Σε νέα προειδοποίηση προς την Άγκυρα,, προχώρησε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά από τη χθεσινή δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν, από την Τουρκία όπου βρίσκεται περί της επίσπευσης παράδοσης του πυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία.
Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου, για λογαριασμού του ιστότοπού του αναφορικά με τις σχέσεις Πούτιν-Ερντογάν και την επίσπευση παράδοσης των S-400, υπενθύμισε την πάγια τοποθέτηση των ΗΠΑ που δεν θέλει μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ να προβεί στην αγορά του εν λόγω ρωσικού οπλικού συστήματος. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι θα υπάρχουν σοβαρά ζήτημα συμβατότητας ανάμεσα στους S-400 και μια σειρά από αμερικανικά οπλικά συστήματα, στα οποία φυσικά περιλαμβάνονται και τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.
«Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο».
Ο ίδιος ο Μιχάλης Ιγνατίου γράφει στον ιστότοπό του, Hellas Journal, σχετικά: «Με ανησυχία, αλλά και ένα αδιευκρίνιστο θυμό, αντιμετωπίζει η αμερικανική κυβέρνηση τη συνεχιζόμενη απομάκρυνση της Τουρκίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και γενικά τη Δύση, και τον επικίνδυνο εναγκαλισμό της με τη Ρωσία και το Ιράν, τους δύο μεγαλύτερους εχθρούς της Ουάσιγκτον. Η αμερικανική απάντηση γι’ αυτό, και για πολλά άλλα θέματα της νέας εξωτερικής πολιτικής υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να δοθεί στη διάρκεια της κατάθεσης του νέου υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, μέχρι σήμερα αρχηγού της CIA. Ο κ. Πομπέο, αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, τόσο για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία, όσο και για την πώληση των αμερικανικών αεροπλάνων F-35 από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα. Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Άγκυρα, για την επίσπευση των διαδικασιών παράδοσης των πυραύλων στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγορηματικά απέρριψε τη συμβατότητα του εν λόγω συστήματος με τον οπλισμό που διαθέτουν οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Ο εν λόγω αξιωματούχος, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, υπενθύμισε την πάγια αμερικανική θέση που στην ουσία δεν επιτρέπει σε καμία χώρα μέλος και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ να αγοράσει αυτό ή άλλο ρωσικό πολεμικό υλικό.