Νέα Αριστερά : Διχασμός στην ηγεσία, κρίσιμες ώρες

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η Νέα Αριστερά, με την ενότητα του κόμματος να δοκιμάζεται σοβαρά ενόψει της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που ξεκίνησε το Σάββατο.

 

Ο διχασμός στο εσωτερικό του κόμματος αποτυπώνεται στις διαφορετικές εισηγήσεις που κατέθεσαν ο πρόεδρος Αλέξης Χαρίτσης και ο γραμματέας Γαβριήλ Σακελλαρίδης, φανερώνοντας μια βαθιά «κρίση ηγεσίας» .

 

Κεντρικό σημείο τριβής αποτελεί η στρατηγική κατεύθυνση και το ζήτημα των πιθανών συνεργασιών, κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον «Κόσμο» και άλλες προοδευτικές δυνάμεις .

 

Σύμφωνα με την εισήγηση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς – που φαίνεται πως έχει απήχηση στην πλειοψηφία της Κ.Ο. – το κόμμα οφείλει να πρωταγωνιστήσει σε διεργασίες εκπόνησης ενός εναλλακτικού κυβερνητικού σχεδίου από κοινού με όλες της προοδευτικές δυνάμεις, σε μια συγκυρία που, όπως είπε, η κοινωνία απαιτεί ενότητα κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

 

Μεταξύ των προτάσεων του προέδρου του κόμματος περιλαμβάνεται και ο «συγκροτημένος συντονισμός κοινοβουλευτικών ομάδων για από κοινού δράση στη Βουλή» κάτι που ερμηνεύεται ως προάγγελος κοινοβουλευτικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει τη συμπόρευση με τα κόμματα που κινούνται στα αριστερά του.

 

Σε ανάλογο μήκος κύματος, κινήθηκε και η Έφη Αχτσιόγλου η οποία εξέπεμψε το μήνυμα ότι στην παρούσα συγκυρία «κανείς δεν μπορεί μόνος».

 

Η πρώην υπουργός Εργασίας όρισε ως στόχο είναι «να προσέλθουμε με τις θέσεις και τις κόκκινες γραμμές μας και να επηρεάσουμε τους άλλους. Αυτό είναι προγραμματικός διάλογος».

 

Αντίθετα, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης εκτιμά ότι «Λαϊκό Μέτωπο δεν μπορεί να είναι ένα κόμμα (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) και θραύσματά του».

 

H γκρίζα ζώνη των μελών θα καθορίσει τις ισορροπίες

 

Αν και η πλευρά Σακελλαρίδη εκτιμά ότι η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής προσανατολίζεται στο να απορρίψει τη λογική των συνεργασιών αυτού του τύπου (σ.σ ΣΥΡΙΖΑ, «Κόσμο» κ.α.), η ύπαρξη μιας σημαντικής «γκρίζας ζώνης» μελών που δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί καθιστά το τελικό αποτέλεσμα αβέβαιο και μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες.

 

Με τις θέσεις του γραμματέα του κόμματος έχει συνταχθεί η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας καθώς και μεγάλο τμήμα μερίδα μεσαίων στελεχών, όπως και της Νεολαίας.

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σκόρπισε την απαξία στον χώρο της Αριστεράς, εξέφρασε θέσεις εκ διαμέτρου αντίθετες ακόμα και από το “προοδευτικό” ιδεολογικό οπλοστάσιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο – συμβολής της Νεολαίας.

 

Η έκβαση της ψηφοφορίας στην Κεντρική Επιτροπή θεωρείται καθοριστική, με το σενάριο παραίτησης ενός εκ των δύο ηγετικών στελεχών να είναι ορατό.

 

Οι Νάσος Ηλιόπουλος και Κωστής Καρπόζηλος κατέθεσαν, χθες βράδυ συμβιβαστική πρόταση, με σκοπό τη σύνθεση απόψεων.

 

Ο Αλέξης Χαρίτσης έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ηγηθεί του κόμματος, αν αποφασιστεί μία πολιτική με την οποία δεν συμφωνεί.

 

Βάζουν πλώρη για το Μέρα 25;

 

Στελέχη που ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις του Αλέξη Χαρίτση εκτιμούν (TVXS) ότι ο γραμματέας του κόμματος έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Γιάνη Βαρουφάκη με σκοπό να ανιχνευθούν οι δυνατότητες συνεργασίας με το Μέρα25.

 

Εκτιμούν, μάλιστα ότι ο κ. Σακελλαρίδης βρίσκεται σε συντονισμό με την «Ομάδα της Εποχής για τον Διάλογο στην Αριστερά» (Χάρης Γολέμης, Τάσος Κορωνάκης, Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος, Βασίλης Παπαστεργίου).

 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στα σενάρια σύμπλευσης με το κόμμα του κ. Βαρουφάκη δεν περιλαμβάνονται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και άλλα στελέχη της πρώην «Ομπρέλας», τα οποία επίσης αντιτίθενται στην προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες

 

Σε κάθε περίπτωση, η κρίση αυτή δημιουργεί ερωτηματικά και για τη σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία απαρτίζεται σήμερα από 11 βουλευτές.

 

Μια διάσπαση ενέχει τον κίνδυνο η Νέα Αριστερά να χάσει την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση, καθώς ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει όριο δέκα βουλευτών για κόμματα που προέκυψαν από διάσπαση και δεν έχουν κατέλθει αυτόνομα σε εκλογές. Παράλληλα, εντός της Κουμουνδούρου αναμένουν τις εξελίξεις στη Νέα Αριστερά κρατώντας χαρτί και μολύβι.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 26 βουλευτές, επομένως αν επιστρέψουν στην Κ.Ο. του ομάδα επτά τουλάχιστον βουλευτές της ΝΕΑΡ, τότε θα ανακτήσει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Υπενθυμίζεται πως το ΠΑΣΟΚ, με τις τελευταίες προσθήκες των Ράνιας Θρασκιά και Πέτρου Παππά, που επίσης εξελέγησαν με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ το 2023, αριθμεί 33 βουλευτές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ