«Αν χρειαστεί να “σπάσουμε αβγά”, να δουλέψουν μπουλντόζες, να υπάρξει σύγκρουση, ας γίνει». Η αναφορά του Πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, αποδεικνύεται ότι δεν έγινε τυχαία.
Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά η κυβέρνηση, μέσω αρχικά της συνέντευξης Τύπου των τριών υπουργών και αργότερα με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή,δείχνει ότι, έστω και με καθυστέρηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.
Η νέα διαδικασία θα πάρει, μάλιστα, τα χαρακτηριστικά fast track και αναμένεται να ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα καθώς ετοιμάζεται η πρώτη λίστα που αφορά 100 περιπτώσεις αυθαιρέτων. Συνολικά, η λίστα του ΥΠΕΚΑ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής αφορά περιπτώσεις 2.500 αυθαιρέτων σε δασική έκταση και 685 αυθαιρέτων στον αιγιαλό.
Όπως ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία θα «τρέχει» παράλληλα, με τη συνήθη διαδικασία κατεδαφίσεων καθώς δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παίρνει αποφάσεις κατεδαφίσεων, στη βάση των εισηγήσεων των επιθεωρητών του υπουργείου.
Η τροπολογία προβλέπει την κατεδάφιση αυθαιρέτων σε περιπτώσεις περιφράξεων, σε ζώνη πλάτους 500 μ. από το όριο αιγιαλού, που εμποδίζουν την ακώλυτη πρόσβαση στην ακτή, αυθαιρέτων κτισμάτων σε δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν λόγω πυρκαγιάς και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, αυθαιρέτων κτισμάτων σε περιοχές που περιλαμβάνονται σε ρέματα και βρίσκονται σε Ζώνη Δυνητικού Κινδύνου, καθώς και ετοιμόρροπων οικοδομών.
Η δαπάνη από τις κατεδαφίσεις θα φθάσει στο 1 εκατ. ευρώ φέτος και στα 5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση, υπάρχει πρόβλεψη για κατεδάφιση των αυθαιρέτων στην Μακρόνησο, με την σχετική δαπάνη να φθάνει στα 200.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι κατά την πράξη κατεδάφισης είναι δυνατή η άσκηση αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ.
Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταθάκης η αποκεντρωμένη διοίκηση της Αττικής θα έχει την ευθύνη των κατεδαφίσεων και θα μπορεί να αναθέτει σε συνεργεία την υλοποίηση του έργου με απευθείας αναθέσεις, χωρίς διαγωνισμούς.
Πηγή: cnn.gr