Μετά την 2η αγωνιστική των playoffs ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τον Μεντιλίμπαρ και τον Λουτσέσκου, που έχουν παραμείνουν σταθεροί στις βασικές αρχές του παιχνιδιού, και τους Αλμέιδα και Βιτόρια που έχουν “χαθεί” μέσα στις αλλαγές του τρόπου παιχνιδιού.
Στο ποδόσφαιρο η βαθμολογία, ειδικά όταν πρόκειται για έναν πίνακα που διαμορφώνεται μετά από ένα μεγάλο αριθμό αγώνων, αποτελεί ισχυρό τεκμήριο για την πιστοποίηση της υπεροχής μιας ομάδας. Βάσει της βαθμολογίας της Stoiximan Super League, ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα της σεζόν.
Στη στιγμή που κάνουμε την συζήτηση, όταν αυτή αφορά τις ομάδες των Playoffs 1-4, μολονότι το δείγμα είναι μικρό, των δύο αγωνιστικών, η ομάδα που λειτουργεί πιο αποτελεσματικά στα πρώτα βήματα είναι ο ΠΑΟΚ του “2×2”.
Τι κοινό έχουν ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ; Είναι οι δύο πιο συνεπείς εκ των 4 της κορυφής σε σχέση με την ιδέα τους για το παιχνίδι. Με άλλα λόγια είναι οι ομάδες με τους προπονητές που κάνουν τις λιγότερες αλλαγές στον τρόπο παιχνιδιού.
Ο Ολυμπιακός είναι το κορυφαίο παράδειγμα, δεδομένου ότι δεν αλλάζει ποτέ τις βασικές αρχές του παιχνιδιού του. Παίζει από την αρχή τις σεζόν με άμεσο τρόπο στην επιθετική ανάπτυξη, και ολοκληρώνει γρήγορα τις επιθέσεις του. Και αυτό δεν άλλαξε ποτέ.
Ακόμη και σε παιχνίδια κατά τα οποία ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ κάνει τακτικές τροποποιήσεις, τις οποίες αντιλαμβάνεται χρήσιμες προκειμένου να βοηθήσει την ομάδα του να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες του αντιπάλου ή να του δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα, ακόμη και όταν αλλάζει ο σχηματισμός, όπως συνέβη την Κυριακή στην Τούμπα, ο Ολυμπιακός δεν αλλάζει τρόπο ούτε στην επιθετική ανάπτυξη ούτε στην αμυντική λειτουργία. Δεν αλλάζει ποτέ τα μέτρα στα οποία τοποθετείται όταν έχει ή δεν έχει την κατοχή της μπάλας.
Ο ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου δεν είναι το ίδιο “σταθερός” με τον Ολυμπιακό, δεδομένου ότι έχουν υπάρξει παιχνίδια στα οποία έχει επιλέξει να φύγει από τον κανόνα του κατά το χτίσιμο των επιθέσεων από πίσω και να σηκώσει την μπάλα προκειμένου να αποφύγει την πίεση του αντιπάλου. Κατά το δεύτερο στάδιο της επιθετικής ανάπτυξης όμως λειτουργεί μόνιμα με τον ίδιο τρόπο. Και το ίδιο κάνει σχετικά με τις επιθετικές μεταβάσεις όταν επανακτά την κατοχή στο μεσαίο τρίτο του τερέν. Τα βασικά στοιχεία της αγωνιστικής του ταυτότητας παρέμειναν ίδια στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν.
Κι ύστερα έχουμε την φετινή έκδοση της ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα, και τον Παναθηναϊκό, που αλλάζουν πολύ περισσότερο και συχνότερα συγκριτικά με τον ΠΑΟΚ.
Στην εξέλιξη της σεζόν η ΑΕΚ του Αλμέιδα άλλαξε πολλές φορές και πολλά. Άλλαξε τα μέτρα της τοποθέτησής της κατά την φάση άμυνας. Άλλαξε ένταση στην αμυντική λειτουργία. Άλλαξε τρόπο στην επιθετική ανάπτυξη, παίζοντας άλλοτε με εξτρέμ και άλλοτε χωρίς εξτρέμ. Άλλαξε το αρχικό στάδιο στο χτίσιμο των επιθέσεων, παίζοντας συνήθως ποδόσφαιρο τοποθέτησης, αλλά και αρκετά συχνά, τελευταία, με άμεσες επιθέσεις. Κυρίως όμως η εμφάνιση και η εξαφάνιση των εξτρέμ, που ήταν εναλλασσόμενη κατά την διάρκεια της σεζόν, σε συνδυασμό με την επιλογή να παίξει από τα μισά της σεζόν με σέντερ φορ που έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον προκάτοχό του, άλλαζαν και εξακολουθούν να αλλάζουν πολύ τον τρόπο του παιχνιδιού της.
Ο Παναθηναϊκός άλλαξε πολύ, το φθινόπωρο, επειδή άλλαξε προπονητή και έβαλε στην θέση του απολυμένου Ντιέγκο Αλόνσο έναν προπονητή που πρεσβεύει διαφορετικό μοντέλο παιχνιδιού. Ο Ρουί Βιτόρια όμως δεν επέμεινε σε έναν τρόπο. Αποφάσισε να παίξει με διαφορετικές αρχές τα “μικρά” παιχνίδια και με διαφορετικές τα “μεγάλα”. Πιεστικός ψηλά ο Παναθηναϊκός στα “μικρά” ματς, άμυνα με βάθος στα “μεγάλα”. Κατοχές με πολλές πάσες στα “μικρά” ματς, γρήγορες επιθέσεις και κάθετο ποδόσφαιρο στα “μεγάλα”. Επιθετική ανάπτυξη από πίσω στα “μικρά”, άμεσες επιθέσεις στα “μεγάλα”.
Η ιστορία της σεζόν λέει ότι η ομάδα που δεν άλλαξε, ο Ολυμπιακός, βρίσκεται μια ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος και είναι η μόνη από τις μεγάλες που διεκδικεί και το κύπελλο με την παρουσία της στον τελικό. Η ιστορία των δύο πρώτων αγωνιστικών των Playoffs λέει ότι ο ΠΑΟΚ ψαλίδισε στο ελάχιστο την διαφορά από την ΑΕΚ και μείωσε πολύ την απόσταση από τον Παναθηναϊκό με συνέπεια να έχει σήμερα περίπου ίδιες πιθανότητες με τους άλλους για να πάρει την 2η θέση, από την οποία απείχε 7 βαθμούς κατά την έναρξη της διαδικασίας.
Η στιγμή δείχνει ότι οι προπονητές που δεν αλλάζουν τις βασικές αρχές του μοντέλου παιχνιδιού βοηθούν περισσότερο την ομάδα τους να αποδώσει και να γίνει αποτελεσματική. Ή, αν το δούμε από την αντίθετη πλευρά, δείχνει ότι οι προπονητές που αλλάζουν συχνά τους τρόπους συμπεριφοράς της ομάδας τους φτάνουν να μπερδεύουν την ομάδα, ή να μπερδεύονται και οι ίδιοι.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΠΡΑΚΟΣ