Ανδρουλάκης μετά τη συνάντηση με Γεραπετίτη: «Ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να βασίζεται σε ρεαλιστικά δεδομένα». Προϋπολογισμός 2025: Επιχείρηση «συσπείρωση»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, συναντήθηκε νωρίτερα το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, στο πλαίσιο του κύκλου ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών. Η συνάντηση διήρκησε 50 λεπτά και αμέσως μετά, σε δηλώσεις του, ο κ. Ανδρουλάκης, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

 

«Συζητήσαμε εκτενώς τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία αλλά και την ταραχώδη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Όσον αφορά στον διάλογο με την Τουρκία, αυτός πρέπει να βασίζεται στα ρεαλιστικά δεδομένα και όχι σε υψηλές προσδοκίες που πολλές φορές καλλιεργούνται για εσωτερική κατανάλωση».

 

Προϋπολογισμός 2025: Επιχείρηση «συσπείρωση» από τον Μητσοτάκη – Το θετικό αφήγημα και τα κυβερνητικά μέτρα

 

Από το Μαξίμου επενδύουν σε ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη μέρα και σε ένα πακέτο μέτρων επικεντρωμένο κυρίως στη μεσαία τάξη και στα ευάλωτα νοικοκυριά

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Ξεκινά σήμερα η πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό και αναμένεται μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την οικονομία και όχι μόνο. Με δεδομένο πως η συζήτηση ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία την Κυριακή - που ενέχει και τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης-  από την κυβέρνηση θέλουν να στείλουν μήνυμα «γαλάζιας» ενότητας, μετά και τα όσα έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα με τη διαγραφή Σαμαρά.

 

Από το Μαξίμου επενδύουν σε ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη μέρα και σε ένα πακέτο μέτρων επικεντρωμένο κυρίως στη μεσαία τάξη και στα ευάλωτα νοικοκυριά. Ωστόσο αναγνωρίζουν πως η ακρίβεια εξακολουθεί να ροκανίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και επομένως θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο που θα απλώνεται μέχρι τις κάλπες του 2027.

 

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, χωρισμένη σε τρία βασικές ενότητες: 

 

  • Πρώτον θα αναφερθεί στα όσα έχει πετύχει η χώρα τα τελευταία πεντέμισι χρόνια και στην αλλαγή σελίδας στην οικονομία (π.χ απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κ.α).
  • Δεύτερον θα αναφερθεί στο  πακέτο μέτρων που θα «τρέξει» το 2025 και το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων μειώσεις 12 φόρων, αυξήσεις συντάξεων και μισθών, νέα προγράμματα στο στεγαστικό πεδίο κ.α.. Ειδική αναφορά θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις τράπεζες και μία πρόγευση έδωσε  στην κυριακάτικη ανάρτησή του, όπου σημείωσε πως οι τράπεζες πρέπει «να επιστρέψουν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα προς την κοινωνία το μέρισμα της ανάπτυξης που τους αναλογεί. Να δώσουν περισσότερα και φθηνότερα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια και να μειώσουν τις χρεώσεις που προκαλούν την κοινή λογική».
  • Τρίτον  θα σκιαγραφήσει τις παρεμβάσεις που  θα υλοποιηθούν τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Ειδικότερα θα επικεντρωθεί σε κινήσεις που θα γίνουν στο πεδίο της οικονομίας, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ μέχρι το 2027  και του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ. Παράλληλα όμως θα αναφερθεί και στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης (με έμφαση σε θέματα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών), εκπέμποντας μήνυμα πως δεν υπάρχει κόπωση. 

 

Τα μηνύματα συσπείρωσης

 

Ένα εξάμηνο πολλαπλών προκλήσεων ήταν το τελευταίο για την κυβέρνηση, καθώς χτύπησαν «καμπανάκια» μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα η προσοχή είχε στραφεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς υπήρξε η διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (που αύριο θα μιλήσει σε συνέδριο ενώ μένει να φανεί αν θα τοποθετηθεί και στον προϋπολογισμό). Ωστόσο δεν ήταν μόνο τα όσα έλαβαν χώρα με τη διαγραφή Σαμαρά, που έστρεψαν την προσοχή στο εσωτερικό της Ν.Δ.

 

Υπενθυμίζονται τα προσεκτικά μεν αλλά σαφή μηνύματα δε του Κώστα Καραμανλή, που το τελευταίο διάστημα έχει πυκνώσει τις τοποθετήσεις του κυρίως για τα εθνικά θέματα. Παράλληλα υπήρξαν και αιχμηρές ερωτήσεις «γαλάζιων» βουλευτών προς υπουργούς για μια σειρά θεμάτων οικονομικού κυρίως περιεχομένου. 

 

Από την κυβέρνηση δεν θέλουν να εγκλωβιστούν σε έναν κύκλο εσωστρέφειας και θεωρούν πως η συζήτηση για τον προϋπολογισμό αποτελεί ευκαιρία για να σταλεί μήνυμα συσπείρωσης. Άλλωστε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές έχουν κλείσει οριστικά και από το «γαλάζιο» στρατόπεδο επισημαίνουν πως υπάρχουν δυόμισι χρόνια καθαρού πολιτικού χρόνο για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της Ν.Δ.

 

Τα βέλη στην αντιπολίτευση 

 

Από την κυβέρνηση κατά την πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή θα τονίζουν πως πρόκειται  για έναν προϋπολογισμό που συνδυάζει τη δημοσιονομική σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Θα επισημαίνουν δε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας σε μια εποχή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα (π.χ. η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γαλλία).  

 

Παράλληλα θα υπάρξουν και βέλη στην αντιπολίτευση, την οποία από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας κατηγορούν πως δεν καταθέτει αξιόπιστη εναλλακτική λύση αλλά υιοθετεί μια λογική του «όχι σε όλα». Δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα» είναι το μήνυμα που εκπέμπουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο, με κριτική να ασκείται στην αντιπολίτευση πως καταθέτει ακοστολόγητες προτάσεις. 

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ