200 ημέρες πόλεμος στη Γάζα, 200 ημέρες φρίκης και πόνου - Πώς τα 61 δισ. των ΗΠΑ στην Ουκρανία αλλάζουν τη δυναμική στον πόλεμο

Οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για την κατάσταση που βιώνουν οι άμαχοι στη Γάζα - Καλούν, ξανά, για κατάπαυση πυρός - Επισημαίνουν την ανάγκη να δοθεί άμεσα βοήθεια

 

Οπόλεμος στη Γάζα ήταν μια «κάθοδος στην κόλαση», έγραψε η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καγιαμάρ, στην ετήσια έκθεση της οργάνωσης, και η φράση είναι ίσως η πιο περιγραφική της κατάστασης που επικρατεί στον παλαιστινιακό θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου και μετά. 

 

Και ο ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, τονίζοντας ότι μια τέτοια επιχείρηση «θα οδηγήσει σε περαιτέρω παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

 

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Γάζα, κατεστραμμένα κτίρια 


 

Οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για την κατάσταση που βιώνουν οι άμαχοι στη Γάζα - Καλούν, ξανά, για κατάπαυση πυρός - Επισημαίνουν την ανάγκη να δοθεί άμεσα βοήθεια

 

Οπόλεμος στη Γάζα ήταν μια «κάθοδος στην κόλαση», έγραψε η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καγιαμάρ, στην ετήσια έκθεση της οργάνωσης, και η φράση είναι ίσως η πιο περιγραφική της κατάστασης που επικρατεί στον παλαιστινιακό θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου και μετά. 

 

Και ο ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, τονίζοντας ότι μια τέτοια επιχείρηση «θα οδηγήσει σε περαιτέρω παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

 

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει συμπληρώσει 200 και πλέον ημέρες και κάνοντας μια καταγραφή των συνθηκών στη Λωρίδα της Γάζας ο απολογισμός είναι τραγικός: ομαδικοί τάφοι σε χώρους νοσοκομείων (Αλ-Σίφα και Νάσερ), κατεστραμμένα νοσοκομεία και ελάχιστα υπολειτουργούντα, οι θάνατοι αμάχων έχουν ξεπεράσει τις 34.000, εκ των οποίων 14.500 παιδιά, πλήρως κατεστραμμένες υποδομές και πείνα, στο όριο του λιμού. Περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

 

Οι διεθνείς οργανώσεις κάνουν εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση που διαμορφώνονται στη Λωρίδα της Γάζας είναι πρωτόγνωρη και δραματική, τονίζοντας δε ότι οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου είναι καταφανείς και τελικά οι κυβερνήσεις τις αγνοούν.

 

«Ένοχες και οι κυβερνήσεις της Δύσης»

 

 

Η Διεθνής Αμνηστία στην ετήσια έκθεσή της επισημαίνει ότι εν μέσω πολέμου στη Γάζα (αλλά και στην Ουκρανία), κατηγορεί τις ισχυρές κυβερνήσεις του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, ότι ηγούνται της παγκόσμιας περιφρόνησης των διεθνών κανόνων και αξιών που κατοχυρώθηκαν στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1948.

 

Ειδικά για τον πόλεμο του διεξάγει στη Γάζα το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας σημειώνει στον πρόλογο της έκθεσης ότι τα «ποτέ ξανά», και τα ηθικά και νομικά μαθήματα που καταγράφηκαν το 1948, «σχίστηκαν σαν χαρτί σε ένα εκατομμύριο κομμάτια».

 

Επισημαίνει ότι η «εκστρατεία αντιποίνων» που διεξάγει το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, έχει μετατραπεί σε «εκστρατεία συλλογικής τιμωρίας». Και σημειώνει ότι ενώ το Ισραήλ συνεχίζει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, όπως η Βρετανία και η Γερμανία, είναι πλέον ένοχοι για την εφαρμογή «τρομακτικά διπλών μέτρων και σταθμών». Όπως εξηγεί η Ανιές Καγιαμάρ, αυτό οφείλεται στην προθυμία τους να υποστηρίξουν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα την ώρα που καταδικάζουν τα εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

 

Πείνα για τον μισό πληθυσμό στη Γάζα

 

Γάζα: 200 ημέρες καταστροφής και αιματοχυσίας σε αριθμούς - Σφαγή με τα  παιδιά στο επίκεντρο

 

Την ίδια ώρα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) περιγράφει με μελανά χρώματα την ανθρωπιστική κατάσταση για τους Παλαιστινίους της Γάζας.

 

Το WFP επισημαίνει ότι ο μισός πληθυσμός της Γάζας (δηλαδή 1,2 εκατ. άνθρωποι) λιμοκτονούν, ενώ το Ισραήλ είτε λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων είτε επιβάλλοντας διάφορους όρους και περιορισμούς δεν επιτρέπει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα.

 

Το WFP παρέχει επισιτιστική βοήθεια σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους στη Γάζα κάθε μήνα, ωστόσο τονίζει ότι οι ανάγκες είναι τόσο μεγάλες που τέτοιες προσπάθειες ισοδυναμούν με «σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών». Για μια ακόμη φορά, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα καλεί σε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

 

Προειδοποιήσεις ΟΗΕ

 

Ο ΟΗΕ από την πλευρά του, ματαίως πιθανότατα, επιμένει να ζητά από το Ισραήλ να μην προχωρήσει στη σχεδιαζόμενη επίθεση στη Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 1,2 εκατ. άμαχοι.

 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΟΗΕ, Στέφαν Ντούτζαρικ, ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, «προειδοποίησε σήμερα εναντίον πλήρους κλίμακας ισραηλινής εισβολής στη Ράφα. Μια τέτοια επιχείρηση είπε ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

 

Παρουσιάζοντας στοιχεία για την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει ο ΟΗΕ στους εκτοπισμένους άμαχους Παλαιστίνιους, είπε ότι οι υπηρεσίες του Οργανισμού και οι συνεργάτες του παρέχουν διατροφική υποστήριξη σε σχεδόν 300 τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 20 εγκαταστάσεων υγείας, σχεδόν 240 επίσημων και ανεπίσημων καταφυγίων και σε περισσότερες από τρεις δωδεκάδες τοποθεσίες σε κοινότητες υποδοχής. Επιπλέον, η UNICEF έχει επεκτείνει την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη για παιδιά με οξύ υποσιτισμό σε 95 διαφορετικές τοποθεσίες στη Γάζα - συμπεριλαμβανομένων 36 στο βορρά και 46 στη Ράφα. 

 

Επικαλούμενος τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρα Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους, είπε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια και οι αποστολές στη Γάζα χρειάζονται «επειγόντως ασφαλή, διαρκή και ομαλή διέλευση στη Γάζα για να εξυπηρετήσουν ανθρώπους που έχουν κρίσιμη ανάγκη για φροντίδα που θα τους σώσει τη ζωή». Και εξήγησε ότι ο ΟΗΕ συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια που περιορίζουν την κλίμακα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων ενεργών εχθροπραξιών, αδιάβατων δρόμων, πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί, ελλείψεων καυσίμων, καθυστερήσεων στα σημεία ελέγχου και ισραηλινών περιορισμών που τους εμποδίζουν να παραδώσουν βοήθεια.

 

Αναφερόμενος δε στην έκθεση της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, για την UNRWA, που προκάλεσε την οργή του Ισραήλ, που διεκδικεί τον αποδιωγμό της από τα παλαιστινιακά εδάφη κατηγορώντας της για συνεργασία με τη Χαμάς, τη στήριξε πλήρως.

 

«Για τον Γενικό Γραμματέα, αυτή η έκθεση έγινε με εξαιρετικά σοβαρό, μεθοδικό τρόπο. Τα κράτη μέλη θα αντιδράσουν όπως θέλουν να αντιδράσουν. Ανυπομονούμε για την αντίδραση των δωρητών, για αυτούς που είχαν αναστείλει (σ.σ. τη χρηματοδότηση), και για αυτούς που σκέφτονται να δώσουν επειδή δεν είχαν δώσει πριν. Ελπίζουμε ότι η έκθεση θα απαντήσει σε πολλές από τις ερωτήσεις τους. Οι ενέργειες που ζητά είναι κάτι που θα προωθήσει ο κ. Λαζαρινί με την υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα».

 

Αρχοντία Κάτσουρα

 

 

Πώς τα 61 δισ. των ΗΠΑ στην Ουκρανία αλλάζουν τη δυναμική στον πόλεμο: Πού θα τα ξοδέψει το Κίεβο

 

Τι όπλα μπορεί να λάβει και τι διαφορά θα μπορούσαν να κάνουν στην προσπάθεια αναχαίτισης της ρωσικής επίθεσης;

 

M777 howitzer (AP Photo/Libkos, File)
M777 howitzer

 

Ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία θα μπορούσε να υπογραφεί εντός ημερών. Το ερώτημα είναι τι όπλα μπορεί να λάβει και τι διαφορά θα μπορούσαν να κάνουν στην προσπάθεια αναχαίτισης της ρωσικής επίθεσης, καθώς τα συστήματα αεράμυνας, οι πύραυλοι μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς και τα βλήματα πυροβολικού παραμένουν τα πιο επείγοντα όπλα που χρειάζεται η Ουκρανία.

 

Το BBC εξηγεί το πού θα μπορούσε να κατευθυνθεί η αμερικανική βοήθεια σε αυτούς τους τρεις τομείς.

 

42

Αεράμυνα

 

Η αποτροπή της ρωσικής απειλής από τον ουρανό είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των πόλεων και των κρίσιμων υποδομών, όπως οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας.

 

Την περασμένη εβδομάδα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του είχε δεχθεί επιθέσεις από σχεδόν 1.200 ρωσικούς πυραύλους, περισσότερα από 1.500 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 8.500 κατευθυνόμενες βόμβες μόνο φέτος.

 

Η Ουκρανία διαθέτει μια ποικιλία συστημάτων που προμηθεύεται από τη Δύση και κυμαίνονται από πυραύλους μικρού βεληνεκούς Stinger που εκτοξεύονται από τον ώμο μέχρι το προηγμένο -και εξαιρετικά ακριβό- σύστημα Patriot. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι χρειάζονται τουλάχιστον επτά ακόμη Patriot ή ισοδύναμα.

 

Οι ρωσικοί πύραυλοι κρουζ και βαλλιστικοί πύραυλοι - συμπεριλαμβανομένων των μετασκευασμένων πυραύλων επιφανείας-αέρος S-300 και S-400 - μαζί με εκατοντάδες ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 - είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν λόγω του μεγάλου όγκου των εκτοξευόμενων πυραύλων.

 

Μια κλασική τακτική για την εξουδετέρωση της αεράμυνας είναι να τις κατακλύσει με στόχους, καταλαμβάνοντας έτσι τα συστήματα ραντάρ απόκτησης και εντοπισμού τους και εξαντλώντας τα αποθέματα πυραύλων.

 

S-400 πύραυλοι
S-400 πύραυλοι

 

Πύραυλοι μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς

 

Αλλά ο πόλεμος στο έδαφος είναι ζωτικής σημασίας. Από τον Οκτώβριο, η Ουκρανία έχει χάσει σχεδόν 583 τετραγωνικά χιλιόμετρα (225 τετραγωνικά μίλια) του ανατολικού εδάφους της από τις ρωσικές δυνάμεις, κυρίως λόγω της έλλειψης πυροβολικού.

 

Τα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) έχουν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο για την Ουκρανία, καθώς μεταφέρουν κατευθυνόμενα πυρομαχικά από μια κινητή πλατφόρμα.

 

Φτάνουν στην τοποθεσία, εγκαθίστανται, πυροδοτούν και προχωρούν γρήγορα πριν οι ρωσικές δυνάμεις μπορέσουν να εντοπίσουν και να επιτεθούν στον εκτοξευτή. Αναμένουμε περισσότερες δυνατότητες HIMARS στην Ουκρανία και ίσως μια δέσμευση για περισσότερα άρματα μάχης και οχήματα πεζικού Bradley.

 

Είναι σημαντικό ότι η έκδοση μεγάλου βεληνεκούς των Τακτικών Πυραυλικών Συστημάτων του Στρατού των ΗΠΑ (ATACMS) λέγεται ότι είναι έτοιμη να μεταφερθεί.

 

Τα παλαιότερα συστήματα ATACMS βρίσκονται στη χώρα από τα τέλη του περασμένου έτους, αλλά η νεότερη έκδοση μπορεί να διπλασιάσει την εμβέλεια στα 300 χιλιόμετρα (186 μίλια). Αυτό οδηγεί τον αγώνα βαθύτερα στην προσαρτημένη Κριμαία, την οποία η Ρωσία χρησιμοποιεί ως σημαντική ναυτική βάση που προστατεύεται από εναέρια μέσα, και πέραν αυτής.

 

Βλήματα πυροβολικού

 

Και ας μην ξεχνάμε τα όπλα που είναι για το ψωμί και το βούτυρο. Τα οβιδοβόλα M777 πρέπει να τρέφονται συνεχώς με βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει 2.000.000 τέτοια βλήματα στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022 και πιθανότατα θα σταλούν περισσότερα σε αυτό το τελευταίο πακέτο.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν αυτό που αποκαλούν "πολύ ισχυρό δίκτυο εφοδιασμού" για να μεταφέρουν γρήγορα όπλα σε πράγματα εκεί.

 

M777 howitzer
M777 howitzer

 

«Όπως κάναμε και στο παρελθόν, μπορούμε να κινηθούμε μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου υποστράτηγος Πατ Ράιντερ.

 

Οι προμήθειες είναι πιθανό να έχουν μετακινηθεί πιο κοντά στην Ουκρανία, και μόλις παραδοθούν γίνονται επισήμως ιδιοκτησία της Ουκρανίας. Όμως η μεταφορά του εξοπλισμού στην πρώτη γραμμή του μετώπου -ιδιαίτερα του εξοπλισμού πυροβολικού- θα μπορούσε να πάρει πολλές ημέρες ή και εβδομάδες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν το σφυροκόπημά τους στα ανατολικά.

 

Μαχητικά F-16

 

Αυτά είναι προγενέστερα της παρούσας δόσης μετρητών, αλλά είναι αξιοσημείωτα τώρα, επειδή πλησιάζουν να τεθούν σε λειτουργία.

 

Οι Ουκρανοί πιλότοι και τα πληρώματα συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους για τη μετατροπή τους σε δυτικά αεροσκάφη F-16, τα οποία βρίσκονται επί του παρόντος στη Ρουμανία. Αυτά τα αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου παρέχουν ισχυρότερη ικανότητα αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, βελτιώνοντας έτσι δυνητικά την ουκρανική αεράμυνα.

 

Η Δανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ αναμένουν να παραδώσουν τα πρώτα από τα δεκάδες «Βάιπερ» στην Ουκρανία εντός μηνών. Τα αεροσκάφη δεν θα αλλάξουν το παιχνίδι, αλλά θα αποτελέσουν ένα ακόμη σημαντικό βέλος στη φαρέτρα του Κιέβου.

 

Η Μόσχα ήταν απορριπτική, λέγοντας ότι τα F-16 δεν θα έκαναν μεγάλη διαφορά στο πεδίο της μάχης και θα καταρρίπτονταν από τις ρωσικές δυνάμεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ