Δεν απαντώ στην ερώτηση, γιατί θεωρώ ότι είναι τελείως άσχετη με την επικαιρότητα. Το «πόθεν έσχες» μου έχει δημοσιευθεί και κανένας δεν έχει να πει τίποτε».
Ο Σ. Φάμελλος στη χθεσινή ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλες αλλαγές
Απάντηση στην κασσελάκειο προσέγγιση έδωσε, από τη Θεσσαλονίκη, ο Σωκράτης Φάμελλος: «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών στον ΣΥΡΙΖΑ. Προχωράμε προς την εκλογή νέου προέδρου, γιατί πράγματι το τελευταίο διάστημα υπήρξε και συρρίκνωση και απαξίωση […] Δεν είχαν καμία σχέση όλα αυτά που γίνονταν με την ιστορία και με τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς», επισήμανε ο υποψήφιος πρόεδρος σε συνέντευξή του στον «FM100». Υπογραμμίζοντας, συγχρόνως, την ανεπάρκεια, όπως υποστήριξε, του Στ. Κασσελάκη, ο Σ. Φάμελλος ζήτησε «να επιστρέψει η σοβαρότητα και η αξιοπιστία, όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γενικότερα στην πολιτική. Και να ακουστεί και περισσότερο η περιφέρεια, γιατί δυστυχώς βλέπουμε μια Ελλάδα η οποία πλήττεται από μια έντονη δημογραφική κρίση και από μια έντονη ερημοποίηση της υπαίθρου – και αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα».
Ομως, η χθεσινή ημέρα του Σ. Φάμελλου ήταν αφιερωμένη στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης: εκτός από τη συνάντηση με τον δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη, ο υποψήφιος πρόεδρος και βουλευτής της πόλης πήρε θέση για το Μετρό (στην ίδια συνέντευξη): «Οταν ο αρμόδιος φορέας του Μετρό Θεσσαλονίκης παραδώσει το έργο με όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και τη βεβαιότητα της ασφάλειας, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για ολοκλήρωση. Αυτό που μπορώ τώρα να πω με βεβαιότητα είναι ότι η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να είχε Μετρό πριν από τέσσερα χρόνια. Από το 2020», τόνισε. Αλλά, συμπλήρωσε, «δεν είναι μόνο τα χαμένα χρόνια, είναι και τα δεκάδες εκατομμύρια αποζημίωση στον ανάδοχο και η επίπτωση της καταστροφικής απόσπασης των αρχαίων της Βενιζέλου […] Ολα αυτά είναι ήδη το “ταμείο” του κυρίου Μητσοτάκη για το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Προσπαθεί να καλύψει πολλά με την επικοινωνία, αλλά η αλήθεια παραμένει. Δεν μπορεί να την κρύψει».
Και, σε μια γενικότερη τοποθέτηση, «άρα πολλά πράγματα στην πόλη έχουν πάει πολύ πίσω τα τελευταία πέντε χρόνια. Κάποια έχουν ακυρωθεί τελείως. Γι’ αυτό ευθύνεται ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά ευθύνεται και το πολιτικό δυναμικό της πόλης που δεν τα διεκδίκησε», φέρνοντας τα παραδείγματα του διαμετακομιστικού κέντρου εμπορίου, των έργων στο λιμάνι κ.ά.
Παραλλήλως, ο Σ. Φάμελλος επισκέφθηκε το Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου», από όπου έστειλε το μήνυμα ότι «το θέμα της Υγείας είναι πάρα πολύ σημαντικό και είναι μία από τις πολύ μεγάλες διαφορές μας με την κυβερνητική πολιτική. Εδώ έχουμε ένα νοσοκομείο πρώτης γραμμής, στο οποίο δυστυχώς πάρα πολλές κλίνες ΜΕΘ είναι εκτός λειτουργίας. Εχουμε σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και στελέχωσης, ιδιαίτερα σε αναισθησιολόγους. Και η λίστα χειρουργείων μεγαλώνει καθημερινά, ενώ από την πίσω πόρτα βάζουν τους ιδιώτες στην Υγεία. Αυτό δείχνει το τι κάνει η Ν.Δ. στα νοσοκομεία, αλλά και το τι ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόμαστε».
Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης, μετά τη σημερινή επίσκεψή του στην Κόρινθο, θα επισκεφθεί Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά και Δεσκάτη αύριο και μεθαύριο.
Δικαιοσύνη και κοινωνία
Πλούσια ήταν η χθεσινή δραστηριότητα του Νικόλα Φαραντούρη, τέλος. Συναντήθηκε, έτσι, με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου. Συζητήθηκαν ζητήματα ταχύτητας και ποιότητας της απονομής δικαιοσύνης, τα προβλήματα που προκαλεί ο νέος δικαστικός χάρτης, οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, ζητήματα κράτους δικαίου καθώς και οι προτάσεις του υποψήφιου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα προστασίας της πρώτης κατοικίας, της φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών, η υπόθεση των Τεμπών, η ακρίβεια και η εγκληματικότητα, για τα οποία θέματα έχουν υπάρξει αντίστοιχες πρωτοβουλίες του ΔΣΑ.
Σε δηλώσεις του ο Νικόλας Φαραντούρης ανέφερε ότι χθες εγκαινιάστηκε «ένας τακτικός διάλογος με τον πρώτο και μεγαλύτερο επιστημονικό φορέα της χώρας, για ζητήματα που αφορούν την απονομή της δικαιοσύνης αλλά και επείγουσες κοινωνικές ανάγκες, όπως η στέγαση, η ακρίβεια και η εγκληματικότητα». Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βερβεσός υπογράμμισε «τη σημασία της συνεργασίας των θεσμικών εκπροσώπων για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου και κοινωνικών ζητημάτων».
Σε τοποθέτησή του για τα εργασιακά, τέλος, ο Ν. Φαραντούρης δήλωσε πως «επείγει η άμεση επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας! Οι αυξήσεις-ψίχουλα που δεν αρκούν πλέον ούτε για έναν καφέ, δεν αντιμετωπίζουν τη ραγδαία φτωχοποίηση του κόσμου της εργασίας».
Νίκος Παπαδημητρίου