Στίγμα Φάμελλου σε κόμμα και Κοινοβουλευτική Ομάδα. Κώστας Αρβανίτης: Όψιμοι υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ


Στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα κλείσουν σήμερα τα κενά σε θέσεις-κλειδιά ● Ασκηση ισορροπίας της νέας ηγεσίας ανάμεσα στο «πρέπει» και το «θέλω» ● Συναντήσεις με ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ● «Κοινές πρωτοβουλίες» με Νέα Αριστερά, προτείνει η Ράνια Σβίγκου.

 

Κλείνει κενά σήμερα ο Σωκράτης Φάμελλος, τόσο στη σύνθεση της ομάδας κρούσης στο Κοινοβούλιο όσο και στο κόμμα. Στις 6 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και τα κενά που πρέπει να καλυφθούν είναι πολλά τω όντι.

 

Ξεκινώντας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο Διονύσης Καλαματιανός προαλείφεται για γραμματέας της και ο Γιώργος Μπάκης για διευθυντής της. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τελική σύνθεση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων αλλά και των τομεαρχών, όπου η νέα ηγεσία καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στο «πρέπει» και στο «θέλω»: πρέπει, χάριν της ενότητας, να αξιοποιηθούν ο τ. πρόεδρος της Κ.Ο. Νίκος Παππάς και ο «κύριος 44%» των εσωκομματικών εκλογών, Παύλος Πολάκης. Υπάρχει την ίδια ώρα, όμως, και το «θέλω»: μια πλειάδα βουλευτών, δηλαδή, η οποία στήριξε τον νυν πρόεδρο (κάποιοι από την πρώτη στιγμή μάλιστα, όταν δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα αποτελούσε παρελθόν για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία). Αύριο, Τετάρτη, θα συνεδριάσει η Κ.Ο., με θέμα τον προγραμματισμό του κοινοβουλευτικού έργου, ενώ θα εκλέξει γραμματέα, διευθυντή και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

 

Με ενδιαφέρον, εξάλλου, αναμένονται οι επιλογές Φάμελλου για θέσεις όπως αυτή του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του, με πιθανότερο τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, και του εκπροσώπου Τύπου (εφόσον μετακινηθεί ο Παυσανίας Παπαγεωργίου σε άλλο πόστο, ο Γιώργος Καραμέρος έχει προβάδισμα). Διευθυντής του γραφείου Τύπου του προέδρου, θα είναι ο δημοσιογράφος Χρήστος Κυμπιζής.

 

Σωκράτης Φάμελλος: Ανοιχτό προσκλητήριο προς όλους - «Όσοι αισθάνονται ...

 

Η σημερινή ημέρα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. χωρίζεται στα... δύο πάντως, αφού έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, εν όψει της μεθαυριανής -πρώτης, υπό τη νέα ιδιότητα- κοινοβουλευτικής παρέμβασής του για το εργασιακό. Ενώ, πριν την Π.Γ., θα μιλήσει για την παραγωγική ανασυγκρότηση στο Φόρουμ του «Οικονομικού Ταχυδρόμου».

 

Αλλά και χθες, ο Σ. Φάμελλος επισκέφθηκε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ενώ ήταν σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Εκεί, συναντήθηκε με τους Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και Γιώργο Καββαθά, ενώ συνομίλησε με άλλα μέλη του Επιμελητηρίου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι δίπλα στα Επιμελητήρια», διαβεβαίωσε υπογραμμίζοντας την «ιδιαίτερη σημασία (που έχει) η μικρομεσαία και η νέα επιχειρηματικότητα. Και θέλουμε περισσότερες και πιο ισχυρές μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

 

Μηνύματα Σβίγκου

 

«Πριν από μια εβδομάδα, δόθηκε ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ, μια ισχυρή εντολή επανεκκίνησης, από 70.000 πολίτες», τόνιζε, από την πλευρά της, η Ράνια Σβίγκου («ΣΚΑΪ»). Παραδεχόμενη ότι «το προηγούμενο διάστημα πληγώσαμε τον αριστερό και προοδευτικό κόσμο και δεν ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες του», προχώρησε στην εκτίμηση ότι τώρα «με τη νέα ηγεσία, τον Σωκράτη Φάμελλο, και όλα τα στελέχη μας στην πρώτη γραμμή, με όλους τους βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ισχυροποιηθεί».

 

Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρθηκε, όμως, και στους ανεξαρτητοποιηθέντες βουλευτές, τους οποίους και κατηγόρησε ότι «παραβίασαν τη λαϊκή εντολή». Την ίδια ώρα, πάντως, η βουλεύτρια Ράνια Θρασκιά δήλωνε («Παραπολιτικά 90,1») ότι η στάση της είναι «υπό διαμόρφωση». Στο σκέλος των συνεργασιών, η γραμματέας διεμήνυσε πως «ποτέ δεν βλέπουμε ως αντιπάλους τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις», άλλωστε, συμπλήρωσε, «αντίπαλός μας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης». Σε ερώτηση για τη Νέα Αριστερά, ανέφερε ότι «η αποχώρηση των βουλευτών της ήταν ένα μεγάλο λάθος και μια ανοιχτή πληγή για τον ΣΥΡΙΖΑ». Αυτά, συμπλήρωσε, «πρέπει να αναγνωριστούν και να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες και κοινές προσεγγίσεις».

 

Νίκος Παπαδημητρίου

 

Κώστας Αρβανίτης: Όψιμοι υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

 

Ο Κώστας Αρβανίτης
 

Τι ανέφεραν σε συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

Με επικριτικά σχόλια για το γεγονός ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όταν βρίσκονται στις Βρυξέλλες στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά στο εσωτερικό ακροατήριο την αμφισβητούν, σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία παραβρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Τimcho Mucunski μιλώντας για την ενταξιακή πορεία της χώρας του.

 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που συμμετείχε στη συνεδρίαση σχολίασε σκωπτικά τις τοποθετήσεις του Γιάννη Μανιάτη και του Μανώλη Κεφαλογιάννη στην Επιτροπή και τις σύγκρινε με την ρητορική μίσους όλων των τελευταίων ετών σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

 

Τι ανέφεραν Μανιάτης και Κεφαλογιάννης

 

Ο  ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης επέκρινε το γεγονός ότι η νέα Πρόεδρος και ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας «παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αρνούμενοι να χρησιμοποιήσουν δημόσια το συνταγματικό όνομα της χώρας», ρωτώντας τον ΥΠΕΞ της χώρας αν η κυβέρνησή του σκοπεύει να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Από την πλευρά του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης σημείωσε ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας «επιμένει στη χρήση του "Μακεδονία" και "Μακεδόνας" παραβιάζοντας τον πιο βασικό όρο της Συμφωνίας με την Ελλάδα, erga omnes».

 

Αρβανίτης: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν άλλη ρητορική εντός και εκτός Ελλάδας, όπως η κυβέρνηση της ΒΜ

 

Σε ανάρτησή του μετά τη συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος της LEFT σημειώνει δηκτικά: «Η μεγάλη θετική έκπληξη, ήρθε από τους όψιμους υποστηρικτές και υπέρμαχους της Συμφωνίας των Πρεσπών κκ Μανιάτη από το ΠΑΣΟΚ και Κεφαλογιάννη από τη ΝΔ, μετά τη λάσπη που εκτόξευαν τα δύο κόμματα επί χρόνια κατά της Συμφωνίας. Τους ακούσαμε με ενδιαφέρον στις παρεμβάσεις τους να κατηγορούν τη Βόρεια Μακεδονία ότι δεν τηρεί τη Συμφωνία. Τα δύο κόμματα χρησιμοποιούν άλλη ρητορική στο εσωτερικό και άλλη ρητορική στις Βρυξέλλες. Όπως ακριβώς και η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Αρβανίτης.

 

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας στην Επιτροπή ο Κώστας Αρβανίτης είχε σημειώσει, απευθυνόμενος στον Βορειομακεδόνα ΥΠΕΞ ότι «η κυβέρνησή του δεν τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών ως οφείλει και παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι θα τη σεβαστεί». Επεσήμανε ότι «η επιμονή να χρησιμοποιεί στο εσωτερικό άλλο όνομα εκτός από το συνταγματικά καθορισμένο και διεθνώς αποδεκτό ουσιαστικά ματαιώνει τις ενταξιακές προοπτικές της χώρας του».

 

«Εμείς αντιμετωπίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως αδικία για τη χώρα μας» απάντησε στους Έλληνες ευρωβουλευτές ο Timcho Mukonsky, αναιρώντας την ρητορική χρόνων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εναντίον της Συμφωνίας, συμπληρώνοντας όμως ότι «Σκοπεύουμε να τη σεβαστούμε».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ