Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2024, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έφτασε στο 4,8% του ΑΕΠ. Διαμορφώθηκε στα 11,4 δισ. ευρώ.
H Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα δημοσιονομικά στοιχεία των ετών 2021-2024, τα οποία καταρτίστηκαν βάσει του Κανονισμού ESA 2010 (549/2013) για το Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών στο πλαίσιο της πρώτης κοινοποίησης Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) του 2025 και τα οποία υποβλήθηκαν, σε εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Χώρας, στη Eurostat κατ’ εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (EC) 479/2009.
Το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2024, σύμφωνα με το ESA 2010, εκτιμάται στα 3,18 δισ. Ευρώ (πλεόνασμα), ενώ το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2024 εκτιμάται στα 364,9 δισ. ευρώ (153,6% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος).
Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 11,4 δισ. ευρώ έναντι 4,5 δισ. ευρώ το 2023, ήτοι 4,8%.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει, στο φόντο και της πολιτικής πίεσης, που αντιμετωπίζει, να ανακοινώσει μέτρα στήριξης κοντά στο 1 δισ. ευρώ.
Με βάση τις πρώτες πληροφορίες, τα 500 εκατ. θα προωθηθούν σε δαπάνες για τα δημόσια έργα, όπου υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες, ενώ 250 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στη στήριξη ευάλωτων όπως οι συνταξιούχοι αλλά και σε ζητήματα στέγης.
Υπενθυμίζεται, δε, ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος των επιχειρήσεων για το διάστημα Δεκεμβρίου 2024 έως Μαρτίου 2025, όπως προανήγγειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου σε σημερινή συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.
Να σημειωθεί ότι οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα θα γίνουν στις 13:00, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του πλεονάσματος τόσο από την ΕΛΣΤΑΤ όσο και τη Eurostat.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ
Μητσοτάκης: Τρία μόνιμα μέτρα 1 δισ. ευρώ για συνταξιούχους, ενοικιαστές, ευάλωτους και επενδύσεις
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τις οικονομικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat.
«Τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2024, που μόλις ανακοινώθηκαν από την Εurostat και την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφουν μία σημαντική υπεραπόδοση της εθνικής οικονομίας και ένα πλεόνασμα στα δημόσια ταμεία. Κάτι που σημαίνει ότι, με την προσπάθεια όλων, τα πήγαμε πολύ καλύτερα από όσο υπολογίζαμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ανέφερε ότι «η δυναμική ανάπτυξη μαζί με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και μια σειρά άλλων διαρθρωτικών μέτρων, έφεραν πρόσθετα έσοδα, πάνω και από τους στόχους που είχαμε θέσει. Κι έτσι, παρά τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, ένα σοβαρό μέρος τους μπορεί, πλέον, να επιστρέψει στους πολίτες. Είχα πει, άλλωστε, ότι αυτός είναι και o στόχος αυτής της κυβέρνησης: η συλλογική πρόοδος να μετατρέπεται, σταδιακά, και σε ατομική προκοπή.
H τελευταία εξέλιξη δικαιώνει, ασφαλώς, μία πολιτική που συνδυάζει την ανόρθωση της χώρας με την κοινωνική φροντίδα, με θεμέλιο όμως, πάντα, τη δημοσιονομική σταθερότητα. Είναι η ίδια πολιτική που αναγνωρίζουν και όλοι οι διεθνείς οίκοι, αλλά κι εκείνη που κρατά ακλόνητη την εσωτερική μας σταθερότητα μέσα σε έναν ταραγμένο κόσμο. Ενώ, ταυτόχρονα, μπορεί να παράγει και χειροπιαστά αποτελέσματα, διαψεύδοντας τους δημαγωγούς του μηδενισμού και της μιζέριας. Αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, αυτό επιβεβαιώνεται και τώρα.
Τούτη τη φορά, μάλιστα, με πρωτοβουλίες που ενσωματώνουν μία μεγάλη δομική αλλαγή. Γιατί αυτά που θα ανακοινώσω σήμερα θα ισχύσουν μέσα στο 2025, ακριβώς επειδή οφείλονται στην ετήσια θετική πορεία μας. Θα αποτελέσουν, όμως, ταυτόχρονα και μόνιμα μέτρα, όχι έκτακτες και στοχευμένες παρεμβάσεις όπως παλαιότερα. Διότι η πρόοδος στα δημόσια οικονομικά μεγέθη είναι δομικού χαρακτήρα».
Όπως ανέφερε «Η πρόοδος στα δημόσια οικονομικά μεγέθη είναι δομικού χαρακτήρα. Κι ακόμα, οι πρωτοβουλίες αυτές θα εφαρμόζονται κατά τρόπο ώστε να ενισχύουν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, κυρίως όμως θα λειτουργούν προσθετικά σε όλα όσα έχουν προηγηθεί: από τις διαδοχικές αναβαθμίσεις της βασικής αμοιβής και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μέχρι τις βελτιώσεις στις αποδοχές των ενστόλων, των εργαζόμενων στο ΕΣΥ, αλλά και τις συνεχείς μειώσεις φόρων».
Σε τρείς κατευθύνσεις οι ενισχύσεις
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι νέοι πόροι από τη θετική επίδοση της οικονομίας θα διατεθούν σε τρεις κατευθύνσεις:
«Πρώτον, για να δοθεί απάντηση στο πρόβλημα της στέγης. Ξέρω πόσο δύσκολα τα βγάζουν πέρα οι συμπολίτες μας που είναι στο ενοίκιο και η ανακούφισή τους είναι για εμένα η πρώτη μου προτεραιότητα. Γι’ αυτό αποφασίσαμε κάθε χρόνο, και συγκεκριμένα τον μήνα Νοέμβριο, η πολιτεία να επιστρέφει στους ενοικιαστές ένα πλήρες ενοίκιο, ώστε να ελαφρυνθούν τα έξοδά τους. Ενώ, βέβαια, παράλληλα θα εξελίσσονται και όλα τα σχετικά προγράμματα, δηλαδή το "Σπίτι μου ΙΙ", η κοινωνική κατοικία και οι διαδοχικοί κύκλοι του "Ανακαινίζω".
Το δεύτερο μέτρο απευθύνεται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία, κατηγορίες οι οποίες από φέτος θα στηρίζονται, σε μόνιμη βάση, με 250 ευρώ καθαρά, επιπλέον σε κάθε άλλο έσοδό τους. Και αυτό το ποσό θα καταβάλλεται κάθε χρόνο στα τέλη Νοεμβρίου.
Τέλος, η τρίτη κυβερνητική απόφαση αφορά την αύξηση κατά 500 εκατομμύρια ετησίως του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο εδώ να επιταχυνθούν τα δημόσια έργα, καθώς και κοινωνικού χαρακτήρα δράσεις σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά και, εν μέσω διεθνούς αστάθειας, να αυξηθούν οι επενδύσεις για να συνεχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας».
Στο επίκεντρο οι ενοικιαστές, οι ευάλωτοι και οι συνταξιουχοι
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το οικονομικό επιτελείο θα εξειδικεύσει τις νέες αποφάσεις, ενώ όπως τόνισε «Αυτό στο οποίο προσωπικά θα επέμενα είναι η επιλογή της πολιτείας να μεταφέρει στους πολίτες τα κέρδη της συνολικής ανάταξης».
«Αυτό αποτυπώνουν και οι νέες πρωτοβουλίες μας, αποδεικνύοντας ότι όσο αναβαθμίζεται η οικονομία της πατρίδας τόσο θα αναβαθμίζεται και η οικονομική θέση του πολίτη, και, μάλιστα, στον αντίστοιχο χρόνο. Γι’ αυτό και θα επαναλάβω ότι οι συγκεκριμένες μόνιμες παρεμβάσεις αφορούν το τρέχον έτος και όχι τον σχεδιασμό του 2026. Αυτός θα ανακοινωθεί κανονικά στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».
«Πρόκειται, βέβαια, για πρωτοβουλίες ύψους 1 δισ., με άμεση αναφορά σε βασικά προβλήματα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «είναι, ωστόσο, και θέλω να το τονίσω αυτό, ζυγισμένες και κοστολογημένες, ώστε να τηρείται η αναγκαία δημοσιονομική ισορροπία και οι σχετικές προβλέψεις των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων».