Η Νέα Αριστερά αποφάσισε να απόσχει από την 4η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας για να δείξει με αυτόν τον τρόπο την αποδοκιμασία της στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τασούλα για τις παραβιάσεις, όπως θεωρεί, εκ μέρους του του θεσμικού πλαισίου και του κανονισμού της Βουλής στις υποθέσεις των Τεμπών, των υποκλοπών και του ναυαγίου της Πύλου.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (Action24) για το αποτέλεσμα που έχει αυτή η απόφαση ως προς το ότι η Λούκα Κατσέλη που κατετάγη δεύτερη στις προηγούμενες τρεις ψηφοφορίες θα βρεθεί τρίτη λόγω της αποχής των 11 βουλευτών της Νέας Αριστεράς, η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: “Λέτε η κοινωνία να ενδιαφέρεται εάν η Κατσέλη θα βγει δεύτερη και ο Γιαννίτσης τρίτος ή τούμπαλιν”.
Η απάντηση, βεβαίως, μάλλον προεξοφλεί ότι η κοινωνία ενδιαφέρεται για το εάν η Νέα Αριστερά θα βρεθεί εκτός αιθούσης της Ολομέλειας της Βουλής. Εάν, όντως, συμβαίνει κάτι τέτοιο, στις επόμενες μετρήσεις η στάση του συγκεκριμένου κόμματος θα επιβραβευθεί και θα δει το ποσοστό της να εκτοξεύεται. Μάλλον δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο και είναι βέβαιο ότι το γνωρίζουν.
Ο συμπαθέστατος Ευκλείδης θεωρείται εξ αυτών που πίεσαν μέχρι τέλους υπέρ της αποχής, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης επικοινώνησε, όπως μαθαίνουμε, αρκετές φορές με την Λούκα Κατσέλη για να την διαβεβαιώσει πως η συγκεκριμένη κίνηση δεν πρέπει να θεωρείται πως απαξιώνει την υποψηφιότητά της. Όμως, το αποτέλεσμα μετράει.
Η κίνηση αυτή αποτελεί “δώρο” στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στο Νίκο Ανδρουλάκη που δέχτηκε κριτική από κορυφαία στελέχη για τον χειρισμό στο θέμα της προεδρικής εκλογής. Επίσης, εμμέσως αποτελεί και “δώρο” στον πρωθυπουργό, αφού παγιώνεται η αντίληψη περί “βαβέλ” στην κεντροαριστερά, άρα τον αναδεικνύει ως πληγωμένο μεν, μοναδικό “παίκτη” δε στο γήπεδο της διακυβέρνησης. Διότι, επί της ουσίας, η στάση αυτή μπορεί να στρέφεται προς τον Κωνσταντίνο Τασούλα, αφορά, όμως, κυρίως το ότι στην Πειραιώς δεν τολμούν να συγκλίνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία κοινοβουλευτική σύμπραξη.
Υπάρχει η μεγάλη εικόνα, υπάρχει και η μικρή εικόνα. Στη Νέα Αριστερά επέλεξαν την μικρή. Προέχει η δημιουργία “υγιεινομικής ζώνης” που θα τους προστατεύει. Πώς μπορείς, όμως, σε τρεις ψηφοφορίες να ψηφίζεις Κατσέλη και στην 4η που κρίνει τους συσχετισμούς να απέχεις και να στηρίζεις εμμέσως τον Ανδρουλάκη, είναι θέμα. Ίσως το καταλάβουν, εκ των υστέρων, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στείλει στα γραφεία της Νέας Αριστεράς ένα κιβώτιο καλό κρασί από την πασίγνωστη Cava Γκάφας στην Πρέβεζα, όπου και εκλέγεται. Κάτι ξέρει ο…Γκάφας.
Πώς το «ναι» έγινε «απέχω»
Ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε στη δήλωσή του ότι η αποχή είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει κανείς στις σημερινές πολιτικές συνθήκες
Το παρασκήνιο των κρίσιμων συσκέψεων στη Νέα Αριστερά να μην ψηφίσει στην τέταρτη ψηφοφορία τη Λούκα Κατσέλη ● Τα επιχειρήματα ένθεν κακείθεν και η στάση του Αλέξη Χαρίτση ● Δηκτικό σχόλιο κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ότι ο Κώστας Τασούλας θα πετύχαινε να διευρυνθεί η απόσταση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, είναι κάτι που ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φαντάζονταν. Στην καταληκτική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η Νέα Αριστερά αποφάσισε να απόσχει, αντί να ψηφίσει τη Λούκα Κατσέλη. Ηταν μια απόφαση πάντως που είχε ισχυρό αντίλογο στους κόλπους της Νέας Αριστεράς, ενώ προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στην Κουμουνδούρου.
Ξετυλίγοντας το κουβάρι από την αρχή, το θέμα είχε απασχολήσει την Κεντρική Επιτροπή της Νέας Αριστεράς, όπου είχε αποφασιστεί το «ναι» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (μολονότι προηγουμένως είχε διαπιστωθεί αδυναμία σύμπτωσης στην πρωτοβουλία Χαρίτση, να προταθεί ο Χρήστος Ράμμος ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας). Τα στελέχη που είχαν ψηφίσει υπέρ της αποχής από την προεδρική εκλογή, φαίνεται πως δεν είχαν πει, ωστόσο, την τελευταία τους κουβέντα. Το κλίμα, δε, άρχισε να αλλάζει μετά τα πάνδημα συλλαλητήρια για τα Τέμπη και τη συνέντευξη Μητσοτάκη.
Οι δύο επιστολές
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», τις παραμονές της προηγούμενης προεδρικής ψηφοφορίας ο Πάνος Σκουρλέτης πρότεινε στα άλλα μέλη του Πολιτικού Γραφείου να σταλούν δύο επιστολές: η πρώτη, με αποδέκτες τους γονείς των αδικοχαμένων νέων του τρένου και η δεύτερη προς τα κόμματα του προοδευτικού τόξου. Σε αυτήν την τελευταία επιστολή θα διαπιστωνόταν η αδυναμία συγκλίσεων επί των προσώπων, άρα θα διατυπωνόταν η πρόταση για αποχή. Η επιστολή δεν εστάλη ποτέ, αλλά ο προβληματισμός ήταν ισχυρός. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ακόμη και ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης έκλινε εκείνη τη στιγμή προς την αποχή.
Σε αυτό το κλίμα, φτάσαμε στην προχθεσινή, κρίσιμη κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Γραφείου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εκεί όπου τελικώς είκοσι στελέχη τάχθηκαν υπέρ της αποχής και οκτώ υπέρ της υποψηφιότητας Κατσέλη. Σε αυτούς τους οκτώ συγκαταλέγονται βουλευτές όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Θεανώ Φωτίου, η Εφη Αχτσιόγλου, η Μερόπη Τζούφη και ο Φερχάτ Οζγκιούρ, όπως, επίσης, ο Νίκος Μπίστης από το Π.Γ. (ο τελευταίος με ανάρτησή του εξηγεί γιατί διαφωνεί με τη νέα πλειοψηφία). Σύμφωνα, εξάλλου, με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Χαρίτσης άλλαξε στρατόπεδο, υπό την έννοια ότι, μολονότι πίστευε πολιτικά στην αποχή, ψήφισε τελικώς υπέρ της Λούκας Κατσέλη, σε μια προσπάθεια διασφάλισης της ενότητας.
Η πλειοψηφία επέλεξε εντέλει την αποχή, με το σκεπτικό ότι απονομιμοποιείται έτσι η υποψηφιότητα Τασούλα, με τον Αλ. Χαρίτση να υπογραμμίζει στη δήλωσή του ότι η αποχή είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει κανείς στις σημερινές πολιτικές συνθήκες.
Την ίδια ώρα, το άλλο στρατόπεδο επιχειρηματολογούσε ότι η αποχή θα είχε νόημα αν γινόταν από όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Εκείνοι που θα ήθελαν να υπερψηφιστεί και χθες η κ. Κατσέλη, είχαν και άλλα επιχειρήματα στη φαρέτρα τους: όπως ότι η Νέα Αριστερά μετά από τρεις ψηφοφορίες υπέρ της κ. Κατσέλη, εξέπεμψε μήνυμα ταλάντευσης. Πρακτικώς, η Νέα Αριστερά έδινε την εικόνα να ακολουθεί την Πλεύση Ελευθερίας και το Κίνημα Δημοκρατίας, συμπλήρωναν άλλοι.
Πολλοί πιστεύουν ότι η διαφωνία για τη στάση των βουλευτών της Νέας Αριστεράς στην προεδρική εκλογή κρύβει διαφορετικές προσεγγίσεις για το πολιτικό μέλλον του κόμματος, αν, ειδικότερα, θα ακολουθήσει μοναχικό δρόμο ή αν, αντιθέτως, θα προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι στη Νέα Αριστερά βλέπουν σύγκρουση μεταξύ μιας πιο θεσμικής εκδοχής, με έμφαση στα κοινοβουλευτικά χαρακτηριστικά, με το πιο κινηματικό κομμάτι του πολιτικού φορέα. Ερμηνεία, πάντως, που δεν βρίσκει σύμφωνους βουλευτές που ήταν μέχρι τέλους υπέρ του «ναι» στην υποψηφιότητα Κατσέλη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, όμως, και η πρώτη αντίδραση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: «Κάναμε ό,τι είναι δυνατόν για τη σύγκλιση. Εκείνοι έκαναν τις επιλογές τους κι εμείς τώρα θα ασχοληθούμε με την αυτοτελή ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ», μας είπε κεντρικό στέλεχος της Κουμουνδούρου, που χαρακτήριζε δυσεξήγητη τη χθεσινή στάση της Νέας Αριστεράς, μετά τις τρεις προηγούμενες ψηφοφορίες. Και ο συνομιλητής μας έκλεινε το σχόλιό του λέγοντας: «Εφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον Κασσελάκη και χθες έφυγαν με τον Κασσελάκη».