Οργή και αγανάκτηση μετά την πρόσφατη βιβλική καταστροφή εκφράζουν οι κάτοικοι της Πεντέλης, ενόψει της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού στην περιοχή.
Η αγανάκτηση και η απογοήτευση των κατοίκων της Πεντέλης μετά την πρόσφατη μεγάλη καταστροφή είναι αισθητές όσο και η μυρωδιά της καμένης γης. Κόποι μιας ζωής καταστράφηκαν μέσα σε μια στιγμή από την πύρινη λαίλαπα. Κάποιοι έχουν χάσει τα σπίτια των γονιών τους ή των παππούδων τους. Καταπράσινες μέχρι πρότινος γειτονιές, είναι πλέον αφιλόξενες. Δεν είναι λίγοι όσοι τις τελευταίες ημέρες αναγκάζονται να κοιμούνται σε σπίτια συγγενών ή φίλων.
Οπως μας εξήγησαν κατά τη χθεσινή μας επίσκεψη στην Πεντέλη, δεν είναι μόνο η ακαταλληλότητα των σπιτιών τους που τους έχει οδηγήσει σε αυτήν την επιλογή. Η έντονη μυρωδιά του καμένου είναι αφόρητη. Οι αριθμοί της καταστροφής είναι αμείλικτοι: σε 146 ανήλθαν, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, οι ακατάλληλες κατοικίες (55 «κόκκινες» που χρήζουν κατεδάφισης και 91 «κίτρινες» που χρήζουν επισκευών), 31 πληγείσες επιχειρήσεις και 1 νεκρή εργαζόμενη.
«Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές», σπεύδουν να σημειώσουν κάτοικοι της Πεντέλης στις συνομιλίες μας
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επισκεφθεί σήμερα το απόγευμα την Πεντέλη που κάηκε για άλλη μια φορά. «Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές», σπεύδουν να σημειώσουν κάτοικοι στις συνομιλίες μας, θυμίζοντας τις αλλεπάλληλες καταστροφές που έχει δεχτεί η πόλη τους από πυρκαγιές. Είναι, άραγε, εύκολη η επιστροφή στην κανονικότητα; «Δυστυχώς δεν περιμένω πράγματα από την πλευρά της Πολιτείας. Εχω απογοητευτεί», μας λέει ένας από τους πληγέντες.
Οι απόψεις σχετικά με την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην πυρκαγιά διίστανται: κάποιοι κάτοικοι με τους οποίους μιλήσαμε καταγγέλλουν από ολιγωρία έως πλήρη απουσία, άλλοι επιμένουν ότι οι πτήσεις των εναέριων μέσων ήταν διαρκείς πάνω από την Πεντέλη, αλλά «δεν υπήρξε συντονισμός, ούτε πρόληψη». Ετσι, αυτά που θα ήθελαν να ακούσουν από τα πρωθυπουργικά (ή όποια άλλα αρμόδια) χείλη είναι σαφή και συγκεκριμένα.
Αρχικά, να χορηγηθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις σε όσους είδαν το βιος τους να καταστρέφεται. Και να υπάρξει επιτέλους ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός πρόληψης ανάλογων καταστροφών. «Χρειαζόμαστε πολιτική προστασία στην πράξη. Δεν την είχαμε. Θα το πούμε έτσι με καημό. Να γίνει η αποκατάσταση των καμένων σπιτιών. Να αποκατασταθούν τα δάση και οι παραρεμάτιες περιοχές της Πεντέλης όπως ακριβώς θα το προτείνουν οι επιστήμονες.
»Και μιας και θα έρθει ο πρωθυπουργός αύριο (σ.σ. σήμερα) εδώ, θα πρέπει να σκύψει πραγματικά με ευλάβεια πάνω στα προβλήματα της περιοχής», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Τόλιος, δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης με αντιπολιτευόμενη παράταξη, που είδε και ο ίδιος το σπίτι του να πλήττεται από την πυρκαγιά. «Δεν έχουμε αντιπολιτευόμενες διαθέσεις. Είμαστε όλοι κάτοικοι της περιοχής αυτής. Θέλουμε να βοηθήσουμε», συμπληρώνει ο αιρετός.
Μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινωνίας της Πεντέλης είναι πραγματικά αγανακτισμένη. Μια εικόνα που θα συναντούσε κανείς εύκολα χθες το πρωί στους δρόμους της Πεντέλης, είναι κάτοικοι να συγκεντρώνουν ακόμη καμένη ύλη προκειμένου να την απομακρύνουν από τις περιουσίες τους. Ορισμένοι δεν έδειχναν δισταγμό στο να δείξουν σε έναν δημοσιογράφο το τι είδους καταστροφή υπέστησαν στην ακίνητη και την κινητή περιουσία τους. Οταν όμως κάποιος καλούνταν να σχολιάσει τη σημερινή πρωθυπουργική επίσκεψη, αντιδρούσε με εκνευρισμό στη σχετική ερώτηση.
«Αισθάνομαι ότι είμαι σε μια εμπόλεμη ζώνη. Υποτίθεται ότι είμαστε σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Αλλά ούτε τριτοκοσμική δεν είναι», ήταν το σχόλιο που δεχτήκαμε από κυρία που υπέστη καταστροφές η κατοικία της. Οταν της ζητήσαμε ένα σχόλιο για τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πεντέλη, η απάντησή της ήταν άμεση: «Καλύτερα να μην την επισκεφθεί»...
Στέργιος Ζιαμπάκας